Vihreän vehreän kutsu – luvassa aisteja hivelevää lähimatkailua

Avoimet puutarhat 2024
Osana Matkailu ja wellness liiketoimintana -koulutuksensa opintojaksosuoritusta Turun Messukeskuksessa huhtikuussa esiintyneet Turun ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelijat Jonna Saari ja Milla Reinikainen kannustavat kaikkia vierailulle Avoimet puutarhat -kohteisiin. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Valtakunnallisesti suosituimpiin yhden päivän mittaisiin yleisötapahtumiin kuuluva Avoimet puutarhat -tapahtuma on kerää vuosittain yli 90 000 puutarhavierailua.

MATKAILU.

Avoimet puutarhat järjestetään sunnuntaina 16. kesäkuuta kello 12–17. Tapahtuman teemana tänä vuonna on Puutarha herättää aistisi. Teema toteutetaan yhteistyössä Rendez vous aux Jardins -verkoston kanssa.

Yhteiseurooppalaisen teeman avulla halutaan kannustaa harrastajia tuntemaan ja nauttimaan puutarhoista monipuolisesti kaikilla aisteilla. Niiden aktivoiminen hoitaa samalla mieltä ja kehoa. Monet puutarhat tarjoavat lisäksi mahdollisuuden nauttia rauhoittavan hetken esimerkiksi kahvikupin äärellä.

Turun ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelijat Jonna Saari ja Milla Reinikainen vinkkasivat Turun Kevät -messuilla paikallisista puutarhoista lähimatkailukohteina.

He osallistuvat itsekin mielellään Avoimet puutarhat -tapahtumiin.

– Mielenkiintoisista Avoimet puutarhat -päivään osallistuvista kohteista voisi nostaa esiin Turun kaupunkialueella sijaitsevan satavuotiaan talon pienellä pihalla olevan ruusu- ja koristetarhan. Toinen kohde on vihreän levähdyspaikan, kahvia, itse leivottuja suolaisia ja makeita herkkuja tarjoava Salainen puutarha Kesäkahvila, joka sijaitsee myös Turussa. Kumpikin kohde suosittelee saapumista julkisilla tai kävellen, he kertovat.

– Kolmantena kohteena on Villi ja vallaton, yli 120 vuotta vanhan maatilan piha ja puutarha. Kohde on siitä hauska, että siellä on mahdollista nauttia kahvia istuen hienoilla retrovessanpytyillä. Aiempina Avoimet puutarhat -tapahtumapäivinä on tullut käytyä muutamissa Turun kohteissa sekä Sauvon Kaninkolon kukkapuistossa, jossa pääsee ihastelemaan muun muassa ruusuja, pioneja, kärhöjä ja punaisia lupiineja. Vierailun aikana voi tutustua myös kahteen söpöön asukkaaseen, mustaan ja valkoiseen kaniin, he lisäävät.

Saari ja Reinikainen muistuttavat, että Naantalissa sijaitsevan tasavallan presidentin kesäasunnon, Kultarannan puutarhaan pääsee vierailulle tällä hetkellä vain virtuaalisesti.

– Aiemmin puutarhaan on päässyt tutustumaan paikan päälle, mutta peruskorjauksen takia se on nyt suljettu yleisöltä. Visit Naantalin matkailuneuvonnasta ryhmät voivat tiedustella nojatuolimatkaa Kultarannan puutarhaan, jossa opas johdattaa katsojat virtuaalisesti graniittilinnan puutarhaan sekä kukkaloiston, suihkulähteiden ja paviljonkien äärelle, he sanovat.

Viime vuonna tapahtuma oli jälleen ennätyksellisen suosittu, jolloin puutarhavierailuja oli lähes satatuhatta.

Tämänvuotinen tapahtuma-ajankohta on Avoimien puutarhojen 13-vuotisen historian aikaisin.

Tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyökumppaneinaan Svenska Trädgårdsförbundet rf, Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä.

Järjestäjät kannustavat suunnittelemaan kävijöille rasteja, joissa tunnistetaan puutarhan värejä, tunnustellaan maaperää, tuoksutellaan ja maistellaan kasviksia samalla kun kuulostellaan erilaisia luonnon ääniä. Aistien avulla voidaan samalla hoitaa oman mielen ja kehon hyvinvointia.

Kekkilä on avannut Instagram-kilpailun, jossa jaetaan kuvia puutarhoista #avoimetpuutarhat2024 tai #avoimetpuutarhat -tunnisteella. Jakamalla kuvia 23.6. mennessä osallistuu arvontaan, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan pääpalkintona lava puutarhamultaa.

www.avoimetpuutarhat.fi -sivusto toimii puutarhamatkailusivustona, jossa voi tutustua upeisiin kohteisiin.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

Tiesitkö?

• Naantalin museo tarjoaa 8.6., 10.7., 24.7. ja 25.8. kello 13–14 maksuttoman virtuaaliopastuksen Kultarannan puutarhaan. Virtuaaliopastukset järjestetään Naantalilaisten Kultaranta -teemanäyttelyn oheisohjelmana neljä kertaa museon tapahtumatilassa (Mannerheiminkatu 21). Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Virtuaaliopastus on maksuton, mutta museon näyttelyihin on pääsymaksu. Lisätietoa Naantalin oppaiden tilaisuudesta.