Eläinharrastuksesta vastavuoroista hyvinvointia

Hyvinvointia ja huolenpitoa -seminaarin alustajina toimivat Lumi Drozzin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta, Kaisa Kähö Ratsastajainliitosta ja Johanna Pökkä Suomen Hippoksesta yhdessä Irmeli-hevosen kanssa.
Hyvinvointia ja huolenpitoa -seminaarin alustajina toimivat Lumi Drozzin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta, Kaisa Kähö Ratsastajainliitosta ja Johanna Pökkä Suomen Hippoksesta yhdessä Irmeli-hevosen kanssa.

Turun Ponikuninkuusraveissa oli upeiden ponilähtöjen lisäksi paljon mielenkiintoista oheisohjelmaa perheille sekä ammattilaisseminaari lasten ja nuorten hyvinvoinnin parissa työskenteleville.

HYVINVOINTI.

Turun Metsämäessä 18.–20. elokuuta järjestetyt Ponikuninkuusravit olivat kaikin puolin onnistunut tapahtuma. Hevosharrastukseen sekä maatalouskoneisiin ja -eläimiin keskittynyt viikonloppu käynnistyi perjantaina Hyvinvointia ja huolenpitoa -seminaarilla, jossa kuultiin ammattilaispuheenvuoroja lasten ja nuorten hyvinvointia edistävistä keinoista.

Seminaarissa keskusteltiin muun muassa eläinavusteisesta toiminnasta sekä eläimiin liittyvistä harrastuksista.

– Koulujen alettua keskustellaan taas enemmän siitä, kuinka lapset ja nuoret voivat. Ehkä hevostoiminta ja eläinavusteinen toiminta voisi olla yksi ratkaisu siihen, että he voisivat paremmin, Metsämäen raviradan toimitusjohtaja Eeva Karvonen sanoo.

Suomen Ratsastajainliiton, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton ja Hippoksen yhteistyössä viime keväänä valmistunut hevosalan vaikuttavuusanalyysi kertoo selvää kieltä siitä, että eläimillä, kuten hevosilla ja poneilla, on vaikutusta hyvinvointiin.

Eläinharrastuksen ansioksi voidaan laskea merkittäviä kansantaloudellisia säästöjä.

– Hyvinvointivaikutukset liittyvät muun muassa ratsastusharrastukseen, joka ehkäisee liikkumattomuudesta johtuvia kustannuksia vuositasolla hieman vajaan 31 miljoonan euron verran. Esimerkiksi ratsastusharrastuksen vaikuttavuus syrjäytymisriskistä poistuneiden nuorten elinikäisiin kustannussäästöihin yhteiskunnassa on liki 1,6 miljardia euroa. Sen lisäksi on yleisesti tiedossa eläinten hyvinvointia vaaliva vaikutus, oli kyse sitten fyysisestä tai psyykkisestä hyvinvoinnista, Ratsastajainliiton hallinto- ja kehityspäällikkö Kaisa Kähö.

Hevos- ja ponikerhojen, hevostaitomerkkien ja ohjaajakoulutusten yhteinen uudistus on parhaillaan valmisteilla.

– Tallit, ratsastusseurat ja raviradat ovat tehneet työtä lasten ja nuorten eteen jo vuosikymmeniä – paljon ennen kuin olemme osanneet kokoontua puhumaan aiheesta. Ratsastajainliitto tekee hevostaitouudistusta yhdessä Hippoksen kanssa, sillä hevonen ja hevosen hyvinvointi ovat yhteinen asia ravi- ja ratsastusharrastuksessa, Kähö jatkaa.

Turussa alkunsa saaneet raviponikerhot ovat oiva tapa tutustuttaa lapsia ja nuoria eläinten parissa toimimiseen, opettaa vastuuntuntoisuuteen ja pitkäjänteisyyteen sekä edistää sosiaalisia taitoja.

Poniravi- ja ravikoulu on ratsastuskoulun tapaan toimiva turvallinen paikka ohjattuun toimintaan ponien ja hevosten kanssa. Niissä perehdytään ajamisen lisäksi ponien hoitoon ja ruokintaan. Kursseja järjestetään eritasoisille harrastajille poninhoidon alkeista kilpailuihin ja valmentamiseen keskittyviin kursseihin saakka.

HEPSIS Teamin pitkäaikaiset oppikonkarit, pappa- ja mammaponit Docke ja Leffi harjoituksissa Ruskon Vahdolla. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.
HEPSIS Teamin pitkäaikaiset oppikonkarit, pappa- ja mammaponit Docke ja Leffi harjoituksissa Ruskon Vahdolla. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Suomen Hippos ry:n alaiset poniravi- ja ravikoulut tarjoavat laadukasta ja turvallista nuoriso- ja harrastustoimintaa, jossa huolehditaan sekä eläinten että ihmisten hyvinvoinnista. Lapsia koulutetaan ponien oikeaoppiseen ja reiluun käsittelyyn: poni on kaveri, ei harrasteväline.

Nuoriso- ja harrastustoimintaa alueella Turun Hippos ry:n kanssa yhteistyössä vetävät esimerkiksi Varjotalli ja HEPSIS Team Ruskolla. Metsämäen raviradan kanssa yhteistyössä toteutettu Suomen ensimmäinen raviponikoulu vaihtui HEPSIS Teamiksi lähes 20 vuotta sitten.

Konkreettista näyttöä eläinten kanssa toimimisen hyvistä vaikutuksista on siis olemassa paljon. Seminaarin aihetta tuki myös Metsämäen raviradalla samanaikaisesti järjestetty eskaripäivä alueen esikoululaisille ja viskareille.

– Koululaispäiviä olemme järjestäneet monien vuosien ajan, viimeisin oli keväällä. Nyt pidetyssä eskaripäivässä hevosaiheisilla pisteillä kiersi yhteensä 150 esikoululaista, Eeva Karvonen kertoo.

Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Turun Hippos ry, Suomen Hippos ry, SRL ry, Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry ja MTK ry.

Katariina Mäkinen-Önsoy