Tina Salminen versioi tunnettua koulukiusaamisen vastaista biisiä

Tina Salmisen versio tunnetusta Juha Tapanisen kappaleesta Syvälle sydämeen sattuu (Ootko ollut kunnolla) on menevä pop-genren kappale, joka puhuttelee tämän päivän nuoria ja aikuisia. Kuva: Janne Granfors.
Tina Salmisen versio tunnetusta Juha Tapanisen kappaleesta Syvälle sydämeen sattuu (Ootko ollut kunnolla) on menevä pop-genren kappale, joka puhuttelee tämän päivän nuoria ja aikuisia. Kuva: Janne Granfors.

Syvälle sydämeen sattuu (Ootko ollut kunnolla) -kappaleen innoituksena ovat omat kokemukset koulumaailmasta.

MUSIIKKI.

Turkulaisartisti Tina Salminen julkaisi tiiminsä kanssa singlen 26. tammikuuta. Nuoria ja aikuisia puhutteleva pop-genren biisi Syvälle sydämeen sattuu (Ootko ollut kunnolla) on versio tunnetusta Juha Tapanisen kappaleesta.

Tommi Läntisen esittämänä 1990-luvulla tunnetuksi tullut laulu on saanut viime syksyn aikana Turussa päivitetyn version.

– Menevässä, paikoin jopa räjähtelevässä biisissä ei keskitytä ainoastaan surullisuuteen ja kiusaamisen uhrin tuntemuksiin, vaan kysytään myös siltä joka kiusaa: ”Ootko ollut kunnolla?”, sanoo Tina Salminen.

– Monipuolisessa biisissä vierailee myös jyväskyläläinen rap-artisti BOLO, sekä oma tyttäreni Adiel Lehtonen, joka on ykkösluokkalainen, jatkaa Salminen.

Kappale ei jää samaistumaan pelkästään kiusaamisen uhrin rooliin, vaan puhuu herättävästi suoraan kiusaajalle vedoten tämän omatuntoon. BOLOn rap-osuus alleviivaa kiusaamisen epäcooliutta. Energistä tuotantoa on helppo kuunnella kerta toisensa jälkeen, vaikka aihe on vakavampi ja ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan.

Koulunkäynninohjaajana Littoisten Kotimäen koulussa 3.–9. -luokkalaisten parissa työskentelevä Tina Salminen on huomannut, että kiusaaminen on muuttanut muotoaan.

– Omaan osuuteeni kappaleen sanoituksista ovat vaikuttaneet siis autenttinen kouluelämä. Syy, miksi ylipäätään hakeuduin töihin koulumaailmaan, oli se, että turhauduin valtavasti nuorten väkivaltaa koskevista uutisista, ja halusin itse kentälle niin sanotusti ratkomaan ongelmaa. Tiedän, että oma panokseni on vain leivänmurunen isossa patongissa, mutta uskon, että jokaisen aikuisen vaikutuksesta lasten elämään ja turvallisuuteen on todella tärkeää, toteaa Salminen.

– Kiusaamisen bongaus on muuttunut 1990-luvulta yhä hankalammaksi, sillä meillä aikuisilla ei ole suoraa pääsyä ihan kaikkeen, missä nuoret hengailevat – digialustoihin viitaten. Siellä on esimerkiksi Tiktok-tilejä, joita nuoret yhdessä saattavat luoda mollatakseen jotain ryhmää tai henkilöä. Tällä hetkellä digikiusaamiseen ei ole kovasti työkaluja, paitsi tietenkin esimerkiksi se, että on lain vastaista kuvata toisia ihmisiä ilman lupaa ja julkaista heistä videoita nettiin. Tätä ei moni nuori edes tiedä, huomauttaa Salminen.

Tina Salminen toivoo, että lasten vanhemmat olisivat enemmän ihan oikeasti läsnä lastensa elämissä.

– Itsekin kolmen lapsen äitinä ja yrittäjänä tiedän sen haasteen arjessa. Vanhemmilla on vastuu puuttua lastensa käyttäytymiseen ja kasvattamiseen – se jobi ei ole yksin koululla, hän muistuttaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

BIISI: Syvälle sydämeen sattuu (Ootko ollut kunnolla)  26.1.2024

ESITTÄJÄ: Tina Salminen feat. BOLO

SAN, SÄV: Juha Tapaninen, Tina Salminen, Samuel Taylor

SOV: Colla Records Oy Ab, Sam Sonntag

OIKEUDET: Tapanisen perikunta, Åsa Tapaninen