Kotikasvattajille sopivia lajikkeita esimerkiksi ikisuosikki tomaatilla on tarjolla paljon. Hyötypuutarhan trendikkäimpiin herkkuihin kuuluvat inkivääri, chili ja pähkinä.
PUUTARHA.
Hyötykasviyhdistyksen Varsinais-Suomen alueosaston Riitta Stenfelt kertoo hyötypuutarhan perustamisessa tärkeimpinä seikkoina hyvän ilmansuunnan paikalla, jossa on paljon valoa ja lämpöä.
– Maa-aineksen tulisi olla peruskalkittua, ravinteita pidättävää hietamultamaata, joka läpäisee liiat vedet kasvien juuristoalueelta etenkin rankkasateella. Kastelua varten olisi hyvä olla lähistöllä jokin luonnonvesilähde kuten järvi, lampi tai puro. Parasta kasteluvettä on sadevesi, Stenfelt sanoo.
Puuvartisia astiataimia voi istuttaa koska tahansa kasvukauden aikana.
– Tavallisempien ja talvenkestävien lajien istutukseen on alkusyksy sateineen usein parempi ajankohta kuin meillä usein kuivat kevään ja alkukesän päivät. Aremmat kasvit istutetaan aina keväällä, jotta ne ehtivät juurtua ennen tulevaa talvea. Hyötykasveillakin on lajikohtaisia eroja istutusajoissa, Stenfelt jatkaa.
Lähes kaikki kasvit hyötyvät kasvatuslaatikosta tai muuten muodostetusta kohopenkistä, koska maa niissä on lämpimämpää kuin tasamaassa.
– Penkkien ja laatikoiden kokoamisesta löytyy jo hyvin tietoa YouTube-kanavilla, harrastajien sekä ammattilaisten blogeissa sekä yritysten ja järjestöjen sivuilla, vinkkaa Riitta Stenfelt.
– Periaatteessa kyljellään olevassa turve- tai turvemulta(kasvatus)säkeistä voi saada satoa kurkusta, kesäkurpitsasta, porkkanasta, palsternakasta, herneistä ja tietysti myös tomaatista, Stenfelt toteaa.
Stenfelt on huomannut innostuksen puutarhaharrastusta, ruuan kasvattamista ja vastuullista puutarhanhoitoa kohtaan lisääntyneen.
– Jo koronavuosina Hyötykasviyhdistyksen siemenkauppa toimi aivan kapasiteettinsa rajoilla. Kysyntä aivan räjähti, kun ihmiset ehtivät miettiä arvojaan, ja moni päätyi aloittamaan luonnonmukaisen ruoan kasvatuksen.
Kestävyys, helppohoitoisuus, monimuotoisuus ja hyödyllisyys kuuluvat selkeisiin puutarhatrendeihin.
Helpointa on aloittaa yrttien, kuten mintun, persiljan, sitruunamelissan ja ruohosipulin, kasvatuksesta. Monet salaattikasvitkin ovat helppoja kasvatettavia. Esimerkiksi sinappikaali eli rucola ja lehtisalaatti antavat nopeasti satoa, kunhan vain huolehtii riittävästä kastelusta erityisesti kuumalla säällä.
– Viljely kannattaa aloittaa pienistä määristä, niin voi kokeilla mikä menestyy. Kasteluun kannattaa kiinnittää huomiota, eli kannattaa kastella reilusti koko kasvualusta kerralla. Sormi toimii hyvänä mittarina kasvualustan kosteutta tarkastellessa, Terttu Soini Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksestä kertoo.
Puutarhaviljelijöiden keskuudessa ikisuosikin paikkaa pitää tomaatti, josta on olemassa yli 10.000 erilaista lajiketta.
– Taimia hankkiessa kannattaa tarkistaa, onko kyseessä pensas- vai runkotomaatti. Runkotomaatti vaatii tuen. Tomaattikaan ei ole vaikea kasvatettava, kunhan muistaa kastella. Alkuvaiheessa sitä tulee myös lannoittaa, Marianne Blom-Salola Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksestä toteaa.
Kastelutarpeeseen voi vaikuttaa esimerkiksi multaan sekoitettavalla biohiilellä, joka imee itseensä vettä ja luovuttaa sitä sopivasti kasville. Ruohosilppua, kaislaa, heinää ennen kukintaa tai hiekkaa voi käyttää katteena, joka estää rikkakasvien kasvua.
– Rankkasateen jälkeen tärkeä toimenpide on kevyesti harata eli rikkoa rivivälien pinta. Näin vesi pysyy maassa eikä haihdu. Samalla tulee tehtyä kasvualustan ilmastus, Soini ja Blom-Salola lisäävät.
Hyötykasveista trendikkäimpiä ovat inkivääri, chili ja pähkinä, jotka herättävät erityiskiinnostusta kansanopistojen ja yhdistysten kursseilla.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Tiesitkö?
• Hyötykasviyhdistys on Suomen suurin harrastajayhteisö, jonka Varsinais-Suomen alueosasto kokoontuu Raision yhdistystila Tokkilassa.
• Hyötykasviyhdistyksen Varsinais-Suomen alueosaston 25-vuotisjuhlaa vietettiin vuonna 2018, jolloin kattoyhdistys juhlisti 40-vuotistaivaltaan.
• Lounais-Suomen Puutarhayhdistys on valinnut vuoden puutarhurin vuodesta 1990 lähtien. Vuoden puutarhuriksi valitaan alallaan erityisen ansioitunut henkilö. Julkistustilaisuus pidettiin Turun Kevät -messuilla perjantaina 12. huhtikuuta.
• Lounais-Suomen Puutarhayhdistys ry pitää Turun Kevät 2024 -messuilla Lumoavat kasvit – hämmästy kasvien kiehtovasta maailmasta -alustuksen sekä esittelee viisi kasvisuosikkia kokeiltavaksi tulevana kesänä.
• Opastusta omenapuiden leikkaamiseen saa Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen toimesta Kaarinan Tuorlassa.