Turun Kaupunginteatterin kantaesityksenä Knipper, Tšehov ja 857 rakkauskirjettä

SINETTI – Olga Knipper, Anton Tšehov ja 857 rakkauskirjettä -teos inspiroi Elina Mustosta. Kuva: Laura Malmivaara.
SINETTI – Olga Knipper, Anton Tšehov ja 857 rakkauskirjettä -teos inspiroi Elina Mustosta. Kuva: Laura Malmivaara.

SINETTI – Olga Knipper, Anton Tšehov ja 857 rakkauskirjettä -teos nostaa Turun Kaupunginteatterin näyttämölle vuosisadan rakkaustarinan.

TEATTERI.

Turun Kaupunginteatterissa 18. lokakuuta kantaesityksensä saava SINETTI – Olga Knipper, Anton Tšehov ja 857 rakkauskirjettä perustuu legendaarisen näytelmäkirjailijan Anton Tšehovin sekä hänen luottonäyttelijänsä ja rakastettunsa Olga Knipperin kirjeenvaihtoon. Kansainvälisesti palkitun näyttelijän ja muusikon Elina Mustosen tähdittämä teos kertoo pariskunnan taipaleesta Olga Knipperin näkökulmasta.

Teos sai alkunsa voimakkaasta viehtymyksestä Tšehovin ja Knipperin tarinaan:

– Olga teki häikäisevää näyttelijänuraa Moskovassa samalla kun Anton kirjoitti ja hoiti heikkenevää terveyttään Jaltalla. Tuona aikana pariskunta lähetti toiselleen käsittämättömät 857 rakkauskirjettä. Molemmat ovat terävä-älyisiä ja taitavia kirjoittajia, ja heillä on upea huumorintaju – sekä loputon määrä hellittelynimiä toisilleen, Mustonen taustoittaa.

– Olgan nahkoihin hyppääminen on ollut antoisaa. Hän oli monilahjakas, sivistynyt, temperamenttinen ja kiinnostava taiteilija, joka eli valtavan rikkaan elämän ristipaineista ja vastoinkäymisistä lamaantumatta.

Sinetin käsikirjoittaja ja ohjaaja Johanna Freundlich muodostaa Elina Mustosen kanssa kiinnostavan voimakaksikon.

Heidän aiempia teoksiaan on esitetty Suomen lisäksi muun muassa New Yorkin Broadwaylla, Lontoossa, Cambridgessä ja Roomassa. Teoksen musiikki on Suomen tunnetuimpiin musiikintekijöihin lukeutuvan Olli Mustosen käsialaa.

– Sinetin työstäminen yhdessä on ollut äärimmäisen kiinnostavaa. Samalla itselleni on avautunut poikkeuksellinen mahdollisuus olla mukana teoksen syntyprosessissa aivan alkumetreiltä lähtien: päästä lukemaan otteita käsikirjoituksesta vaihe vaiheelta, saada musiikkia kuultavaksi ja keskustella teoksen painopisteistä, Elina Mustonen kertoo.

SINETTI – Olga Knipper, Anton Tšehov ja 857 rakkauskirjettä -teoksen syntyä voi seurata Lintusen omena -podcastissa.

Podcastissa Mustosen jututettavana piipahtavat muun muassa teoksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Johanna Freundlich, säveltäjä Olli Mustonen, Helsingin yliopiston teatteritieteen professori Hanna Korsberg, näyttelijä ja valokuvaaja Laura Malmivaara, musiikkihistorioitsija Nuppu Koivisto-Kaasik, psykiatri Jari Sinkkonen sekä liuta muita teoksen maailmaan johdattelevia asiantuntijoita.

Podcast löytyy kaikilta keskeisiltä alustoilta: Spotifystä, iTunesista, Audiblesta sekä Googlen ja Amazonin alustoilta.

Hauvaseni. Älä murjota. Onnittelut flyygelin johdosta! Soita sillä, ja jos se osoittautuu todella hyväksi soittimeksi, niin eikö meidän pitäisi ostaa se omaksemme. Älä ikävöi, tiitiäinen, tee työtä. Ja jos suinkin mahdollista, älä unohda kauas lämpimään ilmastoon karkoitettua ylijäämäkirjailjaa, ihailijaasi, A. Tšehovia.(Kirjeenvaihdosta Olga Knipperille, suom. ja sov. Armen Igitian ja Johanna Freundlich)

Esityskausi: 18.10.–3.11.2023

Turun Seutusanomat