EDUSKUNTAVAALIT
Eduskuntavaalit lähestyvät – lähiviikkoina suomalaiset valitsevat taas edustajansa Arkadianmäelle. Ohessa tulevia ja pari jo takanakin olevaa päivämäärää, jotka ovat oleellisia vaalien kannalta.
Torstaina 2. maaliskuuta oli päivä, jolloin ehdokasasettelut vahvistettiin vaalipiirilautakunnissa. Tämä oli merkityksellinen päivämäärä sekä ehdokkaille itselleen että myös tietenkin äänestäjille, sillä samalla hyväksytyt ehdokkaat saivat oman äänestysnumeronsa. Kuten olette lehdistä – meidänkin – huomanneet, ennen tätä päivämäärää olleissa ehdokkaiden ilmoituksissa ei äänestysnumeroa vielä ollut – nyt se on siis mahdollista jo laittaa, kun kaikki ehdokkaat tietävät oman numeronsa.
Tiistaina 21. maaliskuuta puolestaan on päivä, jolloin kuusi viikkoa ennen vaaleja perustettu äänioikeusrekisteri saa lainvoiman. Rekisteriä käytetään ennakkoäänestyksessä, kun tarkistetaan äänestäjän äänioikeus. Rekisteriin merkitään, milloin ja missä äänioikeutettu on äänestänyt ennakkoon. Tämän perusteella tehdään vaalipäivän äänestyspaikoille vaaliluettelot, joissa on niiden tiedot, jotka eivät ole äänestäneet ennakkoon. Rekisteri siis estää saman ihmisen äänestämästä kahteen kertaan.
Samana päivänä, tiistaina 21. maaliskuuta, päättyy kotiäänestykseen ilmoittautuminen. Äänioikeutettu saa äänestää ennakkoon kotonaan, mikäli hänen kykynsä liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse kotimaan ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Tällöin hänen luokseen saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan. Äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 21. maaliskuuta ennen kello 16:tta. Keskusvaalilautakunnan puhelinnumero ja osoite löytyvät äänestäjälle postitse saapuneesta ilmoituskortista eli äänioikeusilmoituksessa. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö.
Ja sitten se alkaa. Ennakkoäänestys Suomessa järjestetään keskiviikosta 22. maaliskuuta tiistaihin 28. maaliskuuta. Eduskuntavaaleissa on kotimaassa yhteensä 958 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Ennakkoäänestyspaikat ovat pääosin kunnantaloilla, kirjastoissa tai kauppakeskuksissa. Tiedot ennakkoäänestyspaikoista löytyvät oikeusministeriön vaalisivuilta vaalit.fi. Sivuilta voi tarkistaa ennakkoäänestyspaikkojen osoitteet ja aukioloajat.
Ulkomailla ennakkoäänestys alkaa samana päivänä, mutta päättyy jo lauantaina 25. maaliskuuta. Ennakkoäänestyspaikat sijaitsevat Suomen edustustoissa tai niiden toimipaikoissa 86:ssa maassa. Yhteensä ennakkoäänestyspaikkoja ulkomailla on 216. Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä edustojen lisäksi suomalaisilla aluksilla, jotka liikkuvat Suomen rajojen ulkopuolella ennakkoäänestysajankohtana. Oikeusministeriöllä on julkaissut vaalit.fi-verkkosivuilla listan ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista. Eduskuntavaalien yhteydessä on käytössä myös kirjeäänestys. Sen määräajat, ohjeet ja materiaalien tilauslomake löytyvät vaalit.fi-sivuilta.
Varsinainen vaalipäivä on siis sunnuntaina 2. huhtikuuta. Varsinaisen vaalipäivän äänestysaika on aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Varsinaisena vaalipäivänä äänestävän on äänestettävä ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa, joka perustuu äänestäjän kotiosoitteeseen. Eli periaatteessa jokainen äänestää varsinaisena vaalipäivänä siinä äänestyspaikassa, joka on hänen kotiaan lähinnä.
Eduskuntavaalien tulokset vahvistetaan keskiviikkona 5. huhtikuuta.
Marko Vuosjoki