Onnellisen parisuhteen tukipilareina tahtoa ja taitoa

Ismo Suvitie ja Riitta Juva juttelevat Tahdolla ja taidolla -60+ parisuhdekurssin ryhmäohjaajan Terttu Vierin (oik.) kanssa parisuhteen kehrästä, joka kuvastaa kehittyvää ja toimivaa parisuhdetta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Seniori-ikäisten parisuhteen hyvä hoito parantaa elämänlaatua, lisää voimavaroja sekä tuo iloa ja onnea arkeen.

SENIORIT. Turun Kaupunkilähetys ry:n Senioripysäkki-keskusteluryhmiin osallistuneiden ideasta virinneet Tahdolla ja taidolla -60+ parisuhdekurssit alkavat vuoden 2016 helmikuussa Kaarinassa ja myöhemmin myös Raisiossa.

Naimisissa pian 42 vuoden ajan olleet turkulaiset Riitta Juva, 65, ja Ismo Suvitie, 70, kokivat Turun Senioripysäkillä järjestetyn parisuhdekurssin hyödylliseksi.

– Pitkän suhteen onnistuminen todella vaatii niin tahtoa kuin taitoakin eli kurssilla on osuva nimi, pari kertoo.
– Onnellisuuden eteen pitää tehdä töitä, mitään ei voi eikä saa pitää itsestäänselvyytenä, he jatkavat.

Kurssille mukaan lähteminen tuntui heistä helpolta, koska kynnys on matala ja osallistuminen on maksutonta.

– Lisäksi meillä ei ollut aiemmin yhteisiä harrastuksia. Kurssille oli aina mukava tulla yhdessä ja tavata myös muita suurin piirtein samanikäisiä pareja. Meillä oli humoristinen ryhmä, he sanovat.

Parisuhdetaitojen vahvistamista

Osalla ikääntyneistä parisuhteen haasteet ovat olleet ruuhkavuosien ajan vaiettu asia. Parisuhdekurssin ryhmäohjaaja Terttu Vieri selventää, että kurssilla ei keskitytä kriiseihin, vaikka keskustellaan myös parisuhteen negatiivisista puolista.

Kun parisuhteelle vapautuu lisää aikaa esimerkiksi eläköitymisen myötä, aikaa jää myös kyseisten asioiden selvittelyyn.
– Kurssilla keskitytään ongelmien sijaan kuitenkin parisuhdetaitojen vahvistamiseen. Pitkässä parisuhteessa helposti unohdetaan arkiset asiat, kuten toisen huomioiminen, arvostaminen tai erilaisten toiveiden hyväksyminen.

Riitta Juva ja Ismo Suvitie huomasivat, että kurssilla tuli tehtävien kautta puhuttua sellaisista asioista, joista ei muuten ehkä puhuisi.

– Saimme tehtävät kotiin, joten tarvittaessa niihin voi myös palata. Lisäksi meille annettiin kotitehtäviä, kuten elokuvan katsominen. Elokuvaa katsoessa pyydettiin tekemään havaintoja vastakkaista sukupuolta edustavan roolihenkilön käyttäytymisestä.

Yksilölliset tapaamiset

Väestöliiton mallin mukainen Tahdolla ja taidolla -parisuhdekurssi on aina 10-tuntinen. Osa osallistujista voi olla työelämässä mukana, joten kurssi voidaan tarvittaessa järjestää myös ilta-aikana.

Terttu Vierin mukaan tapaamiskerrat sisältävät alustuksen, josta parit siirtyvät omaan rauhaan keskustelemaan ja tekemään tehtäviä.

– Pariskunnat saavat itse päättää osallistunko heidän kahdenkeskisiin keskusteluihin ja tehtävien läpi käymiseen, Vieri jatkaa.

Parisuhdekurssin päätyttyä voi jatkaa esimerkiksi Senioripysäkki®-keskusteluryhmissä tai toisin päin.

– Nykyisin käyn Senioripysäkki®-keskusteluryhmässä, kun mieheni on päiväsaikaan töissä, Riitta Juva sanoo.

Turun Senioripysäkki saa rahoituksen Raha-automaattiyhdistykseltä. Seudullista yhteistyötä tehdään Naantalin, Raision ja Turun kaupunkien kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy