Talviloma sujuu mukavasti museokierroksella

Kuralan kylämäen hiihtoloma. Kuva: Joel Karlsson.
Kuralan kylämäen hiihtoloma. Kuva: Joel Karlsson.

Liedon, Naantalin, Raision ja Turun museokohteet tarjoavat monipuolista ohjelmaa erityisesti lapsille tulevien viikkojen aikana. 

MUSEOT.

Liedossa Lauri Nautelan museon näyttelyssä voi talvilomalla arkipäivisin tutustua Lauri Nautelan elämään, keräilyyn, kokoelmiin sekä arkeologiaharrastukseen. Esillä on muun muassa arkeologisia maalöytöjä ja niihin liittyviä karttoja, lasi- ja posliiniesineitä, rahoja, postimerkkejä ja -kortteja, ikoneita ja kirjoja. Näyttelyn tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Perusnäyttelyt kertovat kivikaudesta ja Aurajoen pinnanalaisesta elämästä.

Naantalin museon järjestämässä koululaisten talvilomapajassa tehdään oma ristinolla-peli ja askarrellaan Peltiä ja posliinia -näyttelyyn liittyen oma pannunalunen. Lisäksi talvilomapajassa pääsee ratkomaan näyttelyyn liittyviä tehtäviä. Humpin Lillanissa pidetävälle pajalle voi poiketa 19.–20.2. kello 10–13 välillä, miten itselle parhaiten sopii. Kumpanakin päivänä on sama ohjelma.

Raision museo Harkko pitää Kirjastotalossa kaikille avoimen Monotypia-taidetyöpajan tiistaina 27.2. kello 10–13. Maalauksellinen grafiikantekniikka monotypia on hauska ja tehokas tekniikka, myös aloittelijalle. Painamalla tulos on aina jossain määrin yllätys, koskaan ei voi sanoa millainen lopputuloksesta tulee.

Turun museot tempaavat mukaan tarinoiden ja taiteen äärelle seikkailemaan.

Tarjolla on Pikkuritarikierroksia Turun linnassa, Iiu Susirajan taidetta WAMissa ja kierroksia Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa. Kuralan Kylämäessä tutustutaan 1950-luvun arkisiin askareisiin, ulkoillaan ja paistetaan makkaraa.

Kuralan Kylämäki on neljän tilan maalaiskylä, jonka alueella on ollut asutusta jo rautakaudelta lähtien. Kylämäen upeissa maisemissa voi ulkoilla ympäri vuoden ja tapahtumien yhteydessä pääsee tutustumaan 1950-luvun arkiseen elämänmenoon ja alueella sijaitseviin rakennuksiin.

Taitotiistaiden 20.2. ja 27.2. kello 13–17.30 helmikuun teemana on Kuralan Kylämäessä käyttökelpoinen kangas. 20.2. teemana matonkude materiaalina ja 27.2. perehdytään alike- ja päällikeompeluun. Vapaa pääsy.

Hiihtolomapäivät 21.–22.2. kello 11–16 tarjoaa arkiaskereita Iso-Kohmon talossa ja talvista ulkoleikkejä. Verstaalla tehdään käsitöitä matonkuteista ja tilkuista. Omat pulkat, sukset ja nuotiomakkarat mukaan! Vapaa pääsy. Kylämäen Verstaalla on myös viikonloppuohjelmaa työpajojen merkeissä 24.–25.2. kello 13–17.

Mahtava Turun linna on vartioinut Aurajoen suuta 1200-luvun lopulta lähtien.

Korkeat harmaakivimuurit kätkevät sisälleen ainutlaatuisia hetkiä historiasta. Linnaa on historiansa aikana puolustettu ja piiritetty, käskynhaltijat ovat vaihtuneet ja Juhana-herttuan aikana linna muuttui hovielämän näyttämöksi.

Avoin hiihtolomatyöpaja pidetään 20.2.–2.3. ti–la kello 12–16 ja Pikkuritarikierrokset 20.2.–3.3. ti–su kello 11 ja 14. Kierroksella pääsee etsimään aarteita linnan keskiaikaiseen osaan ja kuulemaan jännittäviä tarinoita ritareiden ja linnan muiden asukkaiden elämästä. Kierros huipentuu juhlalliseen seremoniaan kuninkaallisen seurassa ja palaat seikkailusta Turun linnan pikkuritarina! Kierroksille on ennakkoilmoittautuminen, jonka pääsee tekemään täällä. Pikkuritarikierroksia on ruotsiksi 20.2.–3.3. pe–la kello 12.30.

Turun linnan arkea ja juhlaa -kierroksilla 20.2.–3.3. ti–su kello 12.15 ja 16.30 tulevat tutuiksi linnan arki ja juhlat, sodat ja rakkaudet. Kuulet linnan keskiaikaisesta elämästä ja renessanssihovin loistosta.

Prinsessan matka -näyttelyssä hypätään Katariina Jagellonican maailmaan. Näyttely on satukirjamainen ja toiminnallinen kokonaisuus, jossa lapset pääsevät tutustumaan erilaisten tarinoiden ja tehtävien kautta Katariina Jagellonican elämän eri vaiheisiin ja prinsessaksi kasvamiseen. Prinsessan matka paljastaa, että prinsessatkin olivat aitoja ihmisiä iloineen ja suruineen. Näyttely rohkaisee tekemisen ja kokemisen lisäksi myös pohtimaan prinsessan elämää ja vertaamaan sitä nykypäivään. Prinsessan matka on koko perheen näyttely, joka on suunnattu erityisesti 6–10-vuotiaille lapsille.

Talvilomaviikon ohjelma WAMissa sisältää opastuksia kouluikäisille.

Tiistaista perjantaihin kello 11.30 ja 13.30 pidettävillä opastuksilla tutustutaan Iiu Susirajan Ei mikään helppo nakki -näyttelyyn ja pohditaan, minkälaisia tarinoita taiteilijan teokset kertovat. Opastus sisältyy museon pääsymaksuun.

Avoimet taidetyöpajat 20.–23.2. ti–pe kello 12–15 on suunnattu kouluikäisille lapsille. Työpaja sisältyy museon pääsymaksuun.

Qwenselin talo on Turun keskusta-alueen vanhin säilynyt puutalo, josta löytyy 1700-luvun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki saman katon alta. Qwenselin säätyläiskodissa pääsee tutustumaan sen kuuluisimman asukkaan, Suomen kirurgian isän Joseph Pippingin perheen elämään ja aikakauteen. Apteekkimuseon apteekkimyymälätilassa eli offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus vuodelta 1858. Talviloman opastustuokiot pidetään 17.–25. helmikuuta.

Suomen Joutsen on poikkeuksellisesti avoinna talvilomaviikolla 20.–25. helmikuuta. Laivavierailu sisältyy Forum Marinumin pääsylippuun.

Uutuusnäyttelyn mukainen merimonsteriteema ulottuu myös Suomen Joutsenelle, sillä laivan välikannella järjestetään hirviöiden askartelua sisältävä työpaja. Lisäksi itse Merimonsterit -näyttelyssä Kruununmakasiinin rakennuksessa järjestetään oppaan johdatuksia talvilomaviikolla tiistaista sunnuntaihin päivittäin kello 13.

Aboa Vetus Ars Novan talvilomassa on luvassa arkeologien Ilari Aallon ja Marja Aholan luentoja.

Mukana tapahtumassa ovat myös varjoteatteritaiteilija Elviira Davidow varjoteatteriesityksillään sekä valokuvataiteilija Katri Lassila teoksillaan.

Varjoteatteritaiteilija Elviira Davidow esittää varjoteatterin keinoin sarviesineen eläinhahmoista sekä sen shamanistisesta menneisyydestä innoituksen saaneen esityksen.

Valokuvataiteilija Katri Lassilan näyttely Varjoja kivikaudelta on esillä museon Takkahuone-tilassa Ars Novan kakkoskerroksessa. Alvar Gullichsenin näyttely Kosmos on esillä Ars Novan 1. ja 2. kerroksissa.

Ars Novassa on esillä myös Ravattulan Ristimäki -näyttely, joka johdattaa Aurajokilaakson asukkaiden elämään yli 800 vuotta sitten. Ravattulan Ristimäki on Suomen vanhin tunnettu kirkonpaikka, jonka arkeologiset tutkimukset ovat tuoneet paljon tietoa elämästä rautakauden ja keskiajan taitteessa.

Arkeologisessa museossa, Aboa Vetuksessa, voi tutustua keskiaikaisten kivitalojen raunioihin ja kulkea vanhaa Luostarin jokikatua pitkin. Museosta löytyy tutkittavaa ja mielenkiintoista kaikenikäisille. Menneeseen voi eläytyä itse kokeillen, pelaten tai leikkien. Luutarhassa voi tunnistaa luita ja tutustua eläinten historiaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy