Heli Laaksosen Aurinkokiarros alkaa 17. lokakuuta

Messuilla Heli Laaksosella oli päällään ruotsalaista Marimekkoa, josta on haettu inspiraatiota myös uusimman runokokoelman kanteen. Tulevalla kiertueella runoilijan asusta vastaa hänen laitilalainen luotto-ompelijansa Tarja Nordman.

Viime viikonloppuna Turun Kirjamessuilla esiintynyt runoilija Heli Laaksonen lähtee kiertämään Suomea uusien runojensa kanssa. Kiertueen lavastus ja puvustus ovat laitilalaista käsialaa.

KULTTUURI. Lounaismurteella runoileva Heli Laaksonen lähtee 17. lokakuuta uuden runokokoelmansa kera runokiertueelle, joka kantaa nimeä Aurinkokiarros. Suurin osa keikoista sijoittuu Varsinais-Suomen ulkopuolelle, mutta täälläkin päin tulee olemaan pari esitystä: 23.10. Turussa ja 20.11. Mynämäellä.

Kiertueella päähuomion saa Laaksosen uusi runokokoelma Aurinko. Porkkana. Vesi., joka ilmestyi elokuussa. Vaikka Laaksonen on koko ajan työskennellyt kirjojen parissa, muun muassa kääntäjänä, kuvittajana, kustannustoimittajana ja lastenrunojen rustaajana, edellisestä aikuisille suunnatusta runokokoelmasta on ehtinyt kulua jo kahdeksan vuotta.

Aurinkokeika alku o jo keksitty. Olen saanu sin ihkaoikian, iha munt varte sovitetun karjankutsuhuuron huikkama itteni laval. Loppurunoki o jo varma. Se on mul ittelleni ton kokoelman tärkein runo, mikä loppu sanoihi: aurinko, porkkana, vesi, Laaksonen kertoo.

Yleisökin pääsee vaikuttamaan esityksen kulkuun.

Mul on taas runotoivepurkki siin kirjatiskin tianoil, ja sin saa kraapusta, mink runon tahtois kuulla. Ei se niin tarkka ol, muistak runon nimeäkä. Mää olen kova poik arvailema, Laaksonen lupaa.

Lavastus ja puvustus laitilalaista käsialaa

Visuaalisuus on myös tärkeä osa runokiertuetta. Laaksosen yleisö osaa jo odottaa mielenkiinnolla, millainen esiintymisasu sanamaijalla esiintymislavalla milloinkin on.

Aurinkokiarroksen vaatteet tekee laitilalainen Tarja Nordman.

Runokeikkavaate o luatto-ompelijan käsis parhaillas, ja se valmistu kyl lokakuun pualväliks. Asust tuleki nii jännä, et sen rinnal kalpene Mäkimattilan Kyästin kesähousutki! Se on monikymmenosane ja tuhatvärine. Siin o laahus ja miljoona ristipisto, uskokte? No, ken tule, se näke!

Lavastuksen taas tekee Sulotek Laitilasta.

Siin on uut, vanha ja sinist. Sametti ja maitotölkin korkei, kirjaimi ja kattiloi. Aurinko. Porkkana. Vesi. -kirjas on vaihtelevi tunnelmi, kirkkaist ja ilosist tummanpuhuvi. Lavastuksenki täyty mukauttu niihi – ja valoil saa aikaseks monelaist. Sama valomiäs o ääniteknikkona, ja meijän kiartueel on tunnetust ammattimaine äänentoisto, Laaksonen jatkaa.

Heli Laaksonen on syntynyt Turussa ja muuttanut sen jälkeen 14 kertaa. Pisimpään hän viihtyi juuri Laitilassa, jossa hänellä on talo edelleen.

Taidenäyttely osana kiertuetta

Osana Laaksonen runokiertuetta nähdään myös taidenäyttely.

Mul on ollu viime vuasin ussempiki maalausnäyttely eri pualil Suame – ja nyy päätin otta osan töist mukka kiärtämä. Olen rakennuttanu pyäril kulkevan seinämän, mihe saan kiinnitetty ainakin kymmene eri teost. Se pystytetä sit keikkapaika aula, nii et neki saava hyvi ajan kuluma, kenel o hyvä tapa tulla ain tuntti ennen tilaisuure alkku paikal. Olen suunnitellu samas tairearpajaisten pitämist, Laaksonen kertoo.

Kolme muutakin kirjaa

Oman runokokoelmansa lisäksi Laaksosella on ollut näppinsä pelissä kolmessa muussakin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassa: Lauri Tähkän Äärille-kirjassa, Kyösti Mäkimattilan Valoina toisillemme -runokokoelmassa ja virolaisen Leelo Tungalin Toveri lapsi -romaanissa. Tähkän ja Mäkimattilan kirjoissa hän on toiminut kustannustoimittajan – omien sanojensa mukaan päältkattojana. Tungalin romaanin hän taas on kääntänyt virosta suomeksi.

Tavoitteena Laaksosella onkin lykätä maailmaan niin paljon hyviä kirjoja, etteivät ihmiset voi olla lukematta.

Leelo Tungalia Laaksonen kuvailee Viron Kirsi Kunnakseksi. Kirja kertoo hänen lapsuudestaan, jonka hän eli kaksin isänsä kanssa, sillä äiti lähetettiin sodan jälkeen Siperiaan.

Se o kirja kaikil kenel on ihana isi, Laaksonen toteaa.

Kirjan tarinoissa isä keksii leikkejä ja pitää hyvää mieltä yllä, jotta tytöllä olisi niin onnellinen lapsuus kuin mahdollista, vaikka äiti onkin Siperiassa.

Tähkän kanssa Laaksonen on tuntenut pitkään. Tähkää oikeastaan on syyttäminen siitäkin, että Laaksonen tekee näin suuria runokiertueita, sillä Tähkä toimi aikoinaan Laaksosen keikkamyyjänä ja suuruudenhulluna halusi tehdä kaiken isosti. Turun Kirjamessuilla 5. lokakuuta Tähkä myös haastatteli Heli Laaksosta tämän uusista runoista.

Janica Vilen