Jousiammunnan Suomen mestaruus Kaarinaan

Kuva: Anssi Huhtala

JOUSIAMMUNTA. Kaarinalainen jousiampuja Juuso Huhtala ampui Suomen mestariksi viikonloppuna Tampereella järjestetyissä sisäammunnan SM-kisoissa. Osana Valon uutta SM-viikkoa järjestetyissä kilpailuissa Huhtala nappasi kultaa yleisessä tähtäinjousiluokassa sunnuntain finaaleissa. Kulta oli turkulaista jousiammuntaseura Arcusta edustavalle Huhtalalle toinen yleisen luokan hallikisoista. Kaikkien SM-kultamitalien määrä nousi nyt jo 14:ään.

Finaaliottelussa 27-vuotias Huhtala ampui todella vakuuttavasti eikä antanut juurikaan mahdollisuuksia vastustajalleen, helsinkiläiselle Antero Sistoselle. Voitto irtosi settipistein 2–6 ja Huhtala tikkasi kahdestatoista ammutusta nuolesta vain yhden kympin ulkopuolelle.

– Aivan käsittämättömän kovaa tuli kyllä ammuttua! Treenikentällä ammunta toimi kohtalaisesti, mutta lipsahduksiakin tuli melkein joka sarjalle. Finaaliradalla suoritukset lähtivät sitten sujumaan erittäin hyvin, vaikka tilanne jännittikin taas ihan reippaasti. Noin upeaan suoritukseen en olisi kyllä uskonut venyväni, kertaa Huhtala.

Lauantain karsintakierros lähti kaarinalaiselta käyntiin takkuillen, mutta osumat alkoivat löytyä sitä keskemmältä taulua mitä pidemmälle kisapäivä eteni. Pudotuskierroksilla Huhtala selvitti kaksi ensimmäistä ottelua helposti 6–0, mutta kolmannen ratkaisu venyi aina toiselle uusintanuolelle asti. Ensimmäisen Huhtala ja vastustajansa Samuli Piippo ampuivat millilleen yhtä lähelle taulun keskustaa, mutta toisella Huhtala vei jatkopaikan ampumallaan kympillä Piipon ysiä vastaan. Semifinaalissakin Huhtala joutui taistelemaan tiensä kultaotteluun 4–0 tappioasemasta. Oulun Jousimiesten Antti Vikström sortui kuitenkin virheisiin viimeisillä sarjoilla ja Huhtala käänsi ottelun 4–6-voitoksi, varmistaen paikan sunnuntain kultaotteluun.

Seuraavaksi Huhtalan tähtäin asettuu kohti huhtikuun EM-karsintaan.

– Hallikausi alkaa nyt olla taputeltu ja alkaa tiukka valmistautuminen ulkokauteen. Vähemmän peruskuntotreeniä ja enemmän ammuntaa. Karsinta joukkuepaikoista tulee olemaan todella tiukka, taso miesten tähtäinjousessa on sen verran kova tällä hetkellä, pohtii Huhtala kevään suunnitelmista.

susanna helin vuoden junioriViikonloppuna Suomen Jousiampujain liitto palkitsi myös viime vuoden parhaita ampujia. Vuoden 2015 parhaaksi junioriampujaksi valittiin raisiolainen Susanna Helin, joka rikkoi viime vuonna useita ikäluokkansa Suomen ennätyksiä ja nappasi kolme SM-mitalia. Vasta 13-vuotias nuori ampujalupaus oli myös mukana viikonlopun SM-kilpailuissa ja sijoittui naisten tähtäinjousiluokassa hienosti yhdeksänneksi. Muista Arcuksen ampujista Susannan isosisko Johanna Helin oli niin ikään naisissa yhdeksäs, Samuel Ratilainen yleisessä tähtäinjousessa 9. ja Markus Korhonen yleisessä taljajousiluokassa 17.