Ruissalossa majaileva Turun Pursiseura tarjoaa nuorille maksuttomia optimistijollatreenejä.
HARRASTUKSET. Turun Pursiseuran kotisatamassa, Ruissalossa kokoontuu optimistijollaryhmä kerran viikossa. Arki-iltoihin sijoittuviin treeneihin voivat osallistua kaikki optimistipurjehduksen alkeiskurssin suorittaneet.
Ohjaajina optiharrastajien ryhmässä toimivat Elina Kuusniemi ja Alisa Vahala.
– Treeneihin osallistuvilta toivotaan jonkinlaista käsitystä purjehduksesta etukäteen. Ryhmä toimii hyvin matalalla kynnyksellä ja on harrastajalle maksuton, Vahala kertoo.
Osallistuminen ei myöskään edellytä Turun Pursiseuran jäsenyyttä.
Vahalan mukaan treeneissä käydään perusasioita läpi ja erilaisia ratoja muodostetaan osallistujien ikä ja taidot huomioiden. Optimistijolla eli optari sopii mainiosti alkeisharjoitusveneeksi, sillä nuorimmatkin purjehtijat pystyvät sitä käsittelemään.
– Osallistujia on ollut viikoittain 3–15, yleisimmin noin 10. Mukaan voi ilmoittautua Nimenhuuto-viestintäkanavan kautta vaikka vain yhteen treenikertaan ilman sitoumuksia. Yleisimmin harrastajat ovat 6–13-vuotiaita, sillä optimistijolla on sen verran pienikokoinen, että siitä kasvetaan ulos teinivuosien aikana, Vahala sanoo.
Purjehdusharrastuksessa alkuun voi päästä pienillä investoinneilla.
– Tähän ryhmään ei tarvitse mukaan muuta kuin hyvän mielen, uimataidon, vettähylkivän asun ja vaihtovaatteet. Pelastusliivit ja jollan tarvikkeineen saa meiltä lainaksi, Alisa Vahala innostaa.
Viimeviikkoisiin treeneihin osallistuneista nuorista turkulainen Niilo Sipilä, 13, kiinnostui purjehduksesta alun perin meripartiossa.
– Turun Pursiseuran toimintaan tutustuin, kun kävin vanhempieni kanssa seuran rannassa ja näin optimistijollaharrastajia. Nyt olen käynyt alkeiskurssin, jonka jälkeen päätin jatkaa optiharrastajien ryhmässä. Suoritan parhaillaan myös optimistipurjehduksen peruskurssia, Sipilä kertoo.
– Purjehduksessa on parasta se, kun voi kokea vauhdinhuumaa ilman polttoainetta, luontoa saastuttamatta, lisää Sipilä.
Katariina Mäkinen-Önsoy