Monitaiteellinen kamarimusiikkifestivaali Paraisten saaristossa

Lina Leikola (viulu), Jussi Littunen (piano) ja Mari Tirkkonen (käyrätorvi) esiintymässä vuoden 2023 Aava-festivaalin päätöskonsertissa Korpo Gårdissa. Kuva: Aava-festivaali.
Lina Leikola (viulu), Jussi Littunen (piano) ja Mari Tirkkonen (käyrätorvi) esiintymässä vuoden 2023 Aava-festivaalin päätöskonsertissa Korpo Gårdissa. Kuva: Aava-festivaali.

Houtskariin ja Korppooseen levittyvän Aava-festivaalin Karkelot-teema kutsuu juhlimaan kolmevuotiasta tapahtumaa. 

PARAINEN.

Aava-festivaali – Fjärdfestivalen järjestetään 28.–30. kesäkuuta Paraisten saaristo-osissa, Houtskarissa ja Korppoossa. Festivaalin kolmatta vuotta juhlitaan Karkelot-teemalla tutuissa konserttipaikoissa, joihin on kutsuttu aiempaa suurempi joukko taiteilijoita. Luvassa on esimerkiksi puhallinkvintetille sävellettyä musiikkia, taikuutta ja musiikillinen monologiesitys.

Avajaiset pidetään perjantaina Houtskarin seurakuntatalossa, ja jatkoja vietetään seurakuntatalon lähellä sijaitsevassa GrillCafe Skagenissa Aleksanteri Hakaniemen tahdissa. Ennen avajaisia Aava-festivaali järjestää kolme pop up-konserttia Korppoon ja Houtskarin välillä liikennöivän Stella-lautan kahviossa.

Festivaalin tavoitteena on luonteva vuoropuhelu paitsi eri taiteenlajien myös musiikin aikakausien välillä. Konserttiohjelmistossa kuullaan niin klassisen musiikin rakastettuja klassikoita kuin aikamme musiikkia nuorilta säveltäjiltä.

Ohjelman monitaiteellisina elementteinä nähdään kamarimusiikkiin yhdistettyä taikuutta.

Sitä tarjoilee L. Onervan elämäntarinaa esittelevä musiikillinen monologiesitys Sekasointuja. Esitys sai ensi-iltansa Oulussa 2021 ja on kiertänyt menestyksekkäästi eri puolilla Suomea.

Festivaalin soitinkokoonpanoa on kasvatettu, ja ohjelmistossa kuullaan ensimmäistä kertaa puhallinkvintettiä, muun muassa Suomen ensiesitys yhdysvaltalaissäveltäjä Carlos Simonin kvintetosta Giants.

Runko-ohjelmiston lisäksi festivaalille saapuu kiinnostavia vierailijoita: sunnuntain konserteissa esiintyvät HAI -kvartetti ja pianisti Reetamaria Rajala, jonka luentokonsertissa kuullaan Cecilia Damströmin koko julkaistu pianotuotanto – ensimmäistä kertaa samassa konsertissa.

Aavalle tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo, monitaiteellisuus sekä kaksikielisyys. Festivaalille keskeinen tavoite on moninaistaa Suomessa kuultavaa klassista ohjelmistoa. Ohjelmistosuunnittelussa perehdytään aktiivisesti nais- ja BIPOC-säveltäjien työhön. Aava pyrkii myös edistämään tasa-arvoa kulttuurin kentällä sekä luomaan täysin kaksikielisen festivaalin, jossa suomi ja ruotsi soljuvat rinnakkain.

Perjantain pop up -konsertteihin ja avajaisten jatkoille on vapaa pääsy, muihin konsertteihin myydään lippuja Aava – Fjärdfestivalen -verkkosivujen kautta.

Katariina Mäkinen-Önsoy