etäTET mahdollistaa työelämäkokemuksen jokaiselle nuorelle

EtäTET-viikon aikana nuoret pääsevät tutustumaan useisiin eri työpaikkoihin, monipuolisiin työtehtäviin sekä yritysten arkeen.
EtäTET-viikon aikana nuoret pääsevät tutustumaan useisiin eri työpaikkoihin, monipuolisiin työtehtäviin sekä yritysten arkeen.

Tämänvuotisen etäTET-viikon ohjelma yhdistää nuorten tuntemat tv-ohjelmat työelämän ja alojen teemoihin hauskalla ja oivaltavalla tavalla. 

NUORET.

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT järjestää digiyhteyksillä toteutetun työelämään tutustumisjakson 6.–10. marraskuuta. Yläkoululaisille, lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville suunnatussa etäTETissä tutustutaan eri alojen töihin, yrityksiin ja urapolkuihin.

EtäTET tarjoaa laajan näkymän työelämään ja toimii lisänä perinteisen TET-jakson rinnalla. Se tarjoaa monia toteutus- ja osallistumisvaihtoehtoja perusopetukseen ja toiselle asteelle.

Digitaalinen työelämään tutustuminen voi tapahtua perusopetuksen TET-jaksona, oppiainerajat ylittävänä MOK- tai teemaviikkona, päivän mittaisena tutustumisena yhteen alaan tai oppituntina, jossa työelämä liitetään oppitunnin aiheisiin.

Parhaan hyödyn etäTETistä saa irti osallistumalla koko viikon ohjelmaan. Viikkoon voi valmistautua esimerkiksi 1–3 oppitunnin mittaisella oppimispaketilla.

Maailman suurin etäTET on viiden päivän kokonaisuus, jossa kunkin päivän ohjelmasta vastaa tietty toimiala. Päivien ohjelma koostuu yritysten esittelyistä, mielenkiintoisten tyyppien uratarinoista, työelämätaitoja kerryttävistä tehtävistä ja muusta mielenkiintoisesta sisällöstä. EtäTET-viikon aikana tutustutaan useisiin eri työnantajiin.

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin koordinoima tapahtuma, johon tänä vuonna osallistuvat Finanssiala, Kaupan liitto, Kemianteollisuus, Energiateollisuus, MaRa ja Palta.

EtäTET-viikko alkaa finanssialan päivällä maanantaina 6. marraskuuta.

Finanssialan (FA) päivässä työeläkeyhtiöt, pankit ja vakuutusyhtiöt tulevat tutuiksi omilla TV-ohjelmapaikoillaan Salattujen työelämien, The Voice of työelämää, Vain työelämää ja Työkylässä kautta. Luvassa on monipuolista ohjelmaa ja päivän aikana osallistujat hahmottavat, millaista työelämä finanssialalla on ja millaista osaamista alalla tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Finanssialan päivän ohjelmasta etäTETissä vastaa Finanssiala ry:n lisäksi joukko alan yhtiöitä. Mukana ovat Danske Bank, Ilmarinen, LähiTapiola, Nordea, OP Ryhmä, POP Pankki, SEB, S-Pankki ja Varma.

– Finanssialan palvelut ovat läsnä arjessamme vähän kaikkialla. Finanssiala on kuin verenkierto ja suurin osa ei huomaa sen olemassaoloa, mutta kaikki huomaisivat, jos sitä ei olisi. EtäTETissä ala ja sen tarjoamat työllistymismahdollisuudet tulevat EtäTETin kautta nuorille tutuksi riippumatta siitä, missä päin Suomea he elävät arkeaan ja käyvät koulua, sanoo FA:n yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö Pirita Ruokonen.

Viime vuonna etäTETiin osallistui ennätyksellisesti yli 6 000 nuorta ympäri Suomen.

Maailman suurimman työelämään tutustumisviikon tavoitteena on saavuttaa jälleen vähintään yhtä monta nuorta tänä vuonna. Opot ja opettajat voivat ilmoittaa oppilaitaan etäTETiin täällä.

Ensimmäinen, usean toimialan yhteinen Maailman suurin etäTET oli marraskuussa 2021. Keväällä 2021 finanssiala järjesti oman koko viikon kestäneen etäTETin. Aiemmin etäTETiä on järjestänyt muun muassa Nordea.

Vetovastuu Maailman suurimmasta etäTETistä on tänä vuonna Nuorten yrittäjyys ja talous NYTillä, joka aloitti toimintansa vuoden 2023 kesäkuussa Talous ja nuoret TATin ja Nuori yrittäjyys ry:n yhdistymisen myötä.

Katariina Mäknen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Pandemia-aikaan kehitetystä virtuaalisesta työelämään tutustumistapahtumasta päätettiin suuren suosionsa myötä tehdä pysyvä kokonaisuus perinteiden TET-jakson rinnalle. Etänä järjestettävä TET-jakso mahdollistaa ensimmäiset työelämäkokemukset jokaiselle nuorelle asuinpaikasta riippumatta ja tarjoaa laajan näkymän työelämään.