Lintuinfluessa voi tarttua myös kissaan tai koiraan

Suomessa lintuinfluenssaa ovat levittäneet erityisesti lokit. Epidemia on nyt helpottamassa, kun lokkien muutto etelämpään on alkanut.

ELÄIMET

Moni lemmikin omistaja on ollut huolissaan Suomessa levinneestä lintuinfluenssa-epidemiasta. Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu kertoo, että Suomessa ei ole raportoitu kissojen ja koirien sairastumista lintuinfluenssaan, mutta muualla Euroopassa näitäkin tapauksia on ollut.

– Koirat ja etenkin kissat voivat kyllä saada tartunnan, jos saavat suuren määrän virusta. Käytännössä tämä voi tapahtua, jos eläin pureskelee tai jopa syö tautia sairastavaa tai siihen kuollutta lintua, kertoo Kiviruusu.

Parasta ennakointia siis on pitää lemmikit erossa kuolleista tai heikkokuntoisista linnuista – erityisesti lokeista, joihin lintuinfluenssa tänä vuonna iski poikkeuksellisen rajusti.

Lintuinfluenssa – vaikka on lintujen tauti – voi olla nisäkkäällekin kohtalokas.

– Puolassa on tänä vuonna raportoitu useita kissojen kuolemia lintuinfluenssaan ja ainakin Pohjois-Amerikassa on ollut tapaus, jossa hanhea pureskellut koira sai tartunnan. Tämänhetkisen tiedon mukaan kissoilla on selvästi suurempi riski sairastua kuin koirilla.

Varsinais-Suomi on onneksi säästynyt pahimmalta epidemialta, mutta täälläkin lintuinfluenssaa on tavattu.

– Varsinais-Suomesta on tilastoitu vain yksi tautilöydös, kun koko Suomessa niitä on ollut kolmisenkymmentä. Yksi löydös tarkoittaa kuitenkin useita lintuja, emmekä me saa kaikista tapauksista ilmoituksia tai kuolleista linnuista näytteitä – jolloin emme voi varmistaa kaikkia lintuinfluenssatapauksia, kertoo Sirpa Kiviruusu.

Turkistarhoilla tauti on levinnyt Kiviruusun mukaan siksi, että sairaat linnut ovat päässeet turkiseläinten häkkien läheisyyteen ja niiden päälle – ja tauti on levinnyt lintujen ulosteiden kautta.

– Sairastuneiden lintujen ulosteissa on erittäin paljon virusta, joten ne levittävät tautia tehokkaasti.

Lintuinfluenssa on jo Suomessa helpottamassa luonnollista reittiä, kun tautia tänä vuonna levittäneet lokit – eritoten naurulokit – ovat aloittaneet syysmuuttonsa etelään.

– Uusia tapauksia voi silti yhä tulla, ja toivonkin, että jos näkee jossain ison määrän kuolleita lintuja tai esimerkiksi yksittäisen kuolleen petolinnun, ottakaa yhteyttä kuntanne eläinlääkäriin. Silloin tapaukset päästään testaamaan ja tilastoimaan, muistuttaa Kiviruusu.