Uudenvuodenaatto tuo lumisen Christie-klassikon Paimion Teatteriin

Paimion Teatterin Vistan näyttämö muuttuu vuodenvaihteesta alkaen asemalaituriksi ja junaksi. ”Lavasteet on suunniteltu näppärästi käännettäviksi ja siirreltäviksi”, kertovat Idän pikajunan arvoituksen näyttelijät (10/11) joulukuun alussa pidetyissä harjoituksissa.
Paimion Teatterin Vistan näyttämö muuttuu vuodenvaihteesta alkaen asemalaituriksi ja junaksi. ”Lavasteet on suunniteltu näppärästi käännettäviksi ja siirreltäviksi”, kertovat Idän pikajunan arvoituksen näyttelijät (10/11) joulukuun alussa pidetyissä harjoituksissa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Paimiossa alkaa Idän pikajunan arvoitus -näytelmän esityskausi vuoden viimeisenä päivänä.

TEATTERI.

Paimion Teatterin tulkinta Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksesta syntyi ohjaaja Marja Vuoren rakkaudesta rikoskirjallisuuden kuningattaren teoksiin.

– Olen kasvanut Hercule Poirot -tarinoiden parissa ja Agatha Christie on suuri suosikkini muutenkin. Perheessämme oli tapana istua lauantaisaunan jälkeen katsomaan Poirotia, Vuori kertoo.

– Yleensäkin pidän jännitys- ja murhamysteerien ahmimisesta, joten on ollut upeaa työskennellä Agatha Christien teosten parissa. Aiemmin olen ohjannut Hiirenloukku – ja Eikä yksikään pelastunut -näytelmät, mutta niissä ei ole Poirotia, joka on ollut sankarini varhaisesta lapsuudesta tähän päivään asti, hän jatkaa.

Alkuvuodesta ohjaajahaun yhteydessä Marja Vuori antoi Paimion Teatterille listansa näytelmistä, jotka hän oli kiinnostunut täällä ohjaamaan.

– Kun he sitten kertoivat valinneensa minut haastattelukierrosten jälkeen, niin selvää oli myös saman tien se, minkä näytelmän tänne teemme. Idän pikajunan arvoitus oli sekä teatterin että minun intresseissä ensimmäisten joukossa, ohjaaja sanoo.

Vuori kiittelee Paimion Teatterin työryhmää hienosta yhteistyöstä.

– Uskallan sanoa, että me kaikki nautimme teoksen parissa työskentelystä todella paljon. Tietysti kaikessa taiteellisessa työssä on myös huonot hetkensä, mutta erityisesti kun casting meni nappiin, niin se on toiminut tiimimme kantavana voimana, hän toteaa.

– Osa näyttelijöistämme on taidoiltaan lähestulkoon ammattitasoisia, heillä on pitkä tausta teatterin tekemisessä ja he suhtautuvat siihen ammattilaisen tavoin ja hyvin intohimoisesti. Lisäksi meillä on esimerkiksi yksi aivan ensimmäistä kertaa näyttämöllä esiintyvä henkilö, jonka on mahdollista roolinsa kautta kehittää taitojaan, hän lisää.

Ensi-iltansa 31. joulukuuta saava suljetun paikan mysteeri on herkullinen klassikko.

Se sijoittuu asemalaiturille ja junaan, jonka kyydissä on toinen toistaan mielenkiintoisempia hahmoja. Matkustajien joukossa on myös mestarietsivä Hercule Poirot, jota ihmetyttää näiden henkilöiden into ahtautua samaan vaunuun, vaikka muualla junassa olisi tilaa.

Maailmankuulu Idän pikajuna joutuu matkallaan Istanbulista Calais’hin lumivyöryn saartamaksi Jugoslaviassa Vincovcin ja Brodin välillä. Entisestään jo synkkä tilanne tietysti vain pahenee, kun junassa tapahtuu murha.

Omaan jäljittelemättömään tyyliinsä Hercule Poirot aloittaa tutkimukset viivyttelemättä kaikkia paikalla olevia kuulustelemalla. Murhatutkimus osoittautuu monimutkaiseksi mysteeriksi, sillä matkustajat vaikuttavat jokainen yhtä hämmästyneiltä ja viattomilta alibeineen.

Ohjaaja Marja Vuori oli koko kesän stressannut sitä, kuka voisi näytellä Poirotin roolin. Elokuisessa casting-tilaisuudessa palat kuitenkin loksahtelivat hyvin pian paikoilleen.

– Teimme liikeharjoituksia että näkisin, miten he työskentelevät yhdessä ja ottavat ohjeistusta vastaan. Kun melkein kaikki hakijat olivat näyttämöllä samaan aikaan, huomasin heti että Hannu Pajunen on kuin Poirot. Loppujen lopuksi se olikin oikeastaan koko prosessin yksinkertaisin osuus, Vuori kertoo.

Lavalle nousee yksitoistahenkinen näyttelijäjoukko, johon kuuluu Hannu Pajusen lisäksi Timo Roos, Päivi Laakso, Marko Pekkarinen, Sami Olander, Hanna Suomi, Anu Lehtonen-Sonkki, Helena Boberg, Valpuri Seikkula, Arto Salo ja Jenni Vellamo.

Uudenvuodenaattona ensi-iltaan tulevaa Idän pikajunan arvoitusta esitetään Paimion Teatterissa lähes puolentoista kuukauden ajan.

Esityskausi: 31.12.2023 – 10.2.2024.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksen (näyttämösovitus Ken Ludwig, suomennos Laura Raatikainen) ohjauksesta Paimion Teatterissa vastaa jännityksen asiantuntija, ohjaaja ja teatteripedagogi Marja Vuori.  Apulaisohjaajana toimii Pia Poikonen.

• Pikajunan tunnelman Vistan näyttämölle suunnittelee lavastesuunnittelija Minna Ihalainen ja lavastuksen toteuttaa Anton Simolin talkootiimeineen. Esityksen instrumentaalimusiikeista sekä ääniefekteistä vastaa Pasi Ketola ja valosuunnittelijana toimii Timo Aalto.

• Puvustuksen loihtii Sari Stenlund apunaan Anu Lehtonen-Sonkki ja maskeeraukset sekä kampaukset laittaa kuntoon Jannu Hytönen. Ääniajajana toimii Pete Hiltunen ja valoajosta vastaa Venla Lattu. Julisteilmeen on loihtinut Ville Kotamäki.