Kulttuuribussi huristelee taas Kuusiston linnanraunioille

Kuusiston Taidekartanon näyttelyihin ja tapahtumiin osallistuminen on maksutonta

Kulttuuribussin pysäkki Kuusiston Taidekartanon edustalla.
Kulttuuribussin pysäkki Kuusiston Taidekartanon edustalla. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Opastetauluin varustettu Kuusiston kulttuuri- ja luontopolku yhdistää historialliset muistomerkit, Kuusiston kartanon ja linnanrauniot.

MATKAILU.

Ilmainen kulttuuribussi kulkee viimevuotiseen tapaan Kaarinan keskustasta Kuusiston Piispanlinnan raunioille ja takaisin 30.6.–4.8. kesäkaudella keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

Matkan varrella Kulttuuribussi pysähtyy ennen linnanraunioita automaattisesti Kuusiston K-marketin, Kuusiston kirkon ja Kuusiston Taidekartanon pysäkeillä.

Kaarinan keskustassa kulttuuribussi lähtee Paraistentien pysäkiltä, Hotelli Kivitaskun kohdalta, josta se liikennöi linnanraunioille. Kyytiin mahtuu kerralla noin 20 henkilöä, ja bussi on matalalattiainen, joten mukaan voi tulla myös esimerkiksi rollaattorilla tai lastenvaunuilla.

Kulttuuribussin tarjoaa Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut yhteistyössä Kuusiston Piispanlinnan vierailukeskuksen, Taidekartanon ja Kuusiston kirkon kanssa.

Linnanraunioiden läheisyydessä on Kuusiston Taidekartano.
Kuusiston Taidekartanon näyttelyihin ja kulttuuri- ja luontopolkuihin voi tutustua maksutta. Taidekartanon sisäänkäyntiä on parannettu esteettömäksi.

Taidekartanolla aikalaistaide, arvokas kartano ja kulttuurimaisema kohtaavat tasavertaisina ja toisiaan vahvistavina.

Taidekartanon erikoisuus on alati kasvava puuveistopuutarha, joka levittäytyy kartanon ympäristöön. Veistoksia veistetään paikallisista lahopuista, ja ne jäävät elämään ja kehittymään luonnon syleilyssä.

Puusisto2024-tapahtumassa 29.7.–7.8. yleisö pääsee seuraamaan uusien puuveistosten tekemistä. Uusien teosten julkistaminen tapahtuu 6.8. kello 17–19. Silloin ohjelmassa on opastettu kierros Taidekartanon puuveistospuutarhassa, taiteilijat kertovat kulttuurimaisemaan sijoitetuista teoksista, näkemyksistään – tai antavat teosten puhua puolestaan.

Tänäkin kesänä kartanon vieraita palvelee Villikahvila, jossa voi herkutella samalla kun tutustuu näyttelyihin. Kesän ensimmäinen näyttely, Mielen voima, on avoinna 24. heinäkuuta asti. Lahoamisesta-nimiseen näyttelyyn pääsee tutustumaan 31.7.–1.9.2024. Kesälle kiitos sanotaan taas Suomen luonnon päivän piknikillä suurten tammien alla 31.8. kello 16–18. Näyttelyihin ja tapahtumiin on maksuton sisäänpääsy.

Kuusiston kartano on rakennettu vuonna 1738 ja se on maamme vanhimpia säilyneitä puisia asuinrakennuksia. Se on rakennettu alun perin Suomen sotaväen päällikön, Turun jalkaväkirykmentin everstin virkataloksi.

Virkatalon paikalla sijaitsi keskiajalla Kuusiston latokartano, joka huolehti piispanlinnan maanviljelystä ja karjanhoidosta. Linnan hävittämisen jälkeen latokartanon hallinta siirtyi ensin Turun linnalle, minkä jälkeen tila läänitettiin korkeille siviilivirkamiehille, maaherroille ja hovioikeuden presidentille.

Kuusiston Piispanlinnan vierailukeskus sijaitsee piispanlinnan raunioiden juurella.
Kuusiston Piispanlinnan vierailukeskus toimii keltaisessa vartijantuvassa.
Kuusiston Piispanlinnan vierailukeskus toimii keltaisessa vartijantuvassa. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Vierailukeskuksessa pääsee tutustumaan linnan historiaan erilaisten medioiden avulla. Erikoisuutena tarjolla on virtuaalilaseilla toimivat esitykset.

Vierailukeskus toimii entisessä, sympaattisen keltaisessa vartijantuvan rakennuksessa, jossa alakerrassa toimii kahvila ja yläkerrassa on näyttelytilaa.  Se on auki 2.6.–25.8., 1.7.–11.8. joka päivä kello 11–18, sekä kesäkuussa ja elokuun lopulla la–su kello 11–18.

Piispanlinnan vierailukeskus on pyöräily-ystävällinen palveluntarjoaja. Vierailukeskuksella saa pyörät lukittua pyörätelineeseen. Pyydettäessä löytyy pyöränpumppu, perusvalikoima sisäkumeja ja työkalut, jos pyörän kanssa on ongelmia.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Kuusiston linnanraunioilla jo viime vuonna alkaneet perinnemaiseman kunnostustyöt saatetaan loppuun ja alueella tullaan näkemään laiduntavia lampaita ja nautoja jo tänä kesänä. Laidunnus on osa piispanlinnaa hoitavan Metsähallituksen Luontopalveluiden luontokatoa torjuvaa työtä.

Kuusiston Piispanlinnan rauniot ovat näyttävä luontomatkailukohde. Osa linnan sisäpihasta on tänä kesänä työmaa-aluetta, jonne pääsy on kielletty.
Kuusiston Piispanlinnan rauniot ovat näyttävä luontomatkailukohde. Osa linnan sisäpihasta on tänä kesänä työmaa-aluetta, jonne pääsy on kielletty. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.