Ilmastoahdistus näyttelynä: Minäkin olen vain ihminen

Johanna valmistaa metallitöitä Peltolan ammattikoululla. Kuva: Kiia Marttila.

Johanna Sinkkosen ilmastonmuutosaiheinen taidenäyttely on esillä Kaarinassa 2.–31. toukokuuta.

KUVATAIDE. Johanna Sinkkonen kanavoi ilmastoahdistuksensa näyttelyksi, joka kantaa nimeä Minäkin olen vain ihminen. Näyttely sijaitsee Kaarina-talon 2. kerroksessa. Kaikille avoimia näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 2. toukokuuta kello 18–20.

Tuleva näyttely sisältää kattavan kokonaisuuden siitä, miltä ilmastonmuutos ja siitä aiheutuvat ongelmat tuntuvat. Näyttely sisältää Sinkkosen mukaan raffia metallityötä, herkkää piirustustyötä, vaatteita ja ryijyjä. Näitä materiaaleja myös yhdistellään näyttelyn teoksissa.

– Tuleva näyttely on pieni ja tiivis, joka on kasvanut vuosien varrella, Sinkkonen kuvailee.

Teokset ovat tehty kierrätysmateriaaleja käyttäen. Näyttelyn materiaalit koostuvat rakennusteollisuuden ylijääneestä materiaalista, sekä muovi- ja vaatejätteestä.

Kaarinaan pystytettävään Minäkin olen vain ihminen -näyttelyyn tulee myös pari uutta, ennen näkemätöntä metalliteosta, jotka antavat osviittaa taiteilijan tulevista teoksista.

Näyttelyyn tuleva StitchEmUp -teos, joka on valmistettu kierrätysteräksestä. Lisänä satiininauhaiset kengät.
Näyttelyllä vaikutusta ihmisten ajattelutapoihin

Idea teoksiin lähti Sinkkosen omasta henkilökohtaisesta ilmastoahdistuksesta. Sinkkosen halusi tuoda esille ilmastoahdistuksensa, jotta saisi meidät ymmärtämään tekojemme vaikutuksista ympäristöön. Sinkkonen ei osannut pukea ilmastoahdistustaan sanoiksi, joten hän halusi ilmaista ahdistuksensa taiteen avulla. Sinkkonen rikkoo taiteellaan normeja yhdistellen teoksissaan erilaisia materiaaleja.

Teosten tarkoitus on saada ihmiset ajattelemaan omia ympäristötekojaan. Sinkkonen sanoo yrittävänsä vaikuttaa ilmastonmuutokseen liittyviin ajattelutapoihin, esimerkiksi siihen miten tulisi katsoa omaa ympäristöään.

– Silloin kun aloitin näiden näyttelyiden tekemisen, ilmastoahdistuksesta ei puhuttu samalla tavalla mitä nykypäivänä, kertoo Sinkkonen.

Näyttely tulee näillä näkyminen olemaan ainut tänä vuonna, Sinkkonen aikoo pitää taukoa näyttelyiden pitämisestä, ja keskittyy uusien teoksien luomiseen. Sinkkonen paljastaa myös, että tämä on luultavasti viimeinen näyttely,mikä toteutetaan nykyisellä kokoonpanolla.

Kiia Marttila