Mielipide: Eläkejärjestelmä on sukupolvisopimus, jota on syytä kunnioittaa

MIELIPIDE. Yhteiskunnassa nousee aika-ajoin mitä eriskummallisia asioita esille ja keskusteluun. Eräiden poliittisten nuorisojärjestöjen taholta on nostettu esille halu leikata jo maksussa olevia eläkkeitä tulevaisuudessa. Liittomme ELÄKKEENSAAJIEN KESKUSLIITTO EKL ry on kantanaan tuonut esille, että eläkkeiden perustuslaillinen suoja on ehdottomasti säilytettävä.

Pienet eläkkeet rahoitetaan Suomessa kansan- ja takuueläkkeen muodossa valtion budjetista. Työeläkejärjestelmä maksaa pääosin itse itsensä, tosin valtio osallistuu yrittäjien, maatalousyrittäjien ja merimiesten eläkkeiden rahoittamiseen. Vuonna 2018 tuo summa oli miljardi euroa.

Työeläkejärjestelmämme ja etenkin sen kestävyys edellyttää sukupolvien välistä solidaarisuutta. Eläkkeet ovat vain osa sukupolvien välisiä tulonsiirtoja. Arvioitaessa sukupolvien tilannetta yleisemmin tulisi myös katsoa, mikä merkitys on ollut verotuksella, lapsilisillä, ilmaisella koulutuksella, opintoetuuksilla, työttömyysturvalla, subventoidulla päivähoidolla ja niin edelleen.

Eläkejärjestelmä on siis sukupolvisopimus, jota on syytä kunnioittaa myös eläkkeistä käytävässä keskustelussa. Muuten vaarana on sopimuksen rikkoutuminen, millä olisi koko yhteiskunnalle vakavia seurauksia. Kunnioittamiseen kuuluu tarpeettoman vastakkainasettelun välttäminen, keskustelun käyminen asiapohjalta. Hyvä olisi osata asettua myös toisen sukupolven saappaisiin.

Keskustelu työeläkkeistä ja niiden riskinjaosta on varmasti aika ajoin tarpeen ja hyödyllistä. Keinoja muutoksien tekemiseen on hyvin erilaisia teknisistä ratkaisuista puhtaasti poliittisiin. Jos luvatun työeläkkeen omaisuudensuoja kuitenkin halutaan rikkoa, avataan samalla Pandoran lipas, josta ei paluuta olisi.

Nykyisten eläkeläisten turvattomuus kasvaisi, mutta niin kasvaisi tulevienkin eläkeläisten. He kun myös ottaisivat aikanaan vastaan eivätkä voisi enää luottaa siihen, ettei tuolloin keksittäisi lisää leikkauksia jo kerättyihin eläkkeisiin. Tämä olisi hyvä muistaa myös niiden nuorisojärjestöjen, jotka ovat ajamassa sitä, että jo maksussa olevia eläkkeitä pitäisi voida leikata tulevaisuudessa.

Timo Kokko, Eläkkeensaajien Keskusliiton EKL ry, toiminnanjohtaja

Seppo Laitinen, Paimion Eläkkeensaajat ry, puheenjohtaja