Äidinkielen kokeen vaikeus yllätti – Nyt katse on jo penkkareissa

Abiturientti Pauli Ketola kertoo äidinkielen kokeesta. Vasemmalla abivideota puuhaileva William Lingberg.

NUORET. Nousiaisten lukion lemulainen abiturientti Pauli Ketola on perjantaina 12. helmikuuta äidinkielen kirjoitusten jälkeen harmissaan.

– Oli tosi vaikea ja epäselvä koe – hankalampi kuin muut, hän kommentoi, sillä tehtävänannot eivät osuneet hänen omiin vahvuusalueisiinsa.

Kursseilla mielestään kelvollisesti pärjännyt Ketola asettaa arvosanatavoitteekseen kuitenkin eximian, ja haastattelun edetessä alkaa mielialakin kohentua.

– Tehtävissä arvioitiin Hemingwayn novellista aikaa kerronnan keinona, Mannerheimin sodan jälkeen pitämän puheen vaikuttavuutta, tehtiin markkinointianalyysiä elämäkertakirjojen kansista ja pohdittiin, miten pidetään lukijan mielenkiintoa yllä, hän listaa.

Kertoessaan lisää harmi tuntuu jo unohtuneen kokonaan.

– Hemingwayn tekstissä olis todella mielenkiintoisia metaforisia keinoja. Kielikuvien kautta tekstiin pääsi pintaa syvemmälle. Aikaa käytettiin kiinnostavasti. Se oli aika hippi teksti, hän innostuu.

Mannerheimin puhetta hän taas piti propagandana.

– Se oli aika yksipuolinen puhe, jossa ylistettiin Suomen kansaa kansallisen mielialan nostamiseksi, hän pohtii.

Ketola kirjoitti syksyllä biologian ja lyhyen matematiikan. Lukuloman jälkeen edessä on vielä äidinkielen kokeen toinen osuus, fysiikka ja englanti.

Keväällä lakin kouraansa saava Ketola ei vaihtaisi Nousiaisten lukiota mihinkään.

– Tämä on mahtava paikka. Oppimisympäristö on mukava ja opettajat ovat hyviä ja tuntevat oppilaat. Täytyy kyllä hattua nostaa. Maskusta moni lähtee Turkuun lukioon, mutta Lemusta suurin osa tulee tänne, Ketola kertoo.

Lukion jälkeen Ketola toivoo pääsevänsä opiskelemaan yliopistoon luonnontieteitä.

– Ja inttiin menen vuonna 2017, hän valottaa suunnitelmiaan.

Torstaina vietetään penkkareita

Torstaina 18. helmikuuta abiturienttien koulu päättyy ja sitä juhlistetaan perinteisellä penkkariajelulla.

– Meillä on Star Wars -teema. Tarkoitus olisi, ettemme olisi niin tylsiä kuin muut ovat olleet, Ketola naurahtaa.

Abit pukeutuvat ja koristelevat rekkansa teeman mukaan. Lisäksi teema näkyy myös heidän tekemässään abivideossa, jonka ensiesitys on penkkaripäivänä. Videon teossa päävastuun kantaa lukion entinen oppilas William Lindberg.

Syksyllä kirjoitetaan sähköisesti

Ensi syksynä on luvassa jo muutamat sähköiset ylioppilaskirjoitukset. Ensimmäisenä sähköisiksi muuttuvat saksan, maantieteen ja filosofian kokeet syksyllä 2016. Kokonaan ylioppilastutkinto on sähköinen keväästä 2019 alkaen.

– Olemme tehneet jonkin verran kokeita tietokoneilla. Lukiolla on läppärit. Lisäksi muistiinpanoja voi tehdä tunneilla omalla tabletilla, abit kertovat.

Janica Vilen