Vaisaaressa vietettiin ilmastonmuutosviikkoa

Suurin osa Vaisaaren 800 oppilaasta kulkee kouluun polkupyörällä.

Viime vuonna moni Vaisaaren oppilas lähti Greta Thunbergin tavoin ilmastolakkoon osoittamaan mieltään tulevaisuutensa puolesta. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Tänä vuonna ilmastonmuutoskeskustelulle omistettiin koulussa kokonainen viikko!

RAISIO. Vaisaaren yläkoulussa vietettiin ilmastonmuutoksen teemaviikkoa lokakuun ensimmäisellä viikolla. Koko viikon oppitunnit oli peruttu ja perinteisen koulunkäynnin sijaan kaikki oppilaat pääsivät perehtymään ilmastonmuutokseen tekemällä ryhmätöitä teemaan liittyvistä aiheista.

Parhaat työt on julkaistu kaikille julkisella internet-sivustolla. Mukana on muun muassa avoin kirje Raision kaupunginjohdolle, jossa oppilaat ehdottavat, että Raisiossa muutettaisi bussiaikatauluja niin, että bussilla pääsisi helpommin kulkemaan koulumatkoja. Lisäksi toivotaan bussilippuihin hinnan alennusta, jotta yhä useampi pääsisi kouluun bussilla autokyydin sijaan.

Lisäksi sivustolla on muun muassa hieno opas kierrättämiseen ja vinkkejä maailman pelastamiseen.

Huoli jääkarhuista

9.-luokkalainen Tea Laiho tutki ryhmänsä kanssa ilmastonmuutoksen vaikutusta jääkarhuihin.

9.-luokkalainen Tea Laiho tutki oman ryhmänsä kanssa ilmastonmuutoksen vaikutuksia jääkarhuihin.

Selvitimme, miten jäätiköiden sulaminen vaikuttaa jääkarhujen tulevaisuuteen. Erityisesti WWF:n sivuilta löytyi aiheesta paljon hyvää tietoa. Jääkarhujen elinalueet ovat vaarassa hävitä kokonaan ilmastonmuutoksen seurauksena. Ja jos nykymeno jatkuu, jääkarhujen on ennustettu kuolevan sukupuuttoon vuonna 2050, kertoo Laiho.

Ryhmän selvittelyjen mukaan jääkarhujen tilannetta voi parantaa ryhtymällä WWF:n Lumi-kummiksi sekä vähentämällä muovin käyttöä ja laivaliikennettä.

Laiholle ilmastonmuutos oli osin tuttu juttu, mutta paljon tuli myös uutta tietoa.

Tämä oli tosi kiva viikko. Minulla on yksi kaveri, joka käy ilmastomarsseilla. Sitä kautta olen tiennyt jo aika paljon aiheesta. Mutta tällä viikolla opin paljon uutta. Erityisesti ruokaan liittyvät työt ovat olleet mielenkiintoista kuultavaa. Niissä on selvitetty muun muassa sitä, miten lihan syöminen edistää ilmastonmuutosta, hän kertoo.

Viikko on saanut Laihon katsomaan myös omaa toimintaansa uusin silmin.

Voisin alkaa enemmän kierrättää ja olla vähemmän aikaa suihkussa, Laiho pohtii.

Jäätiköt hidastavat ilmastonmuutosta

Emilia Sundén ja Aaro Kantonen tutkivat ryhmänsä kanssa jäätiköiden sulamista.

Jäätiköiden sulamiseen liittyi myös Katja Frilanderin, Emilia Sundénin ja Aaro Kantosen ryhmätyö.

Me ollaan tutkittu, mitä eroa merenpinnan nousuun on sillä, jos meressä olevaa jää sulaa verrattuna siihen, jos mantereella oleva jää sulaa. Täytimme toisen purkin vedellä ja jääpaloilla; toisessa taas jääpalat laitettiin maan päälle. Kuvasimme molemmista versioista videot, jotka löytyy nopeutettuina ilmastonmuutosviikon nettisivulta, he kertovat.

Jos lämpeneminen jatkuu, meillä ei lopulta ole jäätiköitä ollenkaan, Kantonen toteaa.

Jäätiköillä on suuri rooli ilmaston lämpenemisessä, sillä ne heijastavat auringon säteitä takaisin avaruuteen ja näin estävät ilmastoa lämpenemästä, he kertovat.

Jatkoa luvassa

Digiopettaja Minna Taatila ja mediavalmentaja Veera Laaksonen ovat julkaiseet parhaita oppilastöitä julkisella sivustolla, josta kuka vaan pääsee tutustumaan koululaisten tuotoksiin.

Digiopettaja Minna Taatila on ollut tapahtumaviikon koordinaattorina ja vetänyt monialaisen oppimiskokonaisuuden tiimiä.

Tätä viikkoa on suunniteltu tiimin kanssa lähes vuoden ajan. On käyty läpi kaikki oppiaineet seiskasta ysiin ja poimittu opetussuunnitelmasta kaikki sellaiset aiheet, joihin ilmastonmuutos liittyy tavalla tai toisella. Jokaisesta oppiaineesta löytyi jotain, Taatila kertoo.

Varsinaisella teemaviikolla hän työskenteli mediapajassa julkaisemassa oppilaiden tekemiä töitä.

Tämä on julkinen sivusto, jolta kuka tahansa voi käydä katsomassa, mitä täällä ollaan saatu aikaan, hän mainostaa.

Turun ammattikorkeakoulun viestinnän opiskelija Veera Laaksonen toimi teemaviikolla oppilaiden mediavalmentajana.

Olen auttanut oppilaita haastatteluissa, kuvaamisessa ja kirjoittamisessa. Oli uskomatonta, miten nopeasti he pääsivät jyvälle. Nuoret ovat haastatelleet muun muassa Pekka Poutaa ja Raision kaupunginjohtajaa. Ja sitten on selvitetty esimerkiksi sitä, miten teema näkyy Raision kirjastossa. Tosi hyvää kamaa on tullut heti ensimmäisestä päivästä lähtien, Laaksonen kehuu.

Monialainen teemaviikko järjestettiin nyt ensimmäistä, mutta ei viimeistä kertaa.

Ensi vuonna pidämme teemaviikon uudestaan samalla konseptilla, mutta uudella aiheella, Taatila paljastaa.

Janica Vilen