Raision Kaanaan Martat herkuttelivat ja muistelivat 65-vuotisjuhlien merkeissä

Raision Kaanaan Martat perustamiskokous 1959
Raision Kaanaanmaan Marttojen perustavan kokouksen osallistujat. Kuvassa vasemmalta: Helmi Sinisalo, Irja Lyyra, Maire Itämeri, Hilja Suominen, Martta Mäkeläinen, Eva-Maija Lyy, Taimi Kaltela, Lyyli Hyppänen, Saimi Kaltela, Mirjam Rantanen, Eeva Hietamäki, Martta Hietamäki, Sinikka Virkki, Fanni Orkola. Kuva: Raision Kaanaan Martat ry:n arkisto.

RAISIO.

Raision Kaanaan Martat kokoontuivat ystävänpäivänä juhlimaan 65-vuotiasta yhdistystään kakkubuffan merkeissä.

Raision Kaanaan Martat 65-vuotisjuhlat
Ystävänpäivän kakkubuffan kakut ja nykymarttoja Raision Kaanaan Martat ry:stä. Yhdistys palkitsi Alli Ijäksen, joka on ollut Kaanaan Marttojen jäsen 60-luvulta lähtien. Kuva: Raision Kaanaan Martat ry:n arkisto

Erityisenä juhlavieraana 14. helmikuuta pidetyissä juhlissa oli toiminnassa 60-luvun alusta asti mukana ollut Alli Ijäs, jolle luovutettiin Marttamerkki 60-vuotisesta aktiivisuudesta yhdistyksessä.

Tilaisuudessa katsottiin vanhoja valokuvia vuosien varrelta ja nautittiin kakkukahvit juhlan kunniaksi. Kakkubuffassa oli kakkuja Pirjon Pakarista / Nurmi&Suloselta, Naantalin Aurinkoiselta ja Pian Pakari & Bistrosta.

Yhdistys perustettiin 8.2.1959 Satulavahassa Hietamäen Martan kamarissa. Perustavia jäseniä oli 13. Osa uuden marttayhdistyksen perustajista oli saanut kipinän marttatoimintaan jo Karjalassa.

Läksiäisiksi yhdistys sai Raision Martoilta mehumaijan ja mankelin. Pian hankittiin myös kangaspuut, kahvipannu sekä suuri määrä kahvikuppeja, joita voitiin lainata ja vuokrata jäsenille. Kun oli alkuun päästy, samana vuonna perustettiin myös Kaanaan Martta -tyttökerho nuorisotoimintaa varten.

Keväällä 1963 Kaanaassa oli jo 63 marttaa ja 41 marttatyttöä.

Ompeluiltoja järjestettiin joka toinen viikko yhdistyksen jäsenten kodeissa. Alkuvuosien kunnianhimoisena haaveena oli perustaa Kaanaanmaalle oma Marttatalo, jota kaivattiin kokoontumistilaksi. Oman tilan puuttuessa suuremmat tilaisuudet järjestettiin Kaanaan koululla.

Myyjäisiä järjestettiin varojen keräämiseksi omaan sekä avustustoimintaan. Myyjäisiä järjestettiin aluksi Kaanaan koululla, myöhemmin osallistuttiin yhteismyyjäisiin Lukkarlassa ja kaupungintalolla. Alkuaikoina myyjäisten myyntivaltteja olivat essut ja miesten flanellipaidat.

Marttayhdistys tuki alkuvuosina kahta suurta lapsiperhettä Suomussalmella. Lisäksi varoja kerättiin esimerkiksi tulipalossa saunansa menettäneen kaanaanmaalaisen perheen hyväksi. Myöhemmin avustuksia jaettiin Lempäälän Kivalakotiin.

Lietsalan koululla järjestettiin 80-luvulla pikkukokkikursseja, piirakkamyyjäisiä ja kasvis- ja perinnepitoja sekä perinnetapahtumia, joissa koululaiset pääsivät tutustumaan vanhoihin käsityötapoihin. Lietsalan koulun käyttöön päädyttiin, sillä silloinen puheenjohtajamme Siiri Rantala oli siellä emäntänä.

Raision Kaanaan Martoissa on tänä päivänä reilut kaksikymmentä jäsentä ja Marttatoiminta jatkuu vireänä.

Alkuvuodesta järjestimme Martan Teehetken ja avoimet ovet, josta saatiin uusia jäseniä toimintaan.

Edelleen Marttaillat järjestetään pääosin Kaanaan koululla. Yhdistys järjestää ruokakursseja sekä omatoimisesti että Lounais-Suomen Marttojen ohjaamana, käy teattereissa ja retkillä sekä tekee käsitöitä, kokkailee ja pitää saunailtoja.

Tänä vuonna Martat täyttävät 125 vuotta ja Tampereella järjestetään juhlagaala 20.4, johon Kaanaan Martatkin ovat lähdössä yhdessä.

Yhteistyötä yhdistys tekee myös Kaanaan koulun vanhempainyhdistys KANAVAn, Kaanaan päiväkodin vanhempainkerhon, Kaanaan omakotiyhdistyksen ja Raision vanhemmat ry:n kanssa. Martat ovat mukana Kaanaanmaa-lehden toimituskunnassa.

Ensimmäiset piparkakkukisat järjestettiin Kaanaan koulun oppilaille vuonna 2000. Piparkakkukisamme laajentui vuonna 2009 Ihalan kouluun ja vuodesta 2020 lähtien sitä on järjestetty kaikissa Raision alakouluissa. Viime vuonna piparkakkukisaan osallistui yli 200 oppilasta.

Katri Mikkola,

Raision Kaanaan Martat, puheenjohtaja
Kristiina Löfgren,

Raision Kaanaan Martat, sihteeri

 

 

 

Raision Kaanaan Martat Piiriliiton Martanpäivät 1959 Pyhärannassa.
Retki Martanpäiville Pyhärantaan kesäkuussa 1959. Kuva: Raision Kaanaan Martat ry:n arkisto.