Kirjailija Yrjö Kokon valokuvia Kaarina-talolla

Yrjö Kokko -seuran 30-vuotisjuhlan kunniaksi järjestämä näyttely sisältää 21 digitoitua Yrjö Kokon ottamaa valokuvaa. Kuva: Yrjö Kokko -seura.

KUVATAIDE. Yrjö Kokko -seura pitää Kaarina-talolla ajalla 2.–31. toukokuuta näyttelyn kirjailija Yrjö Kokon vuosina 1949–1952 ottamista valokuvista. Yrjö Kokko -seuran 30-vuotisjuhlan kunniaksi järjestämä näyttely sisältää 21 digitoitua Yrjö Kokon valokuvaa, jotka kuvaavat saamelaislapsia ulkoleikeissä kesällä ja talvella. 

Näyttelyyn liittyen kannattaa käydä kuuntelemassa Ilkka Vauran luento Kaarina-salissa tiistaina 7. toukokuuta kello 18. Revontulten maa – Enontekiö -luennolla Vaura kertoo Enontekiöstä ennen ja nyt sekä paikallisista saamelaissuvuista.

Yrjö Kokko toimi sodan jälkeen eläinlääkärinä Länsi-Lapissa. Työnsä kautta hän loi nopeasti tiiviit suhteet paikallisiin ihmisiin. Enontekiön saamelaiset, erityisesti Käsivarren saamelaissuvut ja Kokko olivat väärtejä keskenään, heistä kuullaankin Kokon kirjoittamissa kirjoissa. Hänet tunnettiin myös valokuvaamisesta. Kokko kuvasi ahkerasti matkoillaan ei pelkästään luontoa ja eläimiä vaan myös ihmisiä. Kokon suunnitelmissa oli 1960-luvun alussa julkaista kirja lapsikuvistaan, mutta suunnitelma ei toteutunut.

Kokon valokuvia säilytetään Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä. Kokoelma käsittää runsaat 22 000 kpl sekä dioja noin 1200 kpl. Vedoksista ei ole tarkkaa lukumäärää, mutta niitä on 16 arkistolaatikollista. Valokuvataiteen museossa olevista kuvista on Yrjö Kokko -seuran toimesta koottu ja digitoitu 21 kuvan näyttely. Kaiken kaikkiaan Kokko on päässyt kuvaamaan Käsivarren, Hetan, Palojärven ja Pöyrisjärven saamelaislapsia ulkoleikeissä.

TSS