Viimeistä kesää Sauvossa – Elämys Ämmi toivottaa avosylin tervetulleeksi

Satumökeistä uusin on Villa Naakanpesä. Kuvat: Elämys Ämmi.
Satumökeistä uusin on Villa Naakanpesä. Kuvat: Elämys Ämmi.

Kestävän matkailun EU-ympäristömerkkikohteena tunnettu Elämys Ämmi tarjoilee lähiruokaa, majoituspalvelua, elämyksiä ja hyvää oloa idyllisessä sauvolaisympäristössä.

MATKAILU.

Elämys Ämmin kahdeksas ja viimeinen kesä Sauvossa on yrittäjä Sanna Katajaisen mukaan täynnä mukavaa pöhinää. Luonnonhelmassa elämyksiä tarjoavasta majoitusliikkeestä on kasvavassa määrin viime vuosina tullut kotimaan ja paikallisten matkaajien lomapaikka.

Viime kesänä oli pitkästä aikaa enemmän ulkomaisia vieraita, mutta tämän vuoden tilannetta tarkastellessa suomalaisturistien osuus majoittujista on noin 99 prosenttia.

– Syntymäpäiväjuhliin ja yritystilaisuuksiin varauksia on tullut hyvin, mutta vielä on joitakin ajankohtia vapaana. Kotimaan matkaajat kun yleensä viipyvät vain muutaman päivän ajan. Se on hauskaa, miten Elämys Ämmistä on vuosien mittaan muodostunut tällä seudulla asuvillekin kesäkoti, vaikka sijainti olisikin vain 15 kilometrin päässä arjesta. On hienoa, että lähiseudun yrittäjyyttä tuetaan, kiittelee Katajainen asiakkaita – niin kaukaa kuin läheltä tulevia.

Majoitusvaihtoehtoina on kotimajoitus, satumökit, joista uusimpana Villa Naakanpesä, sekä Tentsile-puuteltta. Majoitus- ja ruokapalvelujen lisäksi tarjolla on myös esimerkiksi lähiruoka- ja käsityöaiheisia kursseja.

– Maasavusaunaa lämmitämme kolmena iltana viikossa. Saunavuoroja varaavat yritysvieraiden lisäksi myös lähialueen perheet, Katajainen sanoo.

Sauvon kirkonkylässä sijaitsevan Elämys Ämmin toiminta lakkaa 30.7. – siitäkin huolimatta, että se on ollut kannattava bisnes.
Sauvolaisen Elämys Ämmin yrittäjäpariskunta Sanna Katajainen ja Timo Sippo.
Sauvolaisen Elämys Ämmin yrittäjäpariskunta Sanna Katajainen ja Timo Sippo.

– Niin mahtavaa kuin on ollutkin tutustua kaikkiin näihin ihmisiin majoituspalvelumme matkan varrella, niin olemme kokeneet raskaitakin hetkiä. Henkilökohtaisista syistä olemme siis joutuneet tekemään tämän päätöksen, vaikka tulee varmasti ikävä ihania vieraitamme. Tuntuu, että meille on aina tullut ne kaikkein mukavimmat ihmiset! Sanna Katajainen toteaa.

– Toimimme sataprosenttisesti heinäkuun loppuun, johon asti pidämme ovet sydämellisesti auki kaikille tulijoille, lisää Katajainen.

Luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys ovat olleet toiminnan kulmakiviä alusta alkaen. Elämys Ämmi onkin Suomen ja Pohjoismaiden toinen nykyisten kriteerien mukaisesti EU-ympäristömerkitty majoituspalvelu.

Vuoden 2021 huhtikuussa myönnetyn ympäristömerkin myötä yritys hyväksyttiin myös Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmaan. STF-ohjelmaan hyväksytyt yritykset täyttävät Visit Finlandin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden kriteeristön.

Saloon toukokuussa perustettu Varsinais-Suomen ensimmäinen ja koko Suomen kolmas Rakkauden Metsä yhdistää Sanna Katajaisen ja hänen miehensä Timo Sipon lempiteemat, eli luonnonsuojelun ja rakkauden.

Rakkauden Metsä -konseptin omistaa Mood of Finland Oy, joka tukee Luonnonperintösäätiön toimintaa.

Aloitteen Rakkauden Metsän perustamisesta Saloon he tekivät saadessaan sponsoritukea Kilpisjärveltä Ilomantsiin suunnanneelle vaellusmatkalleen. He sijoittivat puolet tuesta Rakkauden Metsään, jossa konseptin mukaisesti kerätään varoja suomalaisen ikimetsän suojeluun, osallistutaan ilmastonmuutosta vähentäviin toimiin ja tuetaan luonnon monimuotoisuutta.

Kun yrittäjäparin Sauvon kotitalon kaupat etenevät ja Elämys Ämmi lopettaa toimintansa, he aikovat keskittyä täysillä Nuorcamino-matkailupalveluun.

– Jatkamme siis lähiruoka- ja villiyrttikurssien parissa – nehän olivat lähtökohdat Elämys Ämmiä perustaessanikin, mutta uusi toimintamme sijoittuu kaiken lähteille eli luontomatkailuun, Sanna Katajainen kertoo.

Elämys Ämmin mökit sekä Tentsile-puuteltta siirtyvät uudella konseptilla Etelä-Suomen saaristoon, ja Katajainen ja Sippo muuttavat Sauvosta Saloon. Pariskunnan entinen kotitalo Sauvossa, joka myös toimi Elämys Ämmin päärakennuksena ja yhtenä majoituspaikkana, etsii siis uusia asukkaita.

– Maasavusauna, kokoustilat ja luontopolku jäävät paikalleen, joten siinä voi olla mahdollisuuksia uudelle yrittäjälle jatkaa toimintaa ainakin tyky- ja kaveriporukoille tarjottavien elämyspalveluiden parissa, vinkkaa Katajainen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Elämys Ämmin satumökit Villa Vino ja Villa Keno. Kuvat: Elämys Ämmi.
Elämys Ämmin satumökit Villa Vino ja Villa Keno. Kuvat: Elämys Ämmi.