Naantalin elokuinen kirjallisuustapahtuma houkuttelee monipuolisella ohjelmallaan

Kirjajuhlat tuo maamme eturivin kirjailijoita Naantaliin jo neljättä kertaa

Neljännet Naantalin Kirjajuhlat järjestetään 10.–13. elokuuta. Poikkitaiteellisessa tapahtumassa yhdistyvät niin kirjallisuus, teatteri, musiikki kuin kuvataidekin.

NAANTALI.

Naantalin Kirjajuhlien avajaiset järjestetään torstaina 10. elokuuta kello 18 Kirkkopuistossa. Juhlapuheen vapaapääsyisessä avajaistapahtumassa pitää professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä. Ohjelmaan kuuluu myös munkkiveljen, Suomen ensimmäisenä nimeltä tunnettuna kirjailijanakin mainitun Jöns Budden suorittama kirjarauhan julistus.

Tapahtumassa kuullaan muun muassa runoilija Heli Laaksosta, joka kutsuu kävijät myös noin kuuden metrin mittaiselle runolliselle luontopolulle. Volter Kilven teksteihin pohjautuvia esityksiä on tarjolla kirjallisuustapahtumassa kahtena iltana.

Poikkitaiteellista kirjallisuustapahtumaa vietetään ensi viikon lopulla 10.–13.8. Naantalin Kaivohuoneella ja Kirkkopuistossa. Tämänvuotisen tapahtuman teemaa Luovuus ja selviytyminen lähestytään useasta eri näkökulmasta.

– Luovissa ammateissa toimivat yksilöt avaavat myös yleisölle mahdollisuuden käsitellä asioita uudella tavalla. Hyvän esityksen nähtyään ihminen on kuin uudestisyntynyt, ja tuon hetken voima voi kantaa läpi koko elämän, tiivistää Naantalin Kirjajuhlien ohjelmajohtaja Katri Tuominen tiedotteessa.

Kirjajuhlien ohjelma on tyylikäs kokonaisuus ja monipuolinen matka kaunokirjallisuuden, runouden, tietokirjojen, elämäkertojen ja dekkareiden ihmeelliseen maailmaan.

Kaivohuoneen perjantain päiväohjelmassa kuullaan esimerkiksi muistelmateoksen Sinun tähtesi täällä – vuodet tasavallan presidentin puolisona kirjoittanutta runoilija Jenni Haukiota. Iltaohjelmaan kuuluu muun muassa näytelmäkirjailija, ohjaaja Satu Rasilan dramatisoima runovuoropuhelu Anna Ahmatovan ja Edith Södergranin puhuttelevimmista runoista.

Lauantaina lavalle astuvat esimerkiksi näyttelijät Elina Knihtilä ja Pirjo Lonka. Turun Kirjamessujen tervehdyksen tilaisuuteen tuo kirjailija, Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Vilja-Tuulia Huotarinen.

Sunnuntain päiväohjelmaan kuuluvat muun muassa turkulaiset kirjailijat Pirkko Soininen ja Jenna Kostet. Soininen avaa esiintymisessään Maila Pylkkösen (1931–1986) elämää, runoilijan työtä, luomisen paloa ja rakkauden nimissä tehtyjä valintoja teoksessaan Kipulintu. Kostet puolestaan kertoo Kuuden Katariinan jäljillä -kirjastaan, jota varten hän on selvittänyt kuuden linnaan liittyvän Katariina-nimisen naisen kohtaloita. Katariinojen tarinat nivoutuvat toisiinsa ja mennyt nykyisyyteen.

Naantalin Kirjajuhlat on kahden kirjoja ja kotiseutua rakastavan naantalilaisen paluumuuttajan, Katri Tuomisen ja Jöns Budde ry:n puheenjohtaja J-P Rautamaan, toteutunut unelma.

Valtakunnallisen tason kirjallisuustapahtuma järjestettiin Suomen ensimmäiseksi kirjailijaksi mainitun kirjailijan Jöns Budden kotikaupungissa ensi kerran vuoden 2020 elokuussa.

Katariina Mäkinen-Önsoy