Ihan kuin oltaisiin samanikäisiä -hanke toi lapset ja ikäihmiset yhteen

Pansiossa lapset ja ikäihmiset opettivat toisilleen oman aikakautensa leikkejä ja pelejä.

KULTTUURI

Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen eli tutummin Kotikunnaan hanke ”Ihan kuin oltaisiin samanikäisiä” toi ikäihmiset ja lapset yhteen musiikin, pelien ja leikkien pariin. Hankkeessa kuvattiin kaksi videotaideteosta sukupolvet ylittävästä yhdessä tekemisestä.

Hankkeen tarkoituksena oli vahvistaa paikallista yhteisöllisyyttä ylisukupolvisen oppimisen kautta sekä tuoda kulttuuri kaikenikäisten saavutettavaksi. Yhteistyökumppaneina olivat Pansiossa Fingerroosin säätiön Toimintakeskus Panskis ja Varissuolla V.I.P. eli Varissuon Iloiset Puhaltajat -orkesteri. Rahoitusta hankkeeseen saatiin Turun kaupungin ideahaun kautta.

Hankkeessa käytettiin Kotikunnaan kokemusta ja tietotaitoa virtuaaliympäristön luomisesta. Sekä Pansiossa että Varissuolla kuvattiin 360-kameralla noin kymmenen minuutin mittainen videotaideteos, jota pystytään Kotikunnaan laitteistolla esittämään niin, että pienelokuva on heijastettu katsojien ympärille; seiniin, kattoon ja lattiaan. Kotikunnaalla on Turussa tiloissaan oma virtuaalihuone, mutta videoteoksia voidaan esittää myös siirrettävällä laitteistolla tai jopa virtuaalilaseilla.

Kuvatut teokset on esitetty Pansiossa Toimintakeskus Panskiksessa ja Varisuolla Turun normaalikoulussa.

Idea ”Ihan kuin oltaisiin samanikäisiä” -hankkeesta syntyi noin vuosi sitten.

– Pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia ideoita ja tapoja hyödyntää 360-virtuaalimaailman osaamistamme. Lähdimme kehittämään tätä hanketta ajatuksella, että lapset ja ikäihmiset tekevät yhdessä videoteoksen samalla oppien toisiltaan, kertoo projektityöntekijä Janiina Lehtonen.

Pansiossa hankkeessa ikäihmiset opettivat lapsille oman lapsuutensa leikkejä ja tansseja, lapset puolestaan ikäihmisille nykyaikaista leikkimistä kuten Playstationilla pelaamista.

– Panskiksen kerho kokoontui useita kertoja ideoimaan yhdessä tulevan teoksen sisältöä ja syyskuussa kerhon kokoontuessa kuvattiin videoteos.

Kutsuvierasensi-ilta pidettiin Panskiksessa marraskuussa, ja videoteosta esitettiin myös avoimessa näytöksessä.

Varissuolla teoksen pääosassa oli musiikki.

– Varissuolla Turun normaalikoulussa lasten puhallinorkesteri V.I.P. soitti muun muassa kappaleen ”Tuiki, tuiki tähtönen”, ja ikäihmiset leikkivät tutut viittomat musiikin tahtiin. Yhdessä musiikkikappaleessa ikäihmiset myös säestävät musiikkia rytmisoittimilla, kertoo Lehtonen.

Varissuolla pidettiin kutsuvierasensi-ilta joulukuun alkupuolella.

Videoteoksia on tarkoitus esittää jatkossakin.

– Kotikunnaan lisäksi viemme virtuaalielämyksiä muun muassa Turun seudun palvelutaloihin, ja virtuaalilasien kanssa voimme vierailla vaikka ikäihmisten kodeissa, kertoo Janiina Lehtonen.