Tämän syksyn puutarhatöissä korostuu omenasadon osuus

Turun kasvitieteellisessä puutarhassa on loistava sato. Papuja riittää korjattavaksi. ”Nämä täytyy vain ryöpätä ja sitten voi heittää sadon pakkaseen”, toteaa Arno Kasvi, joka piti elokuussa puutarhalla myös opastettuja kierroksia.

Syyskuu on parasta aikaa istuttaa kukkasipulit ensi kesän kukkaloistoa varten. Lisäksi istutukset kannattaa suojata eläinten varalta. Kuivuuden aiheuttamien tuhojen suhteen voi Arnon Kasvin mielestä monelta osin odottaa kevääseen. Nyt kannattaa panostaa sadonkorjuuseen!

PUUTARHA. Emeritus-ylipuutarhuri Arno Kasvi on hämmästynyt tämän syksyn omenasadosta.

– Toukokuu oli niin mahdottoman hieno, että pölytys onnistui täydellisesti ja nyt on ihan mahtavat omenasadot. Joka puolella näkee omenapuita, jotka oikein notkuvat omenoista, Kasvi ihastelee. Myös luumu- ja päärynäsato on ollut poikkeuksellisen runsas.

Arno Kasvilla on omassa keittiössään käynnissä juuri omenoiden ja luumujen käsittely.

– Pesen, kuumennan ja laitan pakkaseen. Se on kaikkein helpoin tapa. Sokeria laitan vähän, ettei happane, mutta loput lisään siinä vaiheessa, kun otan rasian pakkasesta sulamaan, hän kertoo.

Harvemmissa kotitalouksissa enää on kellareita, joihin satoa voisi säilöä. Siksi Kasvi pitää pakastamista hyvänä vaihtoehtona. Lisäksi hän kannustaa mehustamaan ja kuivaamaan.

– Omenaa ei paljon Suomessa kuivata, vaikka se on niin helppoa. Olen nähnyt, että aasialaiset laittavat kuivattua omenaa jopa pitsan päälle, Kasvi toteaa.

Jos kaikkea omenaa ei ehdi käyttää, oikea paikka niille on komposti.

Kesän kuivuus

Tomaatit onnistuvat tänä vuonna yli odotusten. Kuvassa Härän sydän -tomaatteja.

Viime kesän kuivuudesta Kasvi ei vielä kantaisi huolta.

– Perennat ovat monissa paikoissa lakastuneet, mutta pääosa puista on selvinnyt aika hyvin. Ainoastaan koivut, jotka kasvavat kallioilla ovat herkempiä. Jos vahinko on tapahtunut ja puu on kokonaan pudottanut lehtensä, niin vielä ei kannata hätäillä, vaan kannattaa odottaa kevääseen. Ei ainakaan saa mennä tyvestä kaatamaan. Nyt sitä vettä tulee ja sade korjaa tilannetta koko ajan. Ei se nyt heti pohjaveteen vaikuta, mutta kyllä se ainakin nurmikoita korjaa, Kasvi vakuuttaa.

Nurmikoille Kasvi suosittelee korkeintaan peruslannoitusta ja kalkitusta. Muuten korjaustyön voi jättää matojen huoleksi.

– Kannattaa vetää haravointijäte ruohonleikkurilla nurmikkoon. Siellä on lepotilassa olevia kastematoja. Silputut puiden lehdet on madoille jälkiruokaa. Ne vievät usein 90 % lehtisilpusta ja niiden työ jatkuu joulukuulle asti, Kasvi kertoo.

Arno Kasvi suosittelee jättämään leikkuujätteen nurmelle aina, sillä kesän aikana se suojaa nurmikkoa palamiselta.

Hyvä sadonkorjuuvuosi

Tänä vuonna tulee omenaa runsaasti. Arno Kasvi kannustaa pakastamaan ja kuivaamaan.

Kesän kuivuus on vaikuttanut viljasatoihin, mutta kotipuutarhureilla on saattaa olla erityisen makoisa sato.

– Nyt on onnistunut kaikki. Jos olisi hoksannut laittaa meloonia, niin sekin olisi varmasti onnistunut, Kasvi toteaa.

Sadonkorjuun jälkeen Kasvi muistuttaa kotipuutarhureita maanmuokkauksen tärkeydestä.

– Kasvimaa pitää heti putsata ja muokata. Pienet kotipalstat ovat usein täynnä sairauksia, kun maa jää syksyllä hoitamatta, Kasvi muistuttaa.

Sadonkorjuuaika alkaa olla käsillä.

Janica Vilen