Kuntaveron taakka

MIELIPIDE/KUNTAVAALIT

Vaalikoneet ovat taas auenneet. Yksi vakiokysymyksistä koskee kuntaveron korottamista ja ehdokkaan suhtautumista siihen. Tunneperäisesti ajatellen vastaus olisi tietysti heti ”ei missään nimessä koroteta”. Näin tuntuvat ajattelevan erityisesti kokoomuslaiset ja perussuomalaiset ehdokkaat. Esimerkiksi SDP:lle kuntaveron korotus ei samalla lailla ole ehdottomasti vastustettava asia.

Kuntaverolla kustannetaan kuntalaisille tärkeitä palveluita, opetus- ja varhaiskasvatuksen palvelut, kirjastot, liikuntapaikat, sosiaali- ja terveyspalvelut, kulttuuripalvelut jne. Nämä palvelut ovat sitä tärkeämpiä, mitä vähemmän kuntalainen saa verotettavaa tuloa.

Turun talouden tasapainottaminen on välttämätöntä. Kunnan talouden tehostaminen ja jatkuva säästöjen etsiminen on tärkeätä, mutta se ei voi olla itsetarkoitus. Jossain on raja, jossa säästäminen tuleekin itse asiassa kalliimmaksi kuin saavutettu taloudellinen säästö.

Kuinka paljon sinä maksat tulostasi kuntaveroa Turussa? 19,50 prosenttia? Tuskinpa. Henkilö, joka ansaitsee 1.200 euroa kuukaudessa, ei maksa kuntaveroa, kuten ei muutakaan veroa, lainkaan. Noin 3.000 euroa kuukaudessa ansaitseva maksaa tuloistaan noin 10 prosenttia kuntaveroa. Kuntaveroonkin on muodostunut progressio, joka suosii pienituloisia. Kun laitetaan vastakkain tärkeiden palveluiden karsiminen tai maltillinen veronkorotus, niin ei veronkorotus mikään mörkö ole. Äänestetään järkevästi, kuntalaisen etu huomioiden. Pidetään huolta Turusta – Turku pitää huolen meistä.

Risto Forsberg, kuntavaaliehdokas (SDP)