Lukuviikko: Eeva Kiviniemen dekkarisarja tarjoilee kevyttä ja painavaa asiaa sopusoinnussa

Eeva Kiviniemi dekkarisarja
Lukuviikko näkyy monin tavoin kirjailija Eeva Kiviniemen työpaikalla Raision pääkirjastossa. Kiviniemellä on käsissään Kati Berg tutkii -sarjansa uusin osa, Viha-niminen teos. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Vaski-kirjastot järjestävät Lukuviikolla 22.–28.4. monipuolista ohjelmaa. 

KIRJALLISUUS.

Raision kaupunginkirjastossa työskentelevä toimittaja–kirjailija Eeva Kiviniemi on julkaissut neljännen osan dekkarisarjastaan. Keskelle rikosvyyhtiä lukijansa vievässä Viha-teoksessaan (Saga EGMONT) Kiviniemi ei kaihda yhteiskunnallisten epäkohtien käsittelyä, mutta tarjoaa sarjalle ominaiseen tapaan myös keveämpiä aiheita.

– Genrenä on cozy crime, eli kiltti jännitys. Dekkarisarjan ensimmäisestä osasta alkaen oli selvää, ettei väkivallalle ole syytä antaa tarpeettoman suurta tilaa, eikä rikosten tarvitse aina olla murhia, Kiviniemi sanoo.

– Vihapuhe on jo itsessään tarpeeksi vaarallista ja pelottavaa. Se on yhteiskunnallinen ongelma, koska se myrkyttää keskusteluilmapiiriä ja viimekädessä romuttaa demokratiaa, lisää Kiviniemi.

Eeva Kiviniemen kirjojen päähenkilö on turkulainen historioitsija Kati Berg. Dekkarisarjan paikat sijoittuvat pääosin Turkuun.

– Suomessa on yksityisetsiviä, mutta poliisit ratkaisevat rikokset. Kati siis jotain hoksatessaan yhdistää voimansa poliisina työskentelevän tyttärensä kanssa rikosten selvittämiseksi. Lisäksi boheemi 56-vuotias päähenkilömme toteuttaa tässä kirjassa elämänmittaisen unelmansa, hän kertoo.

Dekkarisarjan teoksia yhdistää yhteiskunnallisten kysymysten ja viihteellisen kaunokirjallisuuden liitto.

Rikosromaani Viha sisältääkin yhteiskunnallista sanomaa vastakkainasettelun ja vastuullisuuden teemoissa.

Osien nimet, Joki, Ahne, Keikka ja Viha, ovat lyhykäisyydessään myös yhteneväisiä.

– Pidin alusta asti siitä ajatuksesta, että nimen tulee olla lyhyt ja ytimekäs. Vuoden 2020 syksyllä ilmestyneen Joki-teoksen tein yhdessä arkeologi Taina Pietikäisen kanssa. Kati Berg -hahmo rakentui itse asiassa istuessamme Tainan kanssa iltaa Aurajokirannassa keväällä 2019, Kiviniemi toteaa.

Erikoiskirjastonhoitajana toimivalle Eeva Kiviniemelle työ kirjallisuuden parissa on ollut aina luontevaa. Viime vuosien poikkeusajat toivat rauhaa luovuudelle, omalle kirjoittamistyölle ja uusien ideoiden synnylle.

– Sekin vaikuttaa, että teen kirjastossa nykyään lyhyempää viikkoa. Kirjasarjan teosta on muodostunut oma maailmansa, johon voi sukeltaa, ja vahva tarve jatkaa tarinaa on edelleen olemassa, jatkaa Kiviniemi.

Keikka-teoksesta alkaen julkaisu on tapahtunut Saga Egmontin kautta. Kustantamo omistaa oikeudet myös dekkarisarjan kahteen ensimmäiseen osaan. Kiviniemen Viha-romaanin julkkareita vietettiin 7. huhtikuuta.

Lukuviikko 22.–28. huhtikuuta näkyy turkulaisen esikoiskirjailija Tomi Norhan kirjailijavierailulla tiistaina 23.4. kello 17 Raision Kirjastotalolla, jossa pidetään myös hiljaisia lukupiirejä torstaina ja perjantaina.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Lukuviikon ohjelmassa on luvassa kiinnostavia vieraita ja keskusteluja myös Turun pääkirjastossa. Tiistaina 23.4. kello 18–19 Turku rikosten näyttämönä kokoaa pääkirjaston tieto-osastolle paikalliset rikoskirjailijat Reijo Mäen ja Jussi Marttilan. Keskiviikkona 24.4. kello 17.30–19 pääkirjaston Studiossa apulaisprofessori Olli Löytty ja kirjailija, yliopistonopettaja, FT Emilia Karjula keskustelevat kirjoittajakoulutuksesta. Lukuviikon jatkoilla perjantaina 3.5. kirjailija Ann-Chrstin Antell vierailee pääkirjaston Studiossa.

• Keskiviikkona 24.4. kello 17–20 Ilpoisten nuorisotila muuttuu kohtaamisten kirjakahvilaksi ja torstaina 25.4. kello 17–19 Vimman kahvilassa järjestetään Open mic -ilta.

• Lukukeidas on avoinna Hansatorilla koko lukuviikon ajan ma-pe kello 12–18, la–su kello 12–16. Lukukeitaalla voi rentoutua hyvän kirjan parissa.

• Paimion kaupunginkirjastossa pääsee keskiviikon 24.4. kello 14 Elämäni runo -tapahtuman yhteydessä kuulemaan, miten runo syntyy runoilija Anja Erämaan tuotannossa.