Mynämäkeläinen valtakunnan ykköskuusi

MYNÄMÄKI.

Kuusen Turun kaupungille lahjoittavat täksi jouluksi Tarja Vuorenpää ja Antero Metsäranta Mynämäestä. Kuusi saapuu Tuomiokirkontorille keskiviikkona 22.11. noin yhden aikaan iltapäivällä. Valot syttyvät kuusen oksille lauantaina 25. marraskuuta.

Antero Metsäranta istutti kuusen kotipihalleen vuonna 1985. Nyt kuusen oksat yltävät jo viiden metrin päähän talosta. Vaikka kuusen juuret ovatkin pinnassa, ei Metsärannalla ole suojaisan kasvupaikan ansiosta ollut huolta puun kaatumisesta. Sen sijaan tomaattien kypsyminen kasvihuoneessa kuusen varjossa on ollut mielessä puun kaatoa suunnitellessa. Kuusta ei kukaan jää kuulemma kaipaamaan.

– Istutimme veljeni kanssa neljä kuusta, kun pojat olivat ihan pieniä. Nyt kuuset ovat isoja ja pojat aikuisia ja asuvat ihan naapurissa. Pojatkin iloitsevat siitä, että ensimmäinen kuusista on jo kaadettu ja pääsemme seuraavasta näin helpolla, Metsäranta kertoo.

Mynämäkeläinen pihakuusi täytti valtakunnan ykköskuusen tarkat vaatimukset. Kuusen tulee olla 20–25 metriä korkea, tuuhea, sopusuhtainen ja kauniin vihreä vielä kesänkin jälkeen. Pihapiirin kuusen sattui bongaamaan Kuntecin työmaapäällikkö Jaana Saraste, jonka jokavuotinen työtehtävä on järjestää kuusi kansallispyhäkön eteen.

– Ajan viikonloppuisin Mynämäen läpi ja olen kiinnittänyt huomioni komeaan kuuseen. Kerran sitten kävin soittamassa ovikelloa ja kysyin, josko omistajat olisivat valmiita lahjoittamaan kuusen joulukaupungille. Kuusi ei ole ennätyksellisen pitkä vaan kaunein tämän vuoden tarjokkaista, Saraste valaisee.

Turun Seutusanomat