Paimion muotiviikko on kiertotaloushankkeen pohjalta syntynyt innovaatio

Paimion muotiviikko
Outi Pyyn ja Paula Malleuksen valmistamia UPCYCLING Linnan juhlapukuja on esillä Paimion muotiviikolla. Muotigalleria tarjoaa kumpanakin tapahtumapäivänä teeman mukaista ihasteltavaa. Kuva: Pauli Siuruainen.

Vastuulliseen muotiin ja tekstiileihin keskittyvä tapahtuma järjestetään toista kertaa Paimiossa. Turun AMK:n opiskelijoiden pitämä Vaate 2.0. -muotigalleria on nähtävillä molempina päivinä.  

PAIMIO.

Paimion kaupungin järjestämän Paimion muotiviikon tapahtumatuottaja Henriikka Konkin mukaan kyseessä on vielä uusi tapahtuma, joka erottuu edukseen Suomessa. Paimion Parantola muuntuu kotimaisen muodin keskipisteeksi 27.–28.9. kello 11–18.

Paimion muotiviikko tarjoaa elämyksellisen tilaisuuden kokea kestävä muoti – kiinnostavien luentojen, upeiden upcycling-pukujen ja brändien sekä innovatiivisten näyttelyiden kautta. Rennon ja avoimen ilmapiirin tapahtuma kumoaa muotiin liittyviä myyttejä ja avaa uusia näkökulmia kaikille pukeutumisesta kiinnostuneille.

– Tapahtuma sai alkunsa osana Paimion kaupungin vetämää kiertotaloushanketta, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä yhdessä kuuden muun seutukaupungin kanssa. Kiertotaloushankkeen aikana syntyi ajatus omasta muotiviikosta, sillä Paimion alueella on vahvaa tekstiilialan osaamista erityisesti kiertotalouden näkökulmasta, Konki toteaa.

– Alueella toimii muun muassa poistotekstiileihin erikoistunut Rester ja Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), ja Turun ammattikorkeakoulu on myös tehnyt merkittävää työtä aiheen parissa, Konki lisää.

Muotiviikolla halutaan rakentaa jatkumoa Paimion pitkälle historialle tekstiiliteollisuuden parissa nykyaikaisella ja kestävällä tavalla.
Paimion muotiviikko
Paimion muotiviikko haastaa ennakkoluuloja ja tuo arvojen mukaisen muodin kaikkien saataville. Perjantaipäivän ohjelma on suunnattu ammattilaisille ja lauantai kuluttajille. Kuva: Pauli Siuruainen.

Tapahtumassa nähdään muun muassa Outi Pyyn ja Paula Malleuksen upeita UPCYCLING Linnan juhlapukuja. Ne ovat esimerkki siitä, miten muoti voi olla myös ekologista ja eettistä.

– Muotiviikon näyttelyssä on esillä toistakymmentä pukua, joista jokainen on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista, kuten vanhoista iltapuvuista, hylätyistä kankaista tai jopa ylijäämämateriaaleista, jotka on uudistettu täysin uuteen muotoon. Näiden pukujen suunnittelussa yhdistyvät korkealaatuinen käsityö, luova uudelleenkäyttö ja esteettinen muotisuunnittelu, Henriikka Konki sanoo.

Toista kertaa järjestettävän muotiviikon tapahtumapaikkana toimii tänä vuonna Paimion Parantola.

– Tänä vuonna muotiviikko järjestetään Paimion Parantolassa, mikä mahdollistaa koko tapahtuman ohjelman keskittämisen saman katon alle, tarjoten esteettömän ja helposti saavutettavan kokemuksen kävijöille. Viime vuonna tapahtuma oli hajautettu eri pisteisiin keskustan alueella, mutta tänä vuonna Parantolan ajaton arkkitehtuuri ja rauhallinen ympäristö tarjoavat ihanteellisen taustan muotiviikolle. Rakennuksen lukuisat yksityiskohdat ja sen suunnitteluvaiheessa kehitetyt innovatiiviset ratkaisut tukevat myös muotiviikon henkeä, Konki jatkaa.

Paimion muotiviikolla nähdään myös Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tekemiä upeita asuja.

Asujen pääteemana ovat vastuullisuus ja kierrätysmateriaalien käyttö. Asut syntyivät osana Vastuullisuus tekstiili- ja muotialalla -koulutusta.

Ajatus Paimion muotiviikolle osallistumisesta kumpusi opiskelijoilta itseltään. Liki kahden vuoden mittainen muotialan vastuullisuuskoulutus sisältää laajasti vastuullisuuden eri teemoja sosiaalisesta, taloudellisesta ja ekologisesta näkökulmasta katsottuna. Koulutus on toteutettu yhdessä Turun ammatti-instituutin kanssa, ja lisäksi Suomen Tekstiili ja Muoti ry on mukana ohjausryhmän jäsenenä.

Turun AMK:n opiskelijoiden pitämä Vaate 2.0. -muotigalleria on nähtävillä tapahtuman molempina päivinä. Seminaareissa puhujina nähdään muun muassa Turun AMK:n energia- ja ympäristötekniikan lehtori Henna Knuutila ja yliopettaja Kaisa Sorsa.

Turkin kierrätyskaupunkina tunnetun Uşakin pormestarin Özkan Yalımin pitämässä puheenvuorossa nousee esiin tekstiilien kiertotalous Turkissa sekä ympäristön kantokyvyn turvaaminen yhteistyön avulla.

Paimio on mukana Uşakin kaupungin vetämässä Twinning for a Green Future -hankkeessa, jonka tavoitteena on tukea kestävää tulevaisuutta ja vauhdittaa tekstiilialan vihreää siirtymää yhteistyön avulla.

Viime vuonna Paimion muotiviikko keräsi runsaasti positiivista palautetta erityisesti siitä, miten se mahdollisti alan asiantuntijoiden ja ammattilaisten verkostoitumisen ja kohtaamisen.

– Tapahtumassa vallitsi vahva yhteisöllinen tunnelma, ja samanhenkiset ihmiset saivat tilaisuuden jakaa ajatuksiaan ja oppia toisiltaan. Yleisö osallistui aktiivisesti keskusteluihin sekä asiantuntijapäivinä että kuluttajille suunnattuna päivänä, mikä osoitti, että kestävän muodin ja kiertotalouden teemat kiinnostavat ihmisiä aidosti, Henriikka Konki kertoo.

Lauantain kuluttajapäivä on maksuton ja avoin osallistujille. Tänä vuonna tapahtumalta odotetaan entistä laajempaa osallistujakuntaa.

– Paimion muotiviikolla halutaan viestiä positiivisesti ja tarjota jokaiselle mahdollisuus oppia, kuinka tehdä kestävämpiä valintoja omassa elämäntilanteessaan, toteaa Konki.

Järjestäjät toivovat, että loppuun varatussa asiantuntijapäivässä 27.9. syntyy uusia ideoita ja yhteistyöprojekteja niin, että muotiviikko voisi toimia katalysaattorina uusille yhteistöille ja innovaatioille. Perjantain seminaari striimataan kaikkialle Suomeen.

Paimion kaupunki toimii muotiviikon järjestäjänä ja vastaa koko tapahtumasta. Tapahtuma on osa Kestävän kehityksen viikon ohjelmaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Kestävän kehityksen viikkoa vietetään valtakunnallisesti 23.–29. syyskuuta. Kestävän kehityksen viikko on tapahtumaviikko täynnä tietoa, vinkkejä, inspiraatiota ja keskustelua kestävyydestä. Viikon aikana eri osallistuvat toimijat tuovat maaseudun kestävyysteemaa esille tapahtumien kautta.