Vuorovaikutus ja arvostava katse työvälineinä – Voimauttavan valokuvan menetelmäkoulutus alkaa jälleen Turussa

Voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä Miina Savolainen. Kuva: Pirita Torvi.

Maailman ihanimmat tytöt jättivät jäljen ihmisten välisiin kohtaamistilanteisiin, ja erityisesti auttamistyöhön, jossa tunnevuorovaikutus on aina vahvasti läsnä.

KOULUTUS. Turun kesäyliopistossa alkaa Voimauttavan valokuvan menetelmäkoulutuksen ammatilliset perusteet -ryhmä 16. syyskuuta alkaen. Taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen vetämässä koulutuksessa perehdytään voimautumiseen. Menetelmä perustuu siihen, että toista ihmistä ei voi voimauttaa, vaan sen tulee lähteä ihmisestä itsestään.

Savolaisen mukaan menetelmässä kiinnitetään huomiota siihen, miten katsomme toista ihmistä. Ymmärtääksemme mitä toinen ihminen kokee, voimme koittaa astua hänen saappaisiinsa. Tärkeintä on käyttäytyä toista ihmistä kohtaan niin, että arvostus peilautuu takaisin hänelle edistäen itsetunnon ja -hyväksynnän kehittymistä.

– Voimauttavan valokuvan työväline ei oikeastaan suoranaisesti ole valokuvaus, vaan se lempeä ja arvostava katse, jonka saamme luoda kuvattavaan kameran linssin läpi. Samalla käännetään päälaelleen kuvaustilanteen tavallinen asetelma, jossa kuvaaja on määräävässä asemassa, hän sanoo.

Voimauttavan valokuvan menetelmän tarkoituksena on kannustaa ymmärrykseen ja lempeyteen itseään kohtaan.

– Kuvassa oleva ihminen on päähenkilö, joka määrittelee, että hänet kuvataan juuri sillä tavalla, kun hän itse haluaa tulla nähdyksi, lisää Savolainen.

Reilun kahdenkymmenen vuoden ajan suomalaisessa moniammatillisessa kohtaamistyössä käytössä olleen työskentelytavan perusideana on muuttaa sitä, miten ymmärrämme ammatillisuuden.

– Yleisesti ammattilaisuus nähdään neutraalina auttamisena, jossa ei saa antaa tunteille ja kiintymykselle tilaa. Aivan selkeästi sellaiselle muutokselle, että ammatillisuus onkin vastavuoroista ja lempeää suhtautumista, on ollut tarvetta, Savolainen toteaa.

Miina Savolainen kertoo, että Voimauttavan valokuvan menetelmä sai alkunsa Maailman ihanin tyttö -projektista vuonna 1998. Valokuvaprojektissa lastenkodin tytöt saivat tulla nähdyiksi itse määrittelemällään tavalla: rakastettuina ja arvokkaina.

– Näiden parinkymmenen vuoden aikana katseen, kehollisuuden sekä tunnesuhteen tärkeys ovat korostuneet auttamistyössä, ja menetelmä hioutunut käytössä, jatkaa Savolainen.

Arvostavasta katseesta voidaan saada nykyisin vahvistusta sekä kohtaamistyöhön että vaikka perheen tai työyhteisön hyvinvointiin.

– Tänä päivänä koulutuksen on käynyt jo yli 3 000 sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaista, jotka ovat saaneet siitä uuden työkalun sekä asiakkaiden kohtaamiseen että työyhteisön hyvinvointia edistävään dialogiin, sanoo Miina Savolainen.

Savolaisen mukaan ihmisten herkkyyden vaalimisen opettelu on hyvä asia aivan kaikilla elämänaloilla, hoito- sekä perhesuhteista esimiestyöhön ja urheilumaailmaan.
– Se on siis levinnyt moniammatilliseen työhön, perheiden vuorovaikutustaitojen parantamiseen ja työyhteisöjen kehittämiseen, mutta projektin yhteydessä kehittämäni menetelmän syntysijat ovat alun perin lastensuojelussa, Savolainen toteaa.

Turun kesäyliopistossa alkavaan ryhmään voi kysyä vielä paikkoja.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Voimauttavan valokuvan menetelmäkoulutuksen ammatilliset perusteet läpi käyneet opetusalan ammattilaiset voivat osallistua Arvostavan katseen koulu -hankkeeseen, jonka tarkoituksena on menetelmän keinoin ennaltaehkäistä kiusaamista.

• Voimauttavan valokuvan menetelmään kuuluvat ehdot itsemäärittelyn oikeudesta, valta-asetelmien purkamisesta ja vastavuoroisuudesta.