Taitokeskus Raisio viettää viisikymppisiään ajan hermolla ja perinteitä ylläpitäen

Taitokeskus Raisio 50 vuotta
Taitokeskus Raision Tuija Vuorinen esittelee kehyskudontaa, jota on tehty iät ja ajat isoilla kehyksillä. Uudempana tulokkaana ovat minikudontaan sopivat pienet kehykset, jotka ovat turkulaisen muotoilijan Hermanni Vuorisalon käsialaa. Taustalla näkyy myös muiden paikallisten käsityöläisten tuotteita. Kuvat: RAGIP ÖNSOY.

Juhlavuottaan viettävä Taitokeskus Raisio puhuu ekologisuuden ja materiaalien kierrättämisen puolesta. Matalan kynnyksen tapaamiskeskus on avoinna kaikille eikä tietämystä käsitöistä tarvitse olla etukäteen Taitokeskukseen tullessa.

RAISIO. Varsinais-Suomen vanhin taitokeskus, 50-vuotisjuhliaan tänä syksynä juhlistava Taitokeskus Raisio on vireä ja uusia ideoita täynnä. Ideanikkarina Raisiossa 32 vuoden ajan toiminut Tuija Vuorinen sanoo, että toiminta on vuosien aikana monipuolistunut.
– Toiminta aloitettiin alun perin viereisen pihapiirin tiloissa, täällä Friisilässä kuitenkin, mutta tilan puutteen vuoksi pienemmässä mittakaavassa vanhempi–lapsi-toiminnalla. Tänä päivänä kurssitarjonta on laajaa ja houkuttelevaa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tämä ei ole enää pelkästään kutomo, vaan tapaamiskeskus aivan kaikille.

Taitokeskus Raisio
Makramee on jälleen suuressa suosiossa.

– Olemme toimineet koko ajan Raision kaupungin omistamissa tiloissa. On onni, että kaupunki suhtautuu suopeasti Taitokeskukseemme. Järjestämme kaupungin henkilöstölle esimerkiksi virkistyspäiviä kiitoksena saamastamme avustuksesta, jatkaa Vuorinen.

Polku Neuvonta-asemasta kulki Käsityökeskuksen kautta Taitokeskukseksi.

– Aivan alkuun Taitokeskusta kutsuttiin Neuvonta-asemaksi. Sen jälkeen pidempään oli käytössä Käsityökeskus-nimitys, joka vaihdettiin pari vuotta sitten, kun Taitokeskusten verkosto laajeni entuudestaan. Kaiken kaikkiaan Taito Varsinais-Suomen alueella toimii tänä päivänä viisi Taitokeskusta, Vuorinen kertoo.

Positiivista pöhinää

Taitokeskus Raisiossa on jatkuvasti käynnissä kursseja – aivan kaikenikäisille.
– Nuorin tämän kesän kässäkoululainen oli 4-vuotias. Makrameekurssit sen sijaan innostavat erityisesti nuoria. Se on sellainen palaava trendi, joka oli IN viimeksi joskus 70-luvulla. Syksyn edetessä ohjelmassa ovat muun muassa sisustushimmeli-, pellavamassavalaisin- ja joulukristallikurssit, Vuorinen toteaa.

Taitokeskus Raisio
Raisiolainen Helena Peso kokeili kangaspuilla kudontaa ensimmäisen kerran Minun räsymattoni -kurssilla. Vanhoista vaatteista leikatuista matonkuteista syntyy tässä matto joko kotiin tai mökille.

Minun räsymattoni -kurssi on ollut erityisen suosittu. Raisiolainen Helena Peso pääsi kurssilla kokeilemaan ensimmäistä kertaa maton kutomista kangaspuilla.
– Kangaspuilla maton työstäminen on pitkäaikainen haaveeni. Kurssilla käydään läpi teoriat matonkuteiden leikkaamisesta kangaspuiden käyttöön kädestä pitäen. Ohjeiden mukaan leikkasin kuteet siis vanhoista farkuistani ja trikoistani. Ja nyt niistä on tulossa hyvää vauhtia matto! Peso iloitsee.

Tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa

Rasekon ja Taitokeskuksen yhteistyöllä on pitkät juuret.
– Tekstiilialaa Rasekossa opiskelevat ovat saattaneet tehdä opinnäytetöitään täällä, Tuija Vuorinen sanoo.

Opiskelijat ovat saaneet myös suorittaa työssäoppimis- ja työelämään tutustumisjaksoja Taitokeskuksessa.

Oppilaitosyhteistyötä on kehitetty entuudestaan viemällä kerhotoimintaa raisiolaisiin peruskouluihin.
– Pidän Kässä+ -kerhoja Tikanmaan ja Kerttulan kouluilla koulupäivien päätteeksi. Niihin kannattaa kysyä paikkoja etukäteen, Vuorinen lisää.

Vuorisella on haaveena saada lisähenkilökuntaa Taitokeskukseen.
– Sillä tavoin voisimme laajentaa toimintaamme edelleen. Kässäkerhoja olisi mukava pitää muissakin kouluissa. Lisäksi olen haaveillut taitobussista, jonka myötä pääsisimme kursseinemme syrjäkylien seututaloille.

Tempauksia pitkin vuotta

Viikottain järjestettävien kurssien lisäksi Taitokeskus Raisio on mukana tilaisuuksissa, kuten esimerkiksi Friisilän verstaiden yhteisissä pihatapahtumissa ja Killin markkinoilla. Seuraavaksi he osallistuvat Suomen Kädentaidot -messuille marraskuussa.

Taitokeskuksissa alkaa 24. syyskuuta Roosa nauha -keräys, jossa Taito Varsinais-Suomi ja Taitokeskus Raisio ovat mukana jo seitsemättä kertaa. Tempauksilla kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen ja vertaistukitoimintaan.
– Osallistumme jälleen valtakunnalliseen keräykseen myymällä Roosa nauha -lankoja ja muita materiaaleja vuoden loppuun asti. Lahjoitamme Roosa nauha -tuotteiden myynnistä 10 prosenttia Syöpäsäätiön keräykseen, Vuorinen toteaa.

Heijastavat Pompom Roosat -kurssi järjestetään Taitokeskus Raisiossa keskiviikkona 2. lokakuuta kello 14–18.

Katariina Mäkinen-Önsoy