Rankkasade ei häirinnyt sadonkorjuujuhlia

Kalansavustuksen SM-kisaa juontanut Dan Granqvist kyseli ohjeita nauvolaiselta Maija Eleniukselta. Vinkit olivat takuulla hyviä, sillä Maija voitti yhdessä miehensä Olof Eleniuksen kanssa savustuksen SM-tittelin.

Viikonloppuna vietettiin saariston sadonkorjuujuhlia. Nauvolaiset Maija ja Olof Helenius voittivat kalansavustuksen SM-kilpailun.

PARAINEN. Kaukana mantereelta, Nauvon saaressa, vietettiin viikonlopun saariston sadonkorjuujuhlien päänäytöstä saaristolaismarkkinoiden merkeissä lauantaina 15. syyskuuta. Markkinoiden yhteydessä kilpailtiin myös kalansavustuksen SM-tittelistä.

Saariston sadonkorjuujuhlat järjestettiin jo yhdennentoista kerran. Hanketyyppisenä alkanut juhla on vakiinnuttanut paikkansa saariston sesongin pidentäjänä ja paikallisten tuottajien mahdollisuutena myydä ja markkinoida kotitilansa tuotteita.

– Tänä vuonna lähtökohdat sadonkorjuujuhliin olivat poikkeuksellisen haastavat. Kuiva kesä on rokottanut rajusti maatilojen tuotantoa ja kun vielä lauantaiaamupäivään osui rankkasade, niin pelkona oli, että markkinoiden anti jää vähäiseksi. Onneksi pelot eivät toteutuneet. Tapahtuma oli taas oikein onnistunut, iloitsi sadonkorjuumarkkinoita Paraisten kaupungin ja Kuluttajat ruokatalouden keskiössä -hankkeen puolesta järjestävä hankevastaava Margot Wickström.

Markkinoiden ja kalansavustuksen SM-kisojen lisäksi viikonlopun aikana järjestettiin Ravintolapäivät sekä Avoimet tilat -tapahtuma. Ravintolapäivillä mukana olleista ravintoloista sai paikallisista raaka-aineista valmistettuja annoksia edulliseen hintaan ja Avoimet tilat -tapahtuman merkeissä saattoi vierailla maatiloilla tutustumassa tilojen toimintaan ja ostamaan tilan tuotteita suoraan tuottajilta.

Juhlaa kehitetään vuosi vuodelta paremmaksi

Sadonkorjuujuhlilla alusta asti mukana ollut Margot Wickström on näkyvin tapahtuman järjestäjä. Hän kiitteli lauantain saaristolaismarkkinoilla lukuisia yhteistyökumppaneita, joita ilman juhlien järjestäminen ei onnistuisi.

Sadonkorjuujuhlan alkuperäinen ajatus, paikallisten tuottajien esilletuonti ja sesongin pidentäminen, on edelleen pääasia, mutta juhla on kehittynyt vuosi vuodelta. Järjestäjät Paraisten kaupungin matkailuyksikössä ottavat jatkuvasti kentän äänen huomioon.

– Tarkoituksena on nimenomaan vastata kuluttajien ja tuottajien tarpeisiin. Meidän ei kannata miettiä kaupungintalolla, mitä ihmiset haluavat, vaan meidän pitää kysyä suoraan heiltä, kertoo Wickström.

Kalansavustuksen SM-kisa, joka nyt kilpailtiin toisen kerran, on hyvä esimerkki tästä ihmisten kuuntelemisesta.

– Nauvon kesäasukas Matti Oksanen tämän keksi pari vuotta sitten. Hän totesi, että koska Nauvo tunnetaan kalastuksestaan ja kalansavustuksestaan, mikä olisikaan parempi paikka järjestää kalansavustuksen SM-kisat. Pidimme ehdotusta erittäin hyvänä, ja viime vuonna järjestimme ensimmäisen, paljon huomiota herättäneen kalansavustuksen SM-kisan, kertoo Wickström.

Kalansavustuksen SM-kisan voittajaksi kapusivat tänä vuonna nauvolaiset Olof ja Maija Elenius. Hopean jakoivat viime vuoden mestari Calle Nyholm Rosalasta ja nauvolainen Tarmo Miiter.

Kilpailun ylituomarina toimi Nauvon oma kalastuslegenda Börje Öhman: ammattikalastaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus kalastuksesta ja kalansavustuksesta Nauvossa. Kilpailun juonsi ruotsinkielisen Ylen radiotoimittaja Dan Granqvist.

Marko Vuosjoki