Työpajat ja kurssit ovat juuri paikalliset sarjakuvafestivaalit järjestäneen Turun Sarjakuvakerhon jatkuvaa toimintaa. Kaiken kaikkiaan sarjakuva näkyy jatkuvasti yhteiskunnassamme ihan joka puolella.
TURKU.
Turun järjestyksessään kolmannet Sarjakuvafestivaalit pidettiin 14.10. Turun pääkirjastolla. Sarjisfestareiden järjestelyistä vastanneen Turun Sarjakuvakerho ry:n puheenjohtaja Johanna Heinonen on tyytyväinen onnistuneeseen tapahtumaan.
– Festivaalit menivät hienosti ja ohjelma kiinnosti ihmisiä niin paikan päällä kuin etäyhteyksien päässäkin. Lavaohjelma on katsottavissa Turun Sarjakuvafestivaalien YouTube-kanavalla myös jälkikäteen, Heinonen sanoo.
– Edellisetkin tapahtumat, eli vuoden 2021 nettifestarit sekä viimevuotiset festivaalit, ovat nähtävillä samaisella kanavalla. Tapahtuma järjestettiin livenä siis toista kertaa, ja vaikka festarit onnistuivat nettiyhteydelläkin, niin kyllä se on aina mukavampaa kohdata kasvokkain, Heinonen lisää.
Sarjakuvafestivaaleja voi kutsua Turun Sarjakuvakerhon päätapahtumaksi näin vuoden loppupuolella.
Yhdistyksellä on aktiivista toimintaa kuitenkin vuoden ympäri.
– Jatkuvana toimintana järjestämme parillisina viikkoina keskiviikkoisin Piirtovintin Turun Kirjakahvilassa ja parittomien viikkojen torstaisin Tursantain Cosmic Comic Cafessa. Mahdollisuuksien mukaan pidämme myös pajoja ja kursseja. Meitä kutsutaan myös kouluihin ja kirjastoihin opettamaan sarjakuvapiirtämistä, Johanna Heinonen kertoo.
– Julkaisemme vuosiantologian, jonka teemana tänä vuonna oli linnunrata. Ensi vuoden teema on juhlat, koska yhdistyksemme täyttää 50 vuotta, Heinonen jatkaa.
Ensimmäistä vuottaan puheenjohtajana toimiva Heinonen on ollut mukana Turun Sarjakuvakerhon toiminnassa kaiken kaikkiaan kymmenisen vuotta.
– Sarjakuvan suosio kasvaa hitaasti mutta varmasti. Sarjakuvassa on tiettyjä trendejä, jotka vaihtuvat ajan myötä. Silloin kun aloitin, sarjakuvablogit olivat suosittuja. Sen jälkeen suosioon tuli strippisarjakuva. Koko ajan tulee enemmän ja enemmän sarjakuvataiteilijoita. Se on myös iso juttu, että Suomessa tehdään sarjakuvatutkimusta.
– Sarjakuvasta on kasvanut erittäin varteenotettava media. Sitä ei tule aina ajatelleeksi, kuinka helppoa sarjakuvalla on jakaa informaatiota. Sarjakuva on esillä yhteiskunnassa aivan joka puolella, esimerkiksi monet yleisten wc-tilojen pese kädet -julisteet ovat nekin sarjakuvaa, hän muistuttaa kuvan väkevyydestä tiedonjaossa.
Puolta vuosisataa yhdistyksessä pyritään juhlistamaan näyttävästi uusissa tiloissa ja uuden nimen alla.
– Kunnon pirskeet ovat paikallaan, sillä se on kunnioitettava ikä. Onhan Turun Sarjakuvakerho vanhin paikallinen sarjakuvayhdistys! puheenjohtaja Heinonen iloitsee.
Tällä hetkellä Turun Sarjakuvakerho asustaa väistötiloissa.
– Muutto Taiteen talolle Kirjan talon yhteyteen on edessä lähiaikoina, tarkkaa päivämäärää ei vain vielä ole lyöty lukkoon, Heinonen toteaa.
Yhdistyksessä on myös nimenmuutos valmisteilla.
– Turun Sarjakuvaseura -nimi täytyy vielä naputella patentti- ja rekisterihallitukseen, niin nimenvaihdos on virallista. Kaikki muut Suomen sarjakuvayhteisöt ovat seuroja, joten haemme nimenmuutoksella yhteneväisyyttä. Lisäksi seura antaa oikeamman kuvan ammattimaisesta toiminnastamme, kun taas kerholla on mukavan kotoinen kaiku, mikä ei ole tietenkään huono juttu sekään, Heinonen sanoo.
Katariina Mäkinen-Önsoy