Taide pitkä, elämä pätkä -esitys elokuussa Ragalassa

Taide pitkä, elämä pätkä -esityksiä on 1.–15.8. Matti Rag Paanasen puutarhassa ja kotigalleriassa Ragalassa, Turun Hirvensalossa.
Taide pitkä, elämä pätkä -esityksiä on 1.–15.8. Matti Rag Paanasen puutarhassa ja kotigalleriassa Ragalassa, Turun Hirvensalossa.

Matti Rag Paanasen muistoa ja taidetta kunnioittava teos esitetään edesmenneen monitaiteiljan kotigalleriassa, joka toimi vuodesta 1968 alkaen hänen perheensä kotina Turun Hirvensalossa.

TURKU.

Kulttuuriyhdistys Riskiryhmä ry kunnioittaa monipuolisen turkulaistaiteilijan Matti Rag Paanasen laajaa elämäntyötä musiikin ja teatterin keinoin. Turussa toimivan Kulttuuriyhdistys Riskiryhmän projektina valmistunut Taide pitkä, elämä pätkä -teos nostaa esiin Paanasen monipuolista ja laajaa tuotantoa.

Matti Rag Paanasen kuvataidetta, sävellyksiä ja tekstejä sisältävän musiikkiteatteriesityksen on valmistanut työryhmä, jossa on mukana taidekentän ammattilaisia talkoohengellä korvauksetta. Työryhmään kuuluvat ohjaaja–dramaturgi Jussi Helminen, tuottaja–laulaja Dick Holmström, kuvataiteilija–visualisti Anu Tuomi ja arkkitehti–graafikko Hannu Vaisto.

Turun Hirvensalossa sijaitsevassa kotigalleria Ragalassa 1.–15. elokuuta esitettävän teoksen valmistelussa on mukana lisäksi toistakymmentä turkulaisen taiteen ammattilaista ja ystävää.

Esityksen tekstit ovat lähinnä runoja ja aforismeja, joita Paananen julkaisi lukuisissa teoksissaan.

– Paanasen taiteilijuus nousee arvoonsa vasta, kun hänen tuotantoaan tarkastellaan monipuolisesti kokonaisvaltaisesti, sanoo tuottajana toimiva Dick Holmström tiedotteessa.

– Tekstit yksinään eivät välttämättä herätä suurta huomiota, vaikka hyviä ovatkin. Sama koskee Paanasen musiikkia ja sävellyksiä – jos ne olisivat yksin hyviä, niitä soitettaisiin ja laulettaisiin huomattavasti nykyistä enemmän, Holmström lisää.

Matti Rag Paanasen runsasta kuvataidetta voi luonnehtia naivistiseksi ITE-taiteeksi, jossa on voimakasta tunteen ekspressionismia. Runsaine väreineen se lähestyy afrikkalaista kuvagalleriaa. Afrikka oli Paanaselle tärkeä maanosa, jossa hän vieraili useaan otteeseen.

– Kun tästä runsaudesta poimitaan akanoista jyvät, helmet, ja ne yhdistetään, saadaan esiin Matin kokonaisuus ja suuruus, Holmström hehkuttaa.

Paananen (1939–2022) teki pitkän uran säveltäjänä, sovittajana ja pianistina. Hän on säveltänyt seitsemän sinfoniaa ja lukuisia pienimuotoisempia teoksia, joukossa mm. elokuva- ja tv-musiikkia, sekä julkaissut useita albumeja. Musiikin ohella Paananen on kunnostautunut myös runoilijana ja maalarina. Hänen runojaan ja aforismejaan on julkaistu kuutena kokoelmana vuosien 1988–2011 välillä. Paanasen naivistisvaikutteisia maalauksia on ollut esillä useissa näyttelyissä.

Taiteilija sai Turun kaupungin taidepalkinnon vuonna 1985 ja Turkuseura valitsi hänet vuoden 2018 Kulttuuriturkulaiseksi.

Taide pitkä, elämä pätkä -esityksen ohjaa Jussi Helminen ja kapellimestarina toimii Kari Mäkiranta.

Näyttelijöinä ovat Esko Aarre-Ahtio, Dick Holmström, Rami Karppinen, Sauli Luttinen, Elina Partanen, Kirsi Tarvainen, Arja Tuovinen ja Kristiina Vahvaselkä.

Levy-yhtiö Sointu myy lippuja, joiden hintaan sisältyy meno-paluukuljetus Turun keskustasta puoli tuntia ennen esityksen alkua. Ohjelma alkaa jo bussissa. Ragalan ympäristössä ei ole juuri lainkaan pysäköintipaikkoja. Taidekoti ei ole täysin esteetön.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Säveltäjä, kuvataiteilija ja aforistikko Matti Rag Paananen kuoli Turussa 24. huhtikuuta 2022 nopeasti edenneeseen sairauteen.

• Rag Paanasen Muistonäyttely 1 oli esillä Manillassa maalis-huhtikuussa. Muistonäyttely 2 tulee syksyllä Hirvensalon Taidekappeliin. Molemmat kuratoi taiteilija Anu Tuomi.

• Rag Paanasen kotimuseo Ragala on tutustuttavissa virtuaalisesti.