Autoarvio | Historian havinaa modernilla muotoilulla

Täyssähköinen Ford Capri® on varma ja sujuva ajopeli.
Täyssähköinen Ford Capri® on varma ja sujuva ajopeli.

AUTOARVIO.

Fordin uusin tulokas, täyssähköinen Capri®, on mielenkiintoinen tapaus. Hain Hedin Automotivelta koeajoon Ford Caprin® lähes heti ensiesittelyviikonlopun jälkeen. Ajatus oli testata täyssähköistä coupé crossoveria talviolosuhteissa. Perinteisiä lumisia talvikelejä ei meillä Varsinais-Suomessa ole tänä vuonna juuri näkynyt, mutta jonkinnäköistä osviittaa oli täyssähkön säävarmuudesta saatavilla.

Auto vaikuttaa jämäkkyydellään, siinä on hyvä maavara ja kokeilemani version nelivetojärjestelmä tuo varmuutta ajoon. Crossover SUViksi nimetty menopeli on todella jotain crossoverin ja SUVin väliltä. Se on melko isokokoinen omassa luokassaan – kokonaispituudeltaan sisarmalli Ford Exploreriakin pidempi.

Ratinlämmitin tuo mukavuutta kylmiin keleihin.
Ratinlämmitin tuo mukavuutta kylmiin keleihin.

Toimintamatkasta ja latautumisesta en saanut lyhyellä testauksella omaa kokemusta. Ford Caprin toimintamatkaksi on merkitty jopa 627 kilometriä. Nelivetoisessa kaksimoottorimallissa on 79 kWh:n akku ja perusmallissa 77 kWh:n akku.

Ford Caprin hallintajärjestelmä on tuttu Volkswagenin ID.-malleihin perehtyneelle. Samaa järjestelmää käyttää ensimerkiksi myös edellä mainittu Explorer. Autoissa on hyödynnetty Volkswagen Groupin luomaa sähkömoottorialustarakennetta (MEB). Erityisesti sähkömoottorille kehitetty arkkitehtuuri mahdollistaa sähköautojen pidemmät toimintamatkat ja tilavat sisätilat.

Tilaa tosiaan on, niin ajajalla kuin matkustajillakin.
Caprissa on runsaasti tavaratilaa.
Caprissa on runsaasti tavaratilaa.

Myös reilu 570-litrainen tavaratila on käytännöllinen. Takapenkkien ollessa alhaalla tavaratilaa onkin jo lähes kolminkertainen määrä. Lisätavaratilaa on keskikonsolissa.

Keskikonsolista ei löydy muuta ohjattavaa kuin pystyyn asennettu iso 14,6-tuumainen kosketusnäyttö, jossa on SYNC Move -teknologia. Ajoneuvon hallintalaitteet ovat kaikki kuljettajan edessä, ratin yhteydessä ja polkimissa.

Mukautuvan vakionopeudensäätimen, kaistakeskittimen ja kaistavahdin ollessa aktiivinen järjestelmä on ohjelmoitu tunnistamaan ajotilanteet tutka-antureiden ja kameran avulla. Järjestelmän aktivoituessa kuljettajaa valvova avustin aloittaa auton vauhdin hidastamisen säilyttäen ohjauksen hallinnan.

Ford Caprissa on selkeät hallintalaitteet sekä tilava keskikonsoli isoine kosketusnäyttöineen.
Ford Caprissa on selkeät hallintalaitteet sekä tilava keskikonsoli isoine kosketusnäyttöineen.

Testaamani malli Ford Capri® Premium tarjoaa vielä lisäripauksen valmiiksi laajaan, turvallisuutta ja mukavuutta edistävään, ominaisuuksien luetteloon. Malliin kuuluvat esimerkiksi 20-tuumaiset kevytmetallivanteet, sähkötoiminen takaluukku, kiinteä panoraama-lasikatto ja LED-matriisivalot.

Klassikkoautoista jotain tietävät ehkä ihmettelevät Fordin uuden täyssähkön nimivalintaa. Vuosina 1968–1986 valmistettu sporttinen coupé näyttää olevan melko kaukana tuoreesta nimikaimastaan.

Käyttöystävällisten ominaisuuksien lisäksi täyssähköisen Ford Caprin ulkonäöstä löytyy kyllä kehumistakin. On hienoa, että jo malliston perusvärit ovat fordimaiseen tapaan näyttäviä. Koeajamani yksilö oli punainen ja sain myös luoda silmäyksen sen kauniin keltaiseen versioon.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Kaasujalka-lehti on tehnyt koeajovideon Ford Caprista:

Koeajovidella Ford Capri EV – Hyvä auto, mutta väärä nimi