Uudenkaupungin Kamppailu-Urheililjat ry järjestää syksyllä brasilialaisen jujutsun peruskurssin

U:gin Kamppailu-Urheilijoiden ohjaajatiimi Joonas Raitanen, kouluttaja Petteri Rainiola, Jaakko Tuominen, Susanna Laakso ja Mikko Ahanen.

Mielikuvat kaverin mätiköinnistä voi heittää jo ennen jutunlukemisen jatkamista roskakoriin. Brasilialainen jujutsu sopii kaikille sukupuoleen katsomatta.

URHEILU. Liikuntaharrastuksen aloittamista pohtivalle tai peräti lajinvaihtajalle brasilialainen jujutsu on tuorein vaihtoehto kehon kunnossa pitämiseen tai kunnon kohottamiseen.

– Jokainen ihminen voi harrastaa brasilialaista jujutsua omalla tavallaan ja tähän on juuri peruskurssi tarkoitettukin, kertoo taivassalolaistunut porilaistaustainen Petteri Rainiola ja jatkaa:

– Lajin pariin ovat tervetulleet niin kuntoilun vuoksi osallistuvat, kilpailuviettiset kuin myös ihan itsepuolustustaitoja kehittävät ihmiset. Ainoa rajoite on viidentoista vuoden ikä, joka tulee olla täytettynä.

Brasilialaisen jujutsun peruskurssin päävastuullisena kouluttajana toimiva Rainiola on itse lajin 1 danin mustan vyön haltija ja saanut oppinsa lajin gurulta, brasilialaiselta Iran Mascarenhasilta. Rainiola on käynyt opiskelemassa lajin saloja parikin kertaa lajin emämaassa. Eri itsepuolustuslajeja Rainiola on harrastanut teini-ikäisestä lähtien.

– Usein minulta kysytään, kauanko keskivertoihmiseltä menee aikaa mustan vyön saamiseksi. Tähän minulla on selvä vastaus. Keskivertoihminen ei voi saada koskaan mustaa vyötä bjj:ssa. Kannattaa tulla peruskurssille ja lähteä tavoittelemaan sitä, Rainiola kannustaa.

Lukkopaini ja brasilialainen jujutsu ovat erinomaisia lajeja, mikäli vapaaottelu on harrastajan tähtäimessä, mutta näissä kahdessa lajissa lyöminen ja potkiminen ovat kiellettyjä. Lajit ovat niin sanottuja mattokamppailulajeja.

– Tarkoituksena on saada vastustaja puolustuskyvyttömäksi, olipa hän sitten isompi tai voimakkaampi saamalla hänet kontrolliin, Rainiola sanoo.

– Brasilialainen jujutsu ja kamppailulajit yleensäkin ovat siitä kiehtovia, ettei niissä tule koskaan valmiiksi, vaan otteiden määrät ja niiden yhdistelmät kasvavat harrastajan edistyessä. Itsensä haastaminen ja -voittaminen ovat lajin keskeisiä piirteitä.

Myös naisille sopiva laji

Vuonna 2009 perustetun yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Tuominen iloitsee erityisesti siitä, että brasilialaisen jujutsun kouluttaja on ottanut Taivassaloon muutettuaan paikallisen seuran kotiseurakseen. Aiemmin Rainiola on toiminut menestyksekkään vapaaotteluun ja lukkopainiin keskittyneen turkulaisen Finnfighters’ Gymin valmentajatiimissä.

– Rainiola on toiminut aiempien peruskurssiemme taustajoukoissa, mutta nyt hän toimii päävalmentajana ja seuramme aktiivisena toimijana, Tuominen toteaa.

– Hänen mukanaolonsa tuo taatusti uutta pontta koko yhdistyksen toimintaan.

Uudenkaupungin Kamppailu-Urheilijoiden yksi aktiivisimmista jäsenistä, Susanna Laakso, vakuuttaa miehiseksi lajiksi mielletyn urheilumuodon sopivan myös naisille.

– Harrastajien välillä vallitsee hyvä yhteishenki ja itselleni tämä on hyvää vastapainoa arkeen. Sellaista arkipään nollaamista, Laakso toteaa ja kertoo käyvänsä eri saleilla ympäri Suomen treenaamassa myös aina kun vain mahdollista.

– Aina olen kokenut olevani tervetullut eri seurojen harjoituksiin ja vastaan on otettu kuin vanhan tutun.

Laakso on osallistunut myös kansainvälisiin lajin leireihin muun muassa Islannissa ja vastapainoksi kylmälle maalle myös Karibialla.

– Tänä kesänä kävin Itävallassa leireilemässä yhdessä Mikko Ahasen kanssa ja aina fiilis on ollut, kuin olisi kotiin tullut leirimaasta riippumatta.

Brasilialaisen jujutsun peruskurssi 15 vuotta täyttäneille alkaa Uudenkaupungin uimahallin judosalissa tiistaina 1.10. klo 18 ja se kestää noin kaksi ja puoli kuukautta. Tiedusteluihin vastaa Jaakko Tuominen p. 050 4359871. Peruskurssi-ilmoittautumiset voi jättää hänelle myös tai sitten ilmoittautua ensimmäisellä kurssikerralla paikan päällä.

Rainer Tähtinen

 

Mattoshakkia

Brasilialainen jujutsu on kamppailulajeja vakavasti harrastavien piirissä jo laajalti tunnettu ja tehokkaaksi tunnustettu kamppailu- ja itsepuolustustyylisuunta. Brasilialaisen jujutsun maailmanlaajuinen läpimurto tapahtui 90-luvun alussa ensimmäisten USA:ssa suurelle yleisölle järjestettyjen vapaaottelujen (Ultimate Fighting Championships, UFC) myötä.

Kisoissa oli edustettuna erilaisten kamppailulajien edustajia, mutta erityisesti hämmästeltiin brasilialaista jujutsua, jonka hoikka ja pienempikokoinen edustaja kukisti kaikki vastustajansa näytöstyyliin näiden koosta ja tyylilajista riippumatta.

Alun perin Gracie-suvun perinteisestä japanilaisesta jujutsusta kehittämällä brasilialaisella jujutsulla ehti ennen UFC-kisoja olla yli puolen vuosisadan historia takanaan Brasiliassa. Lajin perusta on ollut itsepuolustus, mutta osa-alue on nykyään monen kohdalla jäänyt kilpailumuotojen varjoon. Kilpailumuotona brasilialaista jujutsua voidaan myös harrastaa turvallisemmin sen urheilumuodossa, jossa lyönnit ja potkut ovat kiellettyjä. Laji onkin laajentunut tuhansien ihmisten harrastukseksi ympäri maailmaa.

Brasilialaisen jujutsun urheilumuodon maailmanmestaruuskisat ”Mundials” järjestetään vuosittain Rio de Janeirossa.

Brasilialaisen jujutsun tehokkuus piilee sen realistisissa mattokamppailutekniikoissa: erityisesti erilaisissa lukoissa ja kuristuksissa.

Ilman lyöntejä ja potkuja harjoiteltavaa kilpailutyyliä kutsutaan brasilialaisen jujutsun urheilumuodoksi ja nykyään on mukaan tullut myös ilman pukua oteltava lukkopaini.

Urheilu-bjj muistuttaa judoa, mutta ottelussa on sallittu enemmän tekniikoita (mm. jalkalukot) ja painotus on yleensä maakamppailussa. Ottelut aloitetaan pystyasennossa, mutta kamppailu etenee yleensä nopeasti mattoon erilaisilla alasvienneillä. Otteluja voisi usein kuvata mattoshakiksi, jossa yhdistyvät henkiset ja fyysiset voimavarat sekä monipuoliset tekniikat.

Kilpailuissa käytettävä pistelaskentajärjestelmä palkitsee todellisessa itsepuolustustilanteessa toimivia asemia ja tekniikoita. Varsinainen tavoite on kuitenkin saada vastustaja luovuttamaan kuristuksella tai lukotuksella. Brasilialaisen jujutsun urheilumuotoa harrastetaan yhä aktiivisemmin ja kilpailuja järjestetään ympäri maailmaa.

(Lähde: Markku Juntunen; Brasilialainen jujutsu – lajiesittely.)