JOULU. Kinkku, keitetyt perunat ja rosolli. Nehän ovat ne kovin tutut joulupöydän herkut. Perinteitä kunnioittava jouluruoan laittaja näitä luultavasti jouluna tarjoaakin, mutta vaihtelua hamuava voi rakentaa joulupöydän herkkunsa myös nykyajan trendien mukaisesti.
Yhä useampi valitseekin joulun pääruoan proteiiniksi siipikarjaa. Kalkkuna voi tosiaan korvata perinteisen kinkun, ja lisukkeena ei välttämättä olekaan perunoita ja rosollia, vaan suikaloitua bataattia ja paahdettuja punajuuria.
K-Citymarket Länsikeskuksen Kotikeittiössä hääräävä Marja Pahikkala rakensi oman nykyaikaisen joulumenunsa. Siinä alkuruokana nautitaan jokiraputoasteja, pääruokana on kalkkunafileitä punaviinikastikkeella paahdettujen punajuurten ja batattien kera, ja jälkiruoan puolesta herkutellaan karpalokinuski-moussella.
– Ideoimme tällaisen nykyaikaisen joulumenun yhteistyönä, eli eivät nämä ole yksinomaan minun ajatuksiani, nauraa Marja Pahikkala.
Suomalaiset ovat tottuneet kalkkunaan
Jokiraputoasteja Pahikkala kuvaa mukavan rapsakaksi alkuruoaksi, joka herättää makunystyrät, eikä ole liian raskas. Täytyyhän vatsaan jäädä tilaa pääruoalle.
– Toastit ovat sellaisia semi-kevyitä alkuruokia, eli eivät mitään napostelupaloja, mutta eivät tietenkään liian täyttäviäkään.
Entäpäs sitten se pääruoka?
– Ihmisten tietoisuus kalkkunasta ja bataateista on kasvanut viime vuosina valtavasti. Moni jopa kysyy, mitä laittaisi joulupöytään possun tilalle – jotkut kun ovat jo saaneet kinkusta tarpeekseen. Tavallaan voisi sanoa, että suomalaiset ovat tottuneet kalkkunan makuun.
Kalkkunasta ja bataatista koostuva pääruoka onkin kinkkuun ja perunaan verrattuna varsin moderni. Pahikkala muistuttaa, että hyvä kastike kruunaa pääruoan.
– Moni saattaa pelästyä punaviinikastiketta, ajatellen, että sitä on liian vaikea tehdä. Mutta huoli pois, tämä resepti on todella helppo ja nopea, vakuuttaa Pahikkala.
Joulun värinen jälkkäri
Jälkiruokana herkuteltava karpalokinuski-mousse on takuulla joulun värinen ja makuinen.
– Tämä jälkiruoka on kiva yhdistelmä hapanta ja makeaa. Marjat, etenkin karpalot tai puolukat ovat hyvin jouluisia.
Mousse on myös varsin ilmava vaihtoehto jälkiruoaksi – moni kun tahtoo santsata pääruokaa ja olla jo lähellä ähkyä ennen jälkiruokaa – joten mousse ei ole liian raskas vaihtoehto.
Reseptit:
Jokiraputoast; 4 paahtoleipää, 200 g jokirapuja, 200 g Creme fraise, tuoretta tilliä, suolaa, sitruunapippuria, 1 limen mehu, salaatinlehtiä.
Paahda leivät paahtimessa. Vatkaa creme fraise kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla. Lisää limen mehua ja tilliä. Asettele leivälle salaatti, creme fraise ja jokiravut.
Kalkkunafilee, punaviinikastike, paahdetut punajuuret ja bataatit; 1,5kg kalkkuna juhlafilee, suolaa, pippuria, persilijaa
Mausta filee ja paista paistopussissa 150°C noin 2 tuntia.
Juurekset: 5–6 punajuurta, 1 bataatti, suolaa, mustapippuria, timjamia, rosmariinia, 1 rkl öljyä. Pese ja kuori juurekset. Leikkaa paksuiksi suikaleiksi. Lisää öljy, suola, pippuri ja yrtit. Sekoita. Paista uunissa 200°C noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.
Punaviinikastike: 2 dl mustaherukkahyytelöä, 2 dl punaviiniä, 2 rkl härkäfondia, 2 dl vettä, 0,4 dl, 0,5 rkl punaviinietikkaa, 0,5 tl mustapippuria, 1 rosmariinin oksa ja Maizena suurustetta
Laita kattilaan kaikki ainekset ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes kastike hieman sakenee, Poista rosmariinin oksa. Suurusta maizenalla ja tarkista maku.
Karpalokinuskimousse: 3 dl vispikermaa, 150 g maustamatonta tuorejuustoa, 0,3 dl sokeria, 1 tl vaniljasokeria.
Kinuski: 1 dl fariinisokeria, 1 dl kuohukermaa, 200g, karpaloita
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto toisessa kulhossa, lisää sokerit. Yhdistä vatkattuun kermaan tuorejuusto. Kinuski: keitä kermaa ja fariinisokeria noin 5 minuuttia, kunnes seos hieman sakeutuu. Siirrä kylmään jäähtymään. Sokeuta karpalot ja lisää sokeria maun mukaan. Kokoa kulhoon kerroksittain moussea, karpaloa ja kinuskia.