Turkulainen Taiko on myynyt yhteensä jo 10 000 taideteosta

YRITYSUUTISET.

Suomalaisen kuvataiteen verkkokauppa Taiko on toimittanut jo yli 10 000 taideteosta koteihin ja toimistoihin. Seitsemän vuotta toiminut turkulainen Taiko saavutti rajapyykin joulukuun puolivälissä. Luvut osoittavat, että taiteen ostaminen verkosta on vakiintunut myös Suomessa.– Maailmalla on jo pitkään toiminut kansainvälisiä taideverkkokauppoja, mutta Suomi laahasi kauan perässä. Nyt suomalainen taidemarkkina on ottanut digitaalisen harppauksen siinä mielessä, ettei taiteen tilaaminen verkosta ole enää sen ihmeellisempi asia kuin vaikkapa sohvan, television tai autonkaan, sanoo Taikon kaarinalainen toimitusjohtaja Patrik Edman.Vuonna 2016 perustettu Taiko haluaa tuoda ammattitaiteilijoiden teokset kaikkien nähtäville ja tehdä suomalaisen taiteen ostamisesta helppoa. Tärkeä tavoite on myös edistää taiteilijoiden ansaintamahdollisuuksia. Taikon taiteilijoille on tähän mennessä tilitetty teosmyynneistä jo yli kolme miljoonaa euroa.– Olemme iloisia kehityksestä taiteilijoiden puolesta. Taikosta on tullut pääasiallinen tulonlähde usealle tekijälle. Menestyneimmät taiteilijat ovat myyneet jopa satoja taideteoksia, Edman kertoo.

Taikon 10 000. myyty taideteos oli Anu Eskelinin maalaus The Power of Silence.
Taikon 10 000. myyty taideteos oli Anu Eskelinin maalaus The Power of Silence.

Eniten Taikosta on tilattu maalauksia, noin 6 400 teosta. Taidegrafiikkaa on ostettu noin 3 000 teosta ja veistoksia ja valokuvataidetta yhteensä noin 600 teosta.Liki 70 prosenttia ostetuista teoksista on esittäviä ja 30 prosenttia abstrakteja. Suosituin aihepiiri on luonto, ja etenkin maisema- ja eläinaiheet kiinnostavat taiteen ostajia. Myytyjen teosten keskihinta on noin 500 euroa, mutta niiden hintahaitari liikkuu sadan euron grafiikkateoksista useiden tuhansien eurojen maalauksiin ja veistoksiin.Taikon vuoden 2023 kokonaismyynniksi muodostuu noin miljoona euroa. Se on viidenneksen edellisvuotta vähemmän, sillä Venäjän hyökkäyssodan seuraukset ovat vaikuttaneet myös taiteen myyntiin. Laukkaava inflaatio ja noussut korkotaso ovat aiheuttaneet epävarmuutta ja jarruttaneet kulutusta.– Olemme kuitenkin luottavaisia tulevaisuuden suhteen. Uskomme, että yhä useammat haluavat sisustaa kotinsa ja toimistonsa taiteella massatuotteiden sijaan sekä tehdä sukupolvelta toiselle kestäviä valintoja. Pidemmällä aikavälillä vastuullisen, kotimaisen ja kestävän kulutuksen trendit vahvistavat myös taidesektoria, Edman kertoo.Taideverkkokauppa Taiko on maailman laajin suomalaisen taiteen markkinapaikka. Valikoimassa on tuhansia teoksia sadoilta ammattitaiteilijoilta. Taiko on perheyritys Demosarte Oy:n tavaramerkki. Yrityksen toimipaikka sijaitsee Turussa.

Turun Seutusanomat