Turku rakentaa perustaa kulttuurikaupungin tuleville vuosikymmenille

Turun pormestari Minna Arve uuden musiikkitalo Fuugan peruskiven muuraustilaisuudessa 16. tammikuuta.
Turun pormestari Minna Arve uuden musiikkitalo Fuugan peruskiven muuraustilaisuudessa 16. tammikuuta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Uuden musiikkitalo Fuugan peruskivi muurattiin tiistaina 16. tammikuuta.

RAKENTAMINEN.

Vuonna 2026 valmistuva Turun uusi musiikkitalo Fuuga sai lähtölaukauksen rakennustöille 16.1. järjestetyssä peruskiven muuraustilaisuudessa.

Musiikkitalon allianssin johtoryhmän puheenjohtajana toimiva Turun kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää osoittaa tyytyväisyytensä projektin etenemiseen. Ajat kun eivät ole rakentamishankkeelle helpoimmat mahdolliset materiaalien saatavuusongelmat ja sen myötä kasvaneet kustannukset huomioiden.

– Erityisen merkittävän kulttuurirakennuksen hankinta päätettiin toteuttaa yhteistoiminnallisella neuvottelumenettelyllä, jossa mallisuunnitelmat pyydettiin hankintakilpailuun ilmoittautuneiden tarjokkaiden yhteenliittymiltä. Ryhmittymissä piti olla korkeatason pääarkkitehtiosaaminen ja vaativan rakentamisen hallitseva päätoteuttaja, ja niin olikin, Suonpää taustoittaa.

Turun pormestari Minna Arve kutsuu Fuugaa kaikkien taloksi, joka tarjoaa upean perustan kulttuurikaupungin kehittymiselle.

– Kulttuurikaupunki ei synny itsestään tai tyhjiössä, vaan sen kehittäminen on strateginen valinta, tahtotila, jonka Turku on halunnut tehdä, Arve toteaa.

– Olemme sekä konkreettisesti että vertauskuvallisesti valamassa perustuksia kulttuurikaupunkimme uusille vuosikymmenille, lisää Arve.

Musiikkitalo Fuugan allianssityöryhmä
Turun kaupunginvaltuuston jäsen sekä kulttuuri- ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja Petra Peltonen luki Fuugan peruskirjan. Taustalla TFO:n intendentti Nikke Isomöttönen, projektipäällikkö Juha Kartastenpää Hartelasta, Turun kaupungin rakennuttamispäällikkö Anne Antola, arkkitehti Marko Kivistö Laidun-desing Oy:stä sekä Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdeista.

Minna Arve korostaa, että Turun kulttuuri-investoinnit ovat kansallisestikin poikkeuksellisen merkittäviä.

– Kaupunkina olemme tehneet ja tulemme lähivuosien aikana tekemään mittavia strategisia kulttuuri-investointeja, joista yksi keskeisimmistä on tämä musiikkitalo Fuuga. Me investoimme mittavasti kulttuuriin, koska me uskomme sen potentiaaliin luoda laajempaa toimeliaisuutta, elinvoimaa ja hyvinvointia turkulaisille ja Turkuun. Kyse on lopulta siitä, että kulttuuri ei ole vain hyvien aikojen luksusta, vaan se on hyvien aikojen luoja. Siksi Turku panostaa kulttuuriin nyt ja tulevaisuudessa, painottaa pormestari Arve.

Musiikkitalo Fuugasta muodostuu merkittävä osa Turun kulttuurirantaa, jossa Itäisen Rantakadun kulttuuri- ja taideinstituutioita täydentävät uudet palvelut, toiminnot ja reitit muodostavat kulttuuribulevardin. Kulttuurilaitosten ketju ulottuu Tuomiokirkolta aina merelliseen Linnanniemeen sijoittuvalle maailman ensimmäiselle Historian ja tulevaisuuden museolle asti.

Ainutlaatuisen hankkeesta tekee se, että Fuuga kiinnittyy toimintaa operoivaan Turun Kaupunginteatteriin.

Tämän uudenlaisen mallin uskotaan tuovan runsaasti synergiaetua: Fuugasta ei tule pelkästään Turun filharmonisen orkesterin kehityksen ja kasvun koti, vaan kaikkien kaupunkilaisten yhteinen olohuone.

Turussa juuret omaavan Hartelan toimitusjohtaja Juha Korkiamäki uskoo, että Fuugasta muodostuu paikka, jossa ihmiset viihtyvät, ja johon palataan aina uudestaan.

– Olemme kiinnittäneet huomiota vähähiilisyyteen ja energiatehokkuuteen. Onhan tämä rakennus suunniteltu käytettäväksi usean sukupolven ajan, kestoiän ollessa yli sata vuotta, Korkiamäki sanoo.

– Yhteisenä tavoitteena on luoda tiloja, jossa huippuluokan akustiikka yhdistyy turvallisuuteen, terveellisyyteen ja edullisiin käyttökustannuksiin unohtamatta ensiluokkaista asiakaskokemusta ja inspiroivaa työympäristöä, Korkiamäki jatkaa.

Musiikkitalo rakennetaan allianssimallilla, johon kuuluvat Turun kaupungin ja Hartelan lisäksi PES-Arkkitehdit, WSP Finland sekä alihankkijoina Laidun-design ja Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymä.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Fuugan peruskiven muuraustilaisuus.
Turun filharmonisen orkesterin intendentti Nikke Isomöttönen juonsi Fuugan peruskiven muuraustilaisuuden.

Tiesitkö?

Turun musiikkitalo Fuugasta tulee uusin helmi Turun kulttuuritalojen ketjuun Aurajokivarressa, jossa ovat jo muun muassa Sibelius-museo, Aboa Vetus & Ars Nova -museo, Taiteen talo, Turun Kaupunginteatteri, Wäinö Aaltosen museo ja tulevaisuudessa myös Historian ja tulevaisuuden museo.