Turun ammatti-instituutissa kehitetään koulutusmalleja työllisyyden edistämiseksi

Kuvituskuva / StockSnap.

Mahdollisuuksia kouluttautumiseen on aina! Jatkuva haku on ammatilliseen koulutukseen auki läpi vuoden kaiken ikäisille hakijoille, peruskoulunsa päättäneistä aikuisiin.

KOULUTUS. Ammatillisen koulutuksen jatkuva haku on kaikille avointa ympäri vuoden. Näin on myös Turun ammatti-instituutissa (TAI), jossa voi opiskella 28 eri alalta noin 70 eritasoista tutkintoa. Ohjaus- ja hakupalvelun opinto-ohjaaja Johanna Leskinen kertoo, että tämän lisäksi on tarjolla myös valmentavaa koulutusta ja aikuisten perusopetusta.
– Jatkuvassa haussa on tällä hetkellä koulutuksia lähes jokaiselta alalta. Mukana on myös koulutuksia, joissa voi suorittaa tutkinnosta/tutkinnoista vain osia. Jatkossa pyritään järjestämään enemmän tutkinnon osa -koulutuksia ja eri tutkinnoista eri osien ”yhdistelmäkoulutuksia”, työelämän tarpeiden mukaan ja työllistymistä edistämään, sanoo Leskinen.

Jatkuvassa haussa on myös työvoimakoulutuksia ja niihin haetaan TE-palveluiden sivuilla. Oppisopimustoimiston kautta voi hakea sen sijaan oppisopimuskoulutuksiin.

Leskinen kannustaa hakemaan, sillä mahdollisuus kouluttautumiseen yritetään aina järjestää.
– Nyt elokuussa ja alkusyksystä alkaa paljon koulutuksia, joihin kannattaa juuri nyt hakeutua! Esimerkiksi työvoimapulaa kärsivistä aloista on haussa ravintola- ja catering-alan, rakennuksen, kone- ja tuotantotekniikan, puhtauspalvelun, hoitoalan ja kuljetusalan koulutuksia. Myös nuorten ja maahanmuuttajien valmentaviin koulutuksiin voi hakea nyt ja pitkin vuotta, hän lisää.

TAIn nettisivulta löytyvät kaikki haussa olevat koulutukset.

Sivuilla voi tutkia ja valita itselleen soveltuvan koulutuksen.
– Koulutuksen esittelyssä on linkki hakemukseen, joka kannattaa täyttää huolellisesti ja siihen voi lisätä liitteitäkin. Hakija saa sitten kutsun haastatteluun/valintatilaisuuteen. Koronan takia nämä ovat nyt pääsääntöisesti etänä. Sen jälkeen jokainen hakija tiedon valinnasta ja ajan, jolloin voi kysellä siitä tarkemmin, toteaa Leskinen

Ohjausta sopivan koulutuksen löytämiseen ja siihen hakemiseen sekä jatko-ohjausta on tarjolla kaikille TAIn Ohjaus- ja hakupalvelussa.

Jatkuvassa haussa voi myös täydentää aiempaa osaamista omalla alallaan.

Tällöin ohjaus- ja hakupalveluista kannattaa kysyä koulutusvaihtoehtoja, vaikka haussa kyseessä olevaa koulutusta juuri sillä hetkellä näkyisikään.
– Turun ammatti-instituutin sivulta löytyy tiedustelulomake, jonka kautta voi ottaa yhteyttä. Puuttuvaa osaamista täydentääkseen opintoihin voi hakeutua aivan hyvin myös kesken lukukauden, Johanna Leskinen vinkkaa.

TAIn Ohjaus- ja hakupalveluissa työskentelevän Leskisen mukaan koulutuksia suunnitellaan ja toteutetaan eri tavalla eri-ikäisille ja eri tarpeisiin.
– Tällä hetkellä ihan peruskoulun päättäneetkin ohjataan hakemaan opiskelupaikkaa yhteishaussa olleisiin koulutuksiin jatkuvassa haussa. Ehkä suurin ikäryhmä on nuoret aikuiset ja aikuiset ylipäänsä. Itse olen ollut valitsemassa koulutukseen eläkeikää lähestyvää, jonka suunnitelmissa oli jatkaa työntekoa vielä vuosia eteenpäin, erittelee Leskinen jatkuvan haun hakijaprofiileita.

Katariina Mäkinen-Önsoy