Yhteiskunnan uudistamisen foorumi Naantali 24h kokoaa 12.–13. kesäkuuta Naantaliin Suomen ja Euroopan tulevaisuuden kysymysten ääreen laajan joukon keskustelijoita yhteiskunnan eri osa-alueilta. Eduskunta- ja europarlamenttivaalien täyttämän kevään jälkeen Naantalissa haetaan yllättävillä kokoonpanoilla uusia ideoita lähivuosien suurten haasteiden ratkaisemiseksi. Toista kertaa järjestettävän tapahtuman kutsuvat koolle Naantalin kaupunki, Akava, Fortum, Konecranes, Miltton, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK sekä SATO.
NAANTALI. Naantali 24h on toista kertaa järjestettävä yhteiskunnan uudistamisen foorumi, jossa ei ole lavoja, luentoja, titteleitä tai yleisöä. Tilaisuuden kaikki kutsuvieraat ovat osallistujia ja tasa-arvoisia keskustelijoita. Tilaisuuden järjestäjätahot Naantalin kaupunki, Akava, Fortum, Konecranes, Miltton, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK sekä SATO haluavat olla kaikki osaltaan edistämässä laajaa yhteiskunnallista vuoropuhelua.
– Suomi ja Euroopan Unioni ovat vaalien jälkeen uuden edessä, ja EU:n puheenjohtajamaana Suomella on tilaisuus näyttää suuntaa koko Euroopan tulevaisuudelle. Nyt tarvitaan rohkeutta tuoda esiin näkemyksiä. Suuret ajatukset voidaan saada liikkeelle lyhyessä ajassa, jos tulemme toisiamme vastaan avoimin mielin. Naantali 24h vastaa tähän haasteeseen ilman turhaa jäykistelyä, toteaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
– Naantali 24h on osoittanut selvän tarpeen uudenlaiselle tavalle keskustella Suomen tulevaisuuden tärkeistä kysymyksistä. Naantalin kaupungille on kunnia olla tarjoamassa tänäkin vuonna puitteet tapahtumalle, sanoo Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.
– Keskustelu Suomen suunnasta on erityisen tärkeää juuri nyt. Meillä on käsissämme useita asioita, joita kukaan ei yksinään pysty ratkaisemaan. Naantaliin kokoontuu erittäin mielenkiintoinen ryhmä toimijoita. Odotamme suurella mielenkiinnolla keskusteluja ja ratkaisuehdotuksia meitä kaikkia koskettaviin kysymyksiin, jatkaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.
Naantali 24h kokoaa yhteen monipuolisen joukon vaikuttajia taloudesta politiikkaan ja teknologiasta kulttuuriin missionaan määritellä Suomen ja Euroopan suuret kysymykset 24 tunnin aikana. Tapahtuman pääteemojen, luottamuksen rakentamisen ja avoimen dialogin hengessä kaikkien tapahtumaan osallistuvien nimet tullaan julkistamaan.
– Suuret globaalisti toimivat yritykset pyrkivät aktiivisesti löytämään tapoja käydä vuoropuhelua eri sidosryhmiensä kanssa. Naantali 24h:n kaltaiset tilaisuudet ovat ainutlaatuisia mahdollisuuksia kuulla ja ymmärtää toisiamme, sanoo Konecranesin markkinointi- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Minna Aila.
– Olemme Fortumilla tunnistaneet tarpeen löytää uusia muotoja yhteiskunnalliselle keskustelulle. Esimerkiksi ilmastonmuutos on kaikkia koskettava teema, josta meidän on voitava keskustella niin, ettei aiheesta tule yhteiskuntaa jakava tai eriarvoistava teema, jatkaa Arto Räty, Fortumin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja.
Tapahtuman 12 työpajassa yhteiskunnan suuria kysymyksiä ja haasteita taklataan erilaisilla kokoonpanoilla. Käsiteltäviä kysymyksiä ovat muun muassa Suomen rooli Euroopassa ja maailmassa, ilmastonmuutoksen hillitseminen, urbanisaatio, työn ja työelämän murros, vääjäämätön väestönkehitys, digitalisaatio sekä demokraattisen päätöksenteon tulevaisuus.
– Suuret teemat, kuten ilmastonmuutos, kaupungistuminen, työelämän ja liikenteen murrokset ja demografinen kehitys edellyttävät avointa keskustelua ilman takertumista vanhoihin ajatuksiin. Esimerkiksi uudenlaiset asumisen ratkaisut tukevat parhaimmillaan koko yhteiskunnan kehitystä, mutta vaativat onnistuakseen taakseen rohkeutta ja kokeiluja ajatella uusia ratkaisuja avoimin mielin, toteaa SATOn toimitusjohtaja Saku Sipola.
– Suomalainen yhteiskunta tarvitsee yhteistä suuntaa ja avointa, rakentavaa keskustelua. Meille on tärkeää olla osaltamme mukana kehittämässä uudenlaisia yhteiskunnallisia keskusteluja edistäviä alustoja, johon Naantali 24h tarjoaa erinomaisen kokonaisuuden, toteaa Milttonin viestintäjohtaja Maria Vaismaa.