Turun kansainvälisellä koululla 20-vuotisjuhlat

Turun kansainvälisen koulun 20-vuotisjuhlissa oppilaat ojensivat aikakapselin Turun kansainvälisen koulun rehtori Mirjam Rasmukselle.
Turun kansainvälisen koulun 20-vuotisjuhlissa oppilaat ojensivat aikakapselin Turun kansainvälisen koulun rehtori Mirjam Rasmukselle.

Lasten ajatuksia tulevasta talletettiin aikakapseliin, joka avataan 20 vuoden päästä koulun täyttäessä jälleen pyöreitä vuosia.

KOULUTUS.

Varissuolla sijaitsevassa Turun kansainvälisessä koulussa juhlistettiin 20-vuotistaivalta 12. lokakuuta. Koulu aloitti toimintansa vuonna 2003 vastaamaan kansainvälistyvän Turun tarpeita: Työn ja opiskelun takia Turkuun muuttavat perheet tarvitsivat lapsilleen mahdollisuutta opiskella englannin kielellä.

Turun normaalikoulun johtava rehtori Vesa Valkila muisteli puheessaan Turun kansainvälisen koulun alkuvuosia.
Turun normaalikoulun johtava rehtori Vesa Valkila muisteli puheessaan Turun kansainvälisen koulun alkuvuosia.

Vuonna 2003 perustettu Turku International School (TIS) on Turun kaupungin koulu, jonka opetuksen on alusta alkaen järjestänyt Turun normaalikoulu.

– Turun kansainvälisen koulun tarina alkoi vuoden 2001 alkupuolella, kun Turun kaupunki kokosi ohjausryhmän, joka alkoi valmistella koulun perustamista kaupunkiimme. Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Oulussa vastaavanlaiset koulut olivat jo olemassa, johtava rehtori Vesa Valkila Turun normaalikoulusta sanoi juhlapuheessaan.
– Ohjausryhmää veti apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala, joka teki hyvää työtä asian eteen. Helmikuussa 2003 kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto tekivät lopullisen päätöksen kansainvälisen koulun käynnistämiseksi saman vuoden elokuussa, Valkila lisäsi.

Ensimmäisenä vuonna oppilaita oli 57, mutta hyvin nopeasti määrä moninkertaistui ja tänä vuonna heitä on jo noin 300.

Koulu tarjoaa sekä perus- että lukio-opetusta englannin kielellä.

Englannin kielellä sekä perus- että lukio-opetusta antavassa Turun kansainvälisessä koulussa on nykyisin noin 300 oppilasta. Juhlapäivänään he muodostivat kansainvälishenkisen paraatin koulun pihalle.
Englannin kielellä sekä perus- että lukio-opetusta antavassa Turun kansainvälisessä koulussa on nykyisin noin 300 oppilasta. Juhlapäivänään he muodostivat kansainvälishenkisen paraatin koulun pihalle.

– Yhteistyösopimukseen Turun kanssa lähtivät lähiseudun kaupungit Kaarina, Lieto, Naantali, Parainen, Raisio sekä Salo. Yhteistyökumppaneiden kesken sovittiin opiskelijan pääsykriteerit, jotka ovat säilyneet lähes muuttumattomina tähän päivään asti, Vesa Valkila totesi.

Perusopetuksessa koulu noudattaa suomalaisen perusopetuksen opetussuunnitelmaa, mutta opiskelun kieli on englanti. Lukion opetussuunnitelma noudattaa IB Diploma Programme -opetusohjelmaa.

Koulun ylläpitäjän Turun kaupungin ja Turun yliopiston sopimuksen mukaan opetuksesta vastaa kasvatustieteiden tiedekuntaan kuuluva Turun normaalikoulu. Koulu toimii myös tulevien opettajien harjoittelukouluna.

Jatkuvassa kasvussa oleva Turku International School (TIS) tarvitsee lähivuosina nykyistä suuremmat tilat.

Perusopetus siirtyy Varissuolta Kupittaan Untamonkadulle, jossa toiminta pääsee alkamaan vuoden 2026 alussa. Turun kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen ja Turun kansainvälisen koulun rehtori Mirjam Rasmus katsoivat puheissaan jo tulevaisuuteen.

– Kuvitellaan koulu, joka ei pelkästään elä nopeiden muutosten tahdissa, vaan joka toimii myös esimerkkinä innovaatioissa ja edistymisessä. Tässä visiossa Turun kansainvälinen koulu tulee olemaan vuonna 2043 koulutuksen laadun malli, joka kattaa kulttuurisen monimuotoisuuden, inhimilliset yhteydet ja teknologian, Mirjam Rasmus enteili.

Juhlan lopuksi Turun kansainvälisessä koulun oppilaat täyttivät kootuilla ajatuksillaan ja toiveillaan aikakapselin, joka avataan vuonna 2043. Lisäksi kuultiin vielä upouusi TIS Song, jonka on säveltänyt ja sanoittanut opettaja Roosa Valanne yhdessä oppilaiden kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy