Runoilija Heli Laaksosen juhlaesitys Turun Kaupunginteatterissa

Heli Laaksonen auringonkukkien keskellä
Heli Laaksonen. Kuva: Miikka Lappalainen.

Turust Turkku -esitys juhlistaa runoilija Heli Laaksosen 50-vuotissyntymäpäivää. Esitys nähdään Turun Kaupunginteatterissa 28.9., jolloin luvassa on runoutta ja stand upia – ja käväistään esityksen aikana luontoillassakin!

TAPAHTUMAT. Syyskuun lopulla Turun Kaupunginteatterin Pienen näyttämön valtaava sanamaija Heli Laaksosen Turust Turkku -juhlaesitys on ainutkertainen yhdistelmä runoja, luontoiltaa, kirjanjulkistajaisia ja 50-vuotissyntymäpäivän viettoa.

Helisevin sanoin ja vaihtuvin valokuvin runoilija pulisee puolivuosisataisen elämänsä sattumuksista ja ihmettelee maailman menoa. Turussa syntyneenä ja opiskelleena hän esittää myös kokonaisen liudan lounaismurteisia Turku-runojaan. Mukana on klassikoita, kuten runo, jossa kerrotaan Helsingin kaunein paikka (laitur 24, pikavuaro Turkku), mutta myös ennen julkaisemattomia Turku-tekstejä.

Aivan tuoreen kaunotietoluontokirja Luonnoksen ilmestymistä juhlitaan myös. Otavan kustantamassa Luonnoksessa Laaksonen kirjoittaa luontoa sanoiksi. Vastikään Tuorlan Liviasta valmistuneena luonto- ja ympäristöneuvojana hän palaa innosta päästä puhumaan yleisönsä kanssa aiheesta ja esitelmät kutsuvat katsomaan luontoa, kuin sen näkisi ensimmäistä kertaa.

Lounaissuomalaista luontoa koskevia kysymyksiä voi lähettää etukäteen Heli Laaksonen runoilijan lukijakunta -facebook-sivun kautta. Illassa vierailee myös legendaarinen luontoasiantuntija Ari Karhilahti, joka auttaa ratkaisemaan kiperimmät yleisökysymykset.

Kun kello lyö 20.30 ja Turust Turkku -esitys päättyy, on kulunut minuutilleen 50 vuotta siitä, kun runoilija syntyi, vain runsaan kilometrin päässä, Tyksin hyvässä huomassa.

Niinko yleensäkki, mul tul yks aamuyä irea miäle. Pualet vastantulevist ihmisist oli jo kysyny, kummotti meinan juhli pyäriöi vuassi, ja mää ain joutusin kiamurtelema, etten ainaka mittä leivo enkä keitä enkä tahro paketei. Mut runoilisin kyl tähä saakkasest elämästäni kaikelaist, jos joku kuuntelis. Keksisin, et mikä olis paremp paik pulista ko teatterilava! Ehrotin kaupunkinteatteril ja heti ne suastusiva, mist o hyvä miäl. Ajattelin, et nyy vois kertto yleisöl kaik sattumukset, luantoelämykset ja uuren kirjan kuulumiset – ja häppemättömäst lukke Turku-runoi niimpal ko mahtu. Silmissäni jo näen, ko kaik vanhat hoitotätit ja äitivainaan ystävät ja kirjamessututut ja ikilukijat vaeltavat teatteril mun kans juhlima. Voi laval joku yllätysviaraski harpata. Siit tule nii hiano ehtoo, huudahtaa Heli Laaksonen.

Turun Kaupunginteatterin lämpiökahvilasta voi tilata runoilijan herkkua hulipullaa, eli pitkoa, jonka päällä on voita ja sokeria. Esityksen jälkeen on myös mahdollista tavata syntymäpäiväsankaria. Jollei tähän mennessä ole vielä ehtinyt, on nyt korkea aika tulla kuulemaan, miten Laaksonen viihdyttää, elähdyttää ja liikuttaa sydämiä.

Turust Turkku – runoilija Heli Laaksosen juhlaesitys nähdään 28. syyskuuta kello 19Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä.

Turun Seutusanomat