Mynämäen, Nousiaisten ja Maskun vertaisliikuttajakoulutukset hakevat virtaa kuntayhteistyöstä

Vertaisliikuttajat voivat ohjata liikuntaa ikäihmisille vertaisohjaajatasoisesti sekä toimia ulkoiluystävinä. Kuva: Ossi Gustafsson / Ikäinstituutti.
Vertaisliikuttajat voivat ohjata liikuntaa ikäihmisille vertaisohjaajatasoisesti sekä toimia ulkoiluystävinä. Kuva: Ossi Gustafsson / Ikäinstituutti.

Iäkkäiden liikuntatottumuksiin innostusta vertaisliikuttajatoiminnasta.

LIIKUNTA.

Osana Voimaa vanhuuteen -ohjelmaa järjestettävät vertaisliikuttajakoulutukset alkavat Maskussa, Mynämäessä ja Nousiaisissa. Koulutukset ovat suunnattu kaikille ikäihmisten liikunnasta ja sen ohjaamisesta kiinnostuneille.

– Vertaisliikuttajakoulutuksia on järjestetty alun perin Perusturvakuntayhtymä Akselin aikana alueellisella tasolla. Akselin toiminnan loppumisen ja Varhaan siirtymisen aikoihin toiminta on ollut tauolla, mutta aiomme herättää sitä nyt uudelleen henkiin, Mynämäen kunnan ikäihmisten vapaa-aikakoordinaattori Susanna Suominen kertoo.

Vertaisliikuttajakoulutukset järjestetään Mynämäen, Nousiaisten ja Maskun kuntien yhteistyönä huhtikuun ja toukokuun aikana.

– On täysin uusi juttu, että järjestämme koulutuksen kolmen kunnan yhteistyönä. Toimintaa on samalla tarkoitus elävöittää ja säännöllistää, sanoo Suominen.

– Koulutuksessa perehdytään vertaisohjaajatasoisesti ikääntyneiden liikunnan ohjaamiseen. Annamme vinkkejä liikuntahetkien suunnitteluun, alku- ja loppuverryttelyyn sekä jaamme liikuntamateriaaleja. Kuntien liikuntatoimien työntekijät seuraavat toimintaa pitämällä yhteyttä vertaisliikuttajiin sekä järjestämällä täydennyskoulutuspäiviä, Suominen lisää.

Ikäihmisten hyvinvointia ja terveyttä edistävä vertaisliikuttajatoiminta perustuu ikäihmisten liikunnanohjaukseen vertaisten eli toisten ikäihmisten vetämänä.

Vertaisliikunnan vetreyttävistä vaikutuksista hyötyvät kaikki osapuolet, sekä osallistujat että vertaisliikuttaja itse.

– Koulutuksissa keskitytään voima- ja tasapainoharjoitteluun, koska ne ovat erityisen tärkeitä ikääntyneiden toimintakyvyn säilyttämisen kannalta. Aikaisempaa kokemusta liikunnanohjaamisesta tai liikunnallista taustaa ei tarvitse olla, vaan vertaisliikuttajaksi ryhtymiseen riittää ihan vain into pitää itsensä lisäksi myös muita ikäihmisiä liikkeessä, Suominen sanoo.

Susanna Suominen innostaa, että koulutukseen voi osallistua hyvin matalalla kynnyksellä.

– Olemme iloisen yllättyneitä 26.1. pidetyn vertaisliikuttajien infotilaisuuden herättämästä kiinnostuksesta mynämäkeläisten keskuudessa. Paikalle tuli parikymmentä innokasta ikäihmistä, jotka jättivät yhteystietonsa tulevia koulutuksia silmälläpitäen, hän iloitsee.

– Osa heistä osoitti valmiutensa toimia vertaisliikuttajana pienimuotoisemmin, esimerkiksi kuntosali- tai ulkoiluystävänä. Toiset osallistujista olivat kiinnostuneita liikuntaryhmän vertaisohjaajana toimimisesta. Molempia tarvitaan! hän jatkaa.

Vertaisliikuttajakoulutukset ovat maksuttomia. Järjestäjäkunnissa tarjotaan vertaisliikuttajille myös liikunnalliseen elämäntapaan innostavia etuja, kuten esimerkiksi maksuttomia kuntosalikortteja.

– Olemme muistaneet nykyisiä vertaisliikuttajiakin vuosittain pidetyillä kiitostilaisuuksilla, Susanna Suominen toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy