Panskiksen Maailma huoneessani -yhteisötaideprojektissa hyödynnetään tekstiilijätettä

Pansiossa sijaitsevassa Toimintakeskus Panskiksessa on avautunut Maailma huoneessani -näyttely.
Pansiossa sijaitsevassa Toimintakeskus Panskiksessa on avautunut Maailma huoneessani -näyttely.

LÄNSI-TURKU.

Toimintakeskus Panskiksessa on 15. joulukuuta asti esillä Maailma huoneessani -näyttely, joka esittelee miniryijytyöpajoihin osallistuneet sekä heidän kädenjälkensä.

Näyttelyä on valmisteltu osana Maailma huoneessani -yhteisötaideprojektia. Marraskuun alussa pidettyjen taidepajojen jälkeen Panskikseen rakentui huone, jonne työpajoissa tehdyt miniryijyt koottiin yhdeksi tilalliseksi kokonaisuudeksi.

Huone on ensivilkaisulla pehmeä ja houkutteleva, turvallinen. Huoneen yhteydessä on dokumentaatiota Maailma huoneessani -projektin vaatejätteen määrästä ja alkuperästä. Tämä kertoo huoneen nurjan puolen. Syntyy kokonaisuus, jossa jokainen osallistuja on läsnä, kokonaisuus johon moni pystyy samaistumaan.

Kaikki teoksessa hyödynnetyt materiaalit sekä mahdollinen tieto tekstiilin alkuperämaasta on dokumentoitu näyttelyä varten. Dokumentaatiota voi seurata Maailma huoneessani -projektin Instagram-tilillä.

Maailma huoneessani -projektin toteuttaa monialainen kuvataiteilija-tuottaja Johanna Sinkkonen, joka yhdistää työskentelyssään menetelmiä yhteisö-, paikkasidonnaisesta ja mediataiteesta. Sinkkosen erityisosaamisalue on julkiset taideteokset sekä yhteisölliset ja yhteiskunnallisesti vaikuttavat taidehankkeet.

Sinkkonen on saanut lukuisia palkintoja julkisen taiteen alalla ja hänen teoksiaan on ollut useilla festivaaleilla ja näyttelyillä sekä Suomessa että ulkomailla. Sinkkosen suuntautuminen yhteisötaiteen ja soveltavan taiteen alalle on motivoinut kiinnostus vaikuttaa yhteiskuntaan ja halu viedä taideprosesseja paikkoihin, joissa niitä ei yleensä koeta.

Paikka- ja kontekstisidonnaista yhteisötaideprojektia on toteutettu vuodesta 2018. Silloin taiteilija Johanna Sinkkonen teki ensimmäiset ryijynsä ylijäämävaatteesta ja -muovista. Seuraavana vuonna Sinkkonen oli residenssissä Japanissa, jossa hän toteutti Tougenkye Art Festille yhteisötaiteelliseen ryijyn paikallisten kanssa.

Vuonna 2020 Sinkkonen vei ideaansa eteenpäin Tohmajärven residenssissä, kutoen ryijyjä ja ideoidesssaan tulevaa. 2021 projekti toteutettiin noin 200 osallistujan kanssa RaumArs residenssissä, jossa Sinkkonen vietti viisi kuukautta stipenditaiteilijana kesken pahimpien koronasulkujen.

Tänä vuonna projekti toteutetaan yhdessä Fingerroosin säätiön koordinoiman Panskis-talon (entiseltä nimeltään Me-talo) kanssa, Turku 2029-säätiön tuella.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?       

Panskis on Fingerroosin säätiön koordinoima ja Turun kaupungin rahoittama yhteistoiminnallinen toimintakeskus Hövelin palvelukeskuksessa Pansiossa (Hyrköistentie 26). Panskis tarjoaa maksuttomia tiloja sekä kohtaamispaikan kaiken ikäisille asukkaille, vauvasta vaariin.