Satakielikuukausi näkyy alueen kulttuuritapahtumissa

Satakielikuukausi
Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna kymmenettä kertaa.

Monikielisyyttä juhlistava Satakielikuukausi viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlaansa.

TAPAHTUMAT.

Satakielikuukausi on äidinkieltä ja kielellistä moninaisuutta juhliva jakso, jota vietetään Kansainvälisen äidinkielen päivän 21.2. ja Maailman runouden päivän 21.3. välissä. Monikielisyys näkyy erilaisten kohtaamisten, keskustelun, projektien, taiteen ja yhdessä tekemisen kautta.

Satakielikuukautta on vietetty Suomessa vuodesta 2015, eli vuosi 2024 on 10-vuotisjuhla.

Juhlavuoden kunniaksi järjestetään yli 60 tapahtumaa kautta Suomen. Laitilan kirjastossa juhlitaan Satakielikuukautta koko vuoden järjestämällä joka kuukausi kirjanäyttely ja satutuokio eri kielellä.

Lasten Satakielikuukauden aikana Turussa muun muassa kerätään terveisiä lasten omilla äidinkielillä.

Terveiset voi jättää lastenosaston sermiin omalla äidinkielellään Varissuon kirjastossa ja pääkirjaston lastenalue Saagassa.

Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä kodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa, työpaikoilla, kirjastoissa ja kulttuurikeskuksissa. Raision ja Turun kaupunginkirjastojen ohjelma painottuu maaliskuulle.

– Yksi Turun kaupungin kirjastopalveluiden tavoitteista vuodelle 2024 on tavoittaa entistä paremmin monikielisiä asukkaita, ja tapahtumat ovat siihen oiva keino. Satakielikuukauteen osallistuminen tänä vuonna suuremmin sopii siis meille mainiosti. Kirjaston henkilökunta on suunnitellut innolla ohjelmaa ja lopputulos on laadukas. Meillä on musiikkia, tanssia, satuhetkiä, ja vuoden 2021 pakolaisnaiseksi valitun kirjailija Sara Al Husainin haastattelu, kertoo Turun kaupunginkirjaston tapahtumista vastaava informaatikko Selina Raunio.

Raision Kirjastotalon maaliskuun teemalauantaissa vietetään Satakielipäivää 9. maaliskuuta.

Raision kaupungin kirjasto- ja kotoutumispalvelujen järjestämässä Satakielipäivässä on kello 10–12 ohjelmassa satuja eri kielillä (sadut kerrotaan myös suomeksi).

Samana aikana ukrainalainen taiteilija Irene Lonskaya tekee kasvomaalauksia lapsille. Askartelupajassa valmistetaan koko tapahtuma-ajan kello 10–13 huovasta sorminukkeja. Kello 12–13 on luvassa musiikkiesityksiä.

Lauantaina 16.3. kello 12.30 Alperen Dikici esittää Martinsalissa pyörivän dervissi-tanssiesityksen. Säestäjä toimii huilisti Arif Erkovan.

Turun filharmoninen orkesteri (TFO) on mukana Satakielikuukaudessa.

Sävelten vuoristorataa -konsertti kuullaan perjantaina 8. maaliskuuta kello 18–20 juonnetaan kaksikielisesti. Turun filharmonisen orkesterin konserttimestarit Matti Koponen ja Philip Zuckerman juontavat konsertin yhdessä omilla äidinkielillään suomeksi ja ruotsiksi.

Keskiviikkona 20.3. kello 17 Varissuon kirjastossa vietetään Rasisminvastaista viikkoa muusikko Nasim + ystävien tunnelmissa.

Torstaina 21.3. kello 17 kirjailijavieraana Varissuon kirjastossa nähdään Sara Al Husaini. Aiheena illassa on Husainin omaelämäkerrallinen ja palkintoehdokkuuksia kahminut esikoisteos Huono tyttö (Like 2023). Sara Al Husaini on kirjailija, opiskelija, tasa-arvoaktivisti ja vuoden 2021 pakolaisnainen.

Haastattelu striimataan Turun kaupunginkirjaston Facebook-sivuilla ja striimiä voi seurata suorana pääkirjaston tieto-osastolla. Haastattelijana Susanne Söderlund.

Satakielikuukautta koordinoi Monikielinen kirjasto yhdessä Kulttuuria kaikille –palvelun kanssa. Festivaalia on vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Katariina Mäkinen-Önsoy