Tuomiokirkkoseurakunta satsaa yhteistyöhön nuorisotoiminnassaan

Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja Tommi Santala on erityisen iloinen siitä, että seurakunnan toimintaan osallistuvat nuoret ovat aktiivisia ja aikaansaavia.

SEURAKUNNAT.

Turun keskustassa asuu väkimäärään suhteutettuna yllättävänkin vähän lapsiperheitä. Tästä johtuen Turun Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotoiminta onkin muuttunut vuosien varrella – omia kerhoja ei enää juurikaan ole, mutta seurakunta tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa koulujen, seurakuntayhtymän toisten seurakuntien ja partiolaisten kanssa.

– Tuomiokirkkoseurakunnan lipun alla toimii kaksi lippukuntaa: Turun Nuotiotytöt ja Turun Sinikotkat. Me tarjoamme paitsi rahallista tukea myös autamme toimintatilojen löytämisessä ja käymme partiolaisten leireillä tekemässä yhteistyötä. Partiolaiset ovat mukana monessa seurakunnan arkisessa toiminnassa, esimerkiksi kolehtien keräämisessä, kertoo Tuomiokirkkoseurakunnan vastaava nuorisotyönohjaaja Tommi Santala.

Tuomiokirkkoseurakunnalla oli vielä puolitoista vuotta sitten omia kerhoja alakouluikäisille, mutta tällä hetkellä niitä ei järjestetä.

– Meillä oli vielä vuoden 2019 keväällä puutyökerho ja savikerho, mutta osallistujamäärät jäivät niin alhaisiksi, että kerhojen järjestäminen päätettiin lopettaa, kertoo Santala.

Nykyään Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyöntekijät ohjaavatkin kerhotoimintaa haluavat lapset seurakuntayhtymän toisten seurakuntien kerhotoiminnan pariin.

Niinikään, yhteistyö koulujen kanssa on saumatonta.

– Teemme tiiviisti kouluvierailuja. Meillä on tällä hetkellä yhteistyötä yhden alakoulun, kahden yläkoulun ja neljän lukion kanssa.

Rippikoulut pyörivät

lähes vuoden ympäri

Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyössä erittäin suurta roolia näytteleekin rippikoulutoiminta. Riparit pyörivät lähes vuoden ympäri.

– Haku ripareille on käynnissä ja uusia ryhmiä muodostetaan. Rippikoulut alkavat taas marraskuussa tai viimeistään joulukuussa. Tänä kesänä riparit jouduttiin järjestämään erikoisjärjestelyin ja syyskuussa onkin kaksi konfirmaatiota tänä vuonna rippikoulun käyneille, kertoo Tommi Santala.

Vaikka lasten ja nuorten määrä onkin Tuomiokirkkoseurakunnassa varsin vähäinen, Santala on erityisen iloinen siitä, että toiminnassa mukana olevat erittäin aktiivisia.

– Esimerkiksi viime vuonna meillä oli jopa ”ylitarjontaa” isosista. Monet meidän rippikoulun käyneet nuoret ovat innokkaita toimimaan isosina, ja viime vuonna isoskoulutuksissa olikin viitisentoista nuorta, kertoo Santala nuorten aktiivisesta asenteesta.

Tuomiokirkkoseurakunnan omien rippikoulujen lisäksi seurakunta järjestää pienryhmäriparin yhdessä Henrikin seurakunnan kanssa ja kaupunkiriparin yhdessä Katariinan seurakunnan kanssa.