Kahdeksasluokkalaiset taidekriitikkoina

Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma tarjoaa myös lukuvuonna 2024–25 korkeatasoisia taide-elämyksiä kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille.

KULTTUURI.

Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma Taidetestaajat tarjoaa kaikille kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa kotimaisten taide-elämysten pariin. Toiminta tavoittaa vuosittain noin 70 000 henkeä kaikista Suomen kunnista.

Taidetestaajina nuoret pääsevät kokemaan taidetta muun muassa teatterissa, oopperassa, konsertissa ja museossa. Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta.

– Haluamme tarjota nuorille kokonaisuutena monipuolisesti erilaisia taidesisältöjä eri taiteenlajeista. Jotkin teokset ovat nuorille vieraammasta maailmasta, toiset taas tutummasta, kertoo ohjelman päällikkö Joonas Keskinen.

Kriteerinä valituille sisällöille pidetään sitä, että ne ovat ikäluokalle, siis 8.-luokkalaisille, sopivia ja ammattitaiteilijoiden toteuttamia.

Vierailujen jälkeen 8.-luokkalaiset arvioivat kokemuksensa netissä toimivalla sovelluksella. Nuorten taidekriitikoiden mielipiteitä pääsee seuraamaan osoitteessa www.taidetestaajat.fi.

Kokemuksen jälkeen eri kanavat ovat auki nuorten oivalluksille, tunteille ja mielipiteille. Nuorten antama palaute on julkista, joten kuka tahansa kulttuurista kiinnostunut voi tutustua kommentteihin ja löytää uusia näkökulmia esimerkiksi klassikkoteoksiin.

Taidetestaajien vierailukohteiksi on valittu 87 elämystä eri puolilta Suomea.

Suomalaisista yläkouluista on jälleen 100 prosenttia ilmoittautunut mukaan taidetestaamaan. Kulttuurikasvatusohjelman ideana on voittaa kaikki osallistumisen esteet, jotta nuoret voivat kokea taidetta esimerkiksi liikuntarajoitteista, äidinkielestä tai asuinpaikasta riippumatta.

Paikallisista kohteista ovat mukana muun muassa Aurinkobaletti, Tanssiteatteri ERI, Turun filharmoninen orkesteri, Turun Kaupunginteatteri ja Åbo Svenska Teater.

Kahdeksasluokkalaisten Taidetestaajien arvioita löytyy kulttuurikasvatusohjelman verkkosivuilta. Varsinaissuomalaisista kouluista aktiivisia taidekriitikkoja löytyy muun muassa Kaarinasta, Liedosta, Maskusta, Mynämäestä, Naantalista, Nousiaisista, Paimiosta, Paraisilta, Raisiosta, Ruskolta, Sauvosta ja Turusta.

Taidetestaajat-toimintaa tuottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Kulttuurikasvatusohjelma käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta lukuvuosina 2017–2020. Päärahoittajana toimivan Kulttuurirahaston lisäksi mukaan lähti Svenska kulturfonden. Lukuvuonna 2020–2021 rahoittajien joukkoon liittyi eduskunnan päätöksellä Opetus- ja kulttuuriministeriö noin 15 prosentin rahoitusosuudella.

Kaudella 2024–2025 Taidetestaajat toimivat täysin Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin varoilla, sillä eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto päätti olla rahoittamatta Taidetestaajat-ohjelmaa juuri alkaneella kaudella.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Taidetestaajien arvioihin voi tutustua täällä.