Neljä vuodenaikaa Pariisissa

Les Quatre Saisons à Paris

Neljä vuodenaikaa Pariisissa Raseko ja TAI
Rasekon Aamu Alakruuvi, Juho Nevala, Maija Kyyrönen ja opettaja Tomi Aho sekä TAI:n opettaja Niina Hannuksela, Pauli Hagelberg, Roosa Urmas ja Onni Lehtonen. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

TAI ja Raseko toteuttavat Suomi-teemaisen Les Quatre Saisons à Paris -ruokaviikon Pariisin suurlähetystössä. Culinary in Finnish Embassy -konseptin mukaista viikkoa sponsoroivat lukuisat suomalaisyritykset.

KOULUTUS.

Raision seudun koulutuskuntayhtymän (Raseko) ja Turun ammatti-instituutin (TAI) ravintola- ja catering-ala suuntaa jo perinteiseksi muodostuneelle Suomi-ruokaviikolle, joka järjestetään tällä kertaa Ranskassa.

Pariisin suurlähetystön ruokaviikon teemaksi valikoitui Suomen rikas luonto ja neljä vuodenaikaa, Les Quatre Saisons. Metsä, lähiruoka ja monipuolinen viljojen käyttö olivat selkeät valinnat, joiden kanssa tiimi voi lähteä hyvin mielin gastronomian juurille.

Kolme opiskelijaa, TAI:n Roosa Urmas, Onni Lehtonen ja Pauli Hagelberg, työskentelee salissa tarjoilutehtävissä, ja kolme, Rasekon Aamu Alakruuvi, Juho Nevala ja Maija Kyyrönen, toimii keittiön puolella.

– Suurlähetystötason edustustilaisuudet ovat ainutlaatuisia paikkoja oppia ja kartuttaa kokemusta. Toteutamme isot tilaisuudet suurlähettilään toiveiden mukaan, TAI:n ravintolapalveluiden lehtori Niina Hannuksela toteaa.

Ranskan kielen taitaminen ei ollut tiimiin pääsyn vaatimuksena, mutta varsinkin oman alan sanaston opiskelu ei ole koskaan huono asia.
Neljä vuodenaikaa Pariisissa
Rasekon Aamu Alakruuvi ja Maija Kyyrönen tarjoilevat tässä hernetartalettia, jossa on herneitä taikinakupissa, vuohenjuustokreemiä ja sormilimettiä sekä siemennäkkäriä, jonka päällä on riimipeuraa, sienimajoneesia ja pikkelöityä mustatorvisientä.

Kaikki tiimiin valitut aloittivat ranskan kielen opinnot keväällä motivaatiokirjettä tehdessään ja haastatteluun valmistautuessaan. Opiskelijat sanovat, että tällainen mahdollisuus näyttää kokonaisuudessaan hyvältä myös CV:ssä.

Valmistautuminen työharjoitteluun pariisilaisissa kohteissa tarkoittaa muun muassa 125-sivuisen ranskankielisen perehdytysoppaan lukemista. Siinä on tarkat ohjeet esimerkiksi viiksien ja kampauksien muodoista, sopivasta vaatetuksesta, meikistä, kynsilakan väristä ja tervehtimistavoista.

Suomi-ruokaviikon suunnittelu alkoi tuttuun tapaan valmistelevalla vierailulla, joka tapahtui Pariisissa viime maaliskuussa.

– Tuolloin kartoitimme myös yhteistyökumppanit opiskelijoiden työelämäjaksoille, joka alkaa suurlähetystöviikon jälkeen, Hannuksela jatkaa.

Harjoittelupaikkoihin lukeutuvat tällä matkalla Suomen Ranskan instituutin Café Maa, yksi Pariisin vanhimmista Michelin-tason ravintoloista La Tour d’Argent sekä Pariisia halkovalla, kauniilla Champs-Élysées-kadulla sijaitseva viiden tähden Plaza Athénée -hotelli.

EU:n Erasmus+ -rahoitetun projektin päätavoitteena on kehittää opiskelijoiden ja opettajien ammatillista osaamista ja valmiuksia monikulttuurisessa toimintaympäristössä.
Neljä vuodenaikaa Pariisissa
TAI:n Roosa Urmas tarjoilee tässä Hyppivät Hillat / Popping Cloudberry -cocktailia, joka koostuu Gustav Lakkalikööristä, Paulig Coldbrew -kahvista, MODO popcorn-siirapista, lakkahillosta sekä kinuskilla maustetusta kermasta ja karamelli-popcorneista.

Samalla projekti vie suomalaisia yrityksiä maailmalle opiskelijoiden mukana reissaavien raaka-aineiden ja tuotemerkkien muodossa.

– Vuonna 2015 oli ensimmäinen Suomi-päivä, jota vietettiin Islannin Reykjavikissa sijaitsevassa suurlähetystössä. Siitä lähti kipinä Suomi-viikon kehittämiseen yhteistyössä TAI:n kanssa. Kokki- ja tarjoilijaopiskelijat olivat siis toteuttamassa ensimmäistä Culinary in Finnish Embassy -konseptin mukaista viikkoa Bangkokissa vuonna 2017, kertoo Rasekon ravintola- ja catering-alan lehtori Tomi Aho.

Ahon ja Hannukselan kehittämä Culinary in Finnish Embassy -projekti syntyi intohimosta viedä suomalaista ruokakulttuuria maailmalle sekä tarjota opiskelijoille kokemusta kansainvälisissä ympäristöissä työskentelylle.

Suurlähetystöjen Suomi-ruokaviikot ovat herättäneet kiinnostusta lähetystöissä ympäri maailman.

Konsepti on nyt päässyt mukaan ulkoministeriön viralliseen maakuvaohjelmaan mallina suomalaisen gastronomian ja ammatillisen koulutuksen viennin edistämisestä.

– Olemme koonneet lähetystövierailuista reseptejä yhteen sähköiseen oppimateriaaliin. E-kirja tullaan mahdollisesti myös painamaan kirjankansiin, Tomi Aho lisää.

Pariisissa sijaitsevaan Suomen suurlähetystöön Suomi-viikkoa toteuttamaan lähtee kolme opiskelijaa kummastakin oppilaitoksesta opettajineen perjantaina 11. lokakuuta. Tiimin matkaa voi seurata heidän Instagram-tilillään @culinaryinfinnishembassy

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Neljä vuodenaikaa Pariisissa
Neljä vuodenaikaa -teemaisen menun antia juomineen ja ruokineen valmistelevat TAI:n Onni Lehtonen, Pauli Hagelberg ja Roosa Urmas sekä Rasekon Maija Kyyrönen ja Aamu Alakruuvi.